Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.09.2018 18:11 | Správy | Zahraničné správy

Pri pobreží Španielska zachránili za dva dni vyše 850 migrantov: Za rok ich tam prišlo už 23-tisíc

Ďalších takmer 200 migrantov zachránili v utorok v oblasti Gibraltárskeho prielivu. Celkový počet migrantov, ktorých za uplynulé dva dni vyzdvihli záchranári v Stredozemnom mori a previezli do Španielska, sa tak zvýšil na viac ako 850.

Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na španielskych záchranárov. Z ôsmich lodí zachránili celkovo 198 ľudí, uviedla na sociálnej sieti Twitter španielska námorná záchranná služba. Na palubu lode, ktorá smerovala do prístavu Algeciras v juhošpanielskom regióne Andalúzia, vzali 176 mužov, 13 žien a deväť maloletých osôb.

Podľa údajov Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) sa Španielsko stalo pre afrických migrantov novou cieľovou krajinou. Väčšina z nich prichádza z Maroka práve cez Gibraltarský prieliv - v najužšom mieste široký len 14 kilometrov - alebo cez Alboránske more, ktoré spája Pyrenejský polostrov so severnou Afrikou.

Od januára do júla tohto roku prišlo na španielske pobrežie už viac než 23 000 takýchto osôb, čo je približne trikrát viac ako vlani v rovnakom období. Utorková záchranná operácia prišla po tom, ako pri pobreží Španielska zachránili v pondelok z drevených plavidiel 667 migrantov vrátane žien a detí. Tých tiež previezli do Andalúzie.

 

Od januára do júla tohto roku prudko narástol počet migrantov, ktorí dorazili do Španielska a Grécka, zatiaľ čo počet prichádzajúcich do Talianska - a celkove do Európy - poklesol.

Ministri vnútra pokračovali v nemecko-rakúskom dialógu o riešení migračnej krízy

 

Trvalé riešenie migračnej krízy sa zatiaľ nepodarilo dosiahnuť. Lídri členských krajín Európskej únie zostávajú ešte stále na úrovni deklarácií. Vyplýva to zo slov nemeckého spolkového ministra vnútra Horsta Seehofera po utorkovom rokovaní s rakúskym rezortným kolegom Herbertom Kicklom v Berlíne.

Podľa Seehoferových slov je potrebné realizovať závery prijaté na júnovom summite Európskej únie, v zmysle ktorých treba na severe Afriky vybudovať záchytné centrá pre utečencov zadržaných v Stredomorí a na dobrovoľnej báze aj zariadenia na území Únie, kde by mohli umiestniť žiadateľov o azyl na obdobie nutné na posúdenie ich žiadostí.

Nemecký minister vnútra označil súčasnú prax za veľmi nezodpovedajúcu a dodal, že by vedúci činitelia členských štátov Európskej únie mali preto konať. Podľa Seehofera je dosiahnutie dohody s Talianskom o prijatí utečencov vracaných z nemecko-rakúskej štátnej hranice na dosah. V podobnom duchu však minister hovoril o tomto dokumente už pred týždňom. Informácie priniesli tlačové agentúry DPA a MTI.

Podobné dohody s Gréckom a Španielskom Berlín už uzavrel, ich význam však znalci pomerov, ale ani samotný Seehofer nepreceňujú. Hosť z Viedne aj pri tejto príležitosti potvrdil, že Rakúsko nie je ochotné prijať migrantov zachránených v Stredozemnom mori, a to v neposlednej rade aj preto, že sa účastníci júnového summitu EÚ zhodli na tom, že faktory posilňujúce príťažlivosť Únie pre migrantov neslobodno

Pri pobreží Jemenu sa prevrátil čln, zahynulo najmenej 30 afrických migrantov

 

Najmenej 30 ľudí vrátene piatich žien a detí zahynulo po tom, ako sa pri pobreží južného Jemenu prevrhol čln s najmenej 150 africkými migrantmi na palube. Informovali o tom v utorok podľa agentúry AP predstavitelia jemenských bezpečnostných síl, ktorí si neželali byť menovaní.

K nehode podľa týchto zdrojov došlo ešte v nedeľu pri pobreží provincie Šabwa, pričom väčšina z migrantov pochádzala zo Somálska. Oblasť medzi Africkým rohom a Jemenom je aj napriek pretrvávajúcemu konfliktu v Jemene stále vyhľadávanou migračnou trasou. Migranti sa tadiaľ snažia dostať do krajín Perzského zálivu s bohatými ložiskami ropy.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Česká expertka si rýpla do Slafkovského: Riešite ho, akoby neexistovali iní hráči!
Medzi bratmi Harrym a Williamom vládnu napäté vzťahy.
Karol zasadil Harrymu ďalšiu ranu: To, čo William dostal od kráľa, brat ťažko predýcha
Foto
Hnev slovenských hráčov po prehre s Nemeckom, Hudáček: Takýto zápas už nemôžeme odohrať!
Americký prezident Joe Biden
Správa, ktorú potrebujú ako soľ: Biden schválil novú vojenskú pomoc pre Ukrajinu
Na Harryho tvári bolo vidieť, že ho prítomnosť jeho rodiny veľmi teší.
Foto
Harry sa dočkal vrúcnych OBJATÍ od členov rodiny! Nedalo sa prehliadnuť, kto princa NEPODPORIL
Foto
Veľká dráma na úvod MS: Slováci siahali po obrate, no nevyšlo to!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje: Časť Slovenska bude kontrolovať teplomer! Prídeme o úrodu?
Chutný obed uvaríte aj z niektorých polotovarov.
TOP 100 múčnych špecialít: Pozrite sa, ako obstáli bryndzové halušky! Predbehli sme našich susedov?
78. zasadnutie Valného zhromaždenia OSN.
Valné zhromaždenie OSN schválilo prelomovú rezolúciu: To by mohlo zmeniť život Palestíne
Izraelská speváčka postúpila do finále súťaže Veľká cena Eurovízie.
Izraelská speváčka postúpila do finále v Eurovízii: Sledujte, čo sa dialo na pódiu! VIDEO
V nedeľu oslavujeme naše mamy.
Váš Tip
Na oslovenie mamy existuje v slovenčine veľa spôsobov: Ako voláte vašu najdôležitejšiu ženu vy?
Auto skončilo na prednej časti iného vozidla.
Foto
Opitý senior v Topoľčanoch spravil nepochopiteľnú CHYBU: „Odparkoval“ na druhom aute!