Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Foto

Medzinárodné letecké dni SIAF 2018: Stíhačku F-16 si môžete vyskúšať na vlastnej koži!

Najväčšia letecká šou na Slovensku! Letisko Sliač cez víkend opäť zaplavili fanúšikovia odvážnych nebeských jazdcov. Medzinárodné letecké dni SIAF 2018 sú tento rok nabité skutočnými machrami.

Milovníkov lietania prilákali najmä historické vystúpenie Royal Jordanian Falcons na Extra-330 LX a nové číslo legendárnej francúzskej akrobatickej zostavy Patrouille de France na lietadlách Alphajet. Nový Čas si posvietil na zóny, ktoré by mohli návštevníkov zaujímať najviac.

Fotogaléria
9
fotiek v galérii

Sedemdesiat lietadiel z 13 krajín sveta. To je ponuka tohtoročného 8. ročníka Medzinárodných leteckých dní SIAF, motívom ktorých je oslava 100. výročia vzniku Československej republiky. V sobotnom úvodnom prelete sa predstavila najmodernejšia technika slovenských vzdušných síl. Nechýbali helikoptéry UH-60 Black Hawk, dopravné lietadlá C-27 Spartan a Airbus, stíhačka MiG-29 či JAS 39 Gripen od našich českých susedov a Airbus Vzdušných síl Armády ČR. Piloti MiG-29 predviedli dramatickú simuláciu prieskumu letiska s vytýčením pozemného cieľa a následným útokom.

Otvoriť galériu

Ministra ozbrojených síl Petra Gajdoša teší, že v porovnaní s minulým rokom je súčasťou výzbroje Vzdušných síl OS SR viac modernej techniky. Ako prezradil, k stíhacím lietadlám MiG-29, Albatrosom L 39, turboletom L 410, vrtuľníkom Mi-17 a UH-60 Black Hawk pribudli ďalšie dva „čierne jastraby“ a dve dopravné lietadlá C-27J Spartan. „Významným míľnikom, ktorý sa týka nášho letectva, je vládou schválený projekt obstarania stíhacích lietadiel F-16 vyrobených v USA, ktoré budú chrániť naše nebo v budúcnosti,“ uviedol Gajdoš. Ako sa lieta na F-16, si mohli milovníci lietania otestovať na vlastnej koži - na leteckom simulátore.

 

Dopravné obmedzenia

Cesta I/69, tzv. stará cesta medzi Banskou Bystricou a Zvolenom je uzavretá od križovatky Badín - Vlkanová po Sliač. K dispozícii je obchádzková trasa cez Hronsek a Veľkú Lúku. Bez akéhokoľvek obmedzenia je rýchlostná cesta R1.

 

Na čo sa môžete tešiť?

Autogramiáda

Fanúšikovia lietadiel a ich pilotov sa môžu stretnúť so svojimi idolmi na podpisových akciách, ktoré sa konajú každú hodinu. Úplne prvými boli tento rok piloti JAS 39 Gripen z Českej republiky.

Otvoriť galériu

Zberateľská bankovka

Návštevníci si môžu kúpiť aj eurobankovku s nulovou hodnotou s vyobrazením niekdajšej pýchy československého letectva - akrobatickej skupiny Biele Albatrosy. „Zbierame takéto nulové bankovky, máme v zbierke každú, čo vyšla. Na túto sme čakali v rade asi 5 minút,“ prezradili Milanko (7) a Simona (17) z Banskej Bystrice. Bankovka stojí 2,50 €.

Otvoriť galériu
Otvoriť galériu

Xbox aréna

Malí diváci unavení pozeraním do oblohy si môžu oddýchnuť v Xbox aréne. Nájdu tu desiatky herných konzol Xbox, ako aj množstvo prekvapení a cien. „Na leteckých dňoch som prvýkrát, ale určite sa sem vátim, lebo sa mi tu veľmi páči. Aj to, že si tu môžem zahrať hry, ktoré doma nemám,“ povedala Zuzka (9) z Banskej Bystrice.

Otvoriť galériu

Simulátor F-16

Fanúšikovia letectva sa môžu na chvíľu stať vojenskými pilotmi na modernej bojovej stíhačke F-16. Aspoň na simulátore. Nechýba 7 metrov široká 180-stupňová projekcia, plne funkčný kokpit s replikou HOTAS a reálne ovládanie. „Paráda! Vždy som si chcel niečo takéto vyskúšať. Preletieť na simulátore americkej stíhačky, ktorá čoskoro posilní našu armádu, bol super zážitok,“ nadchýňal sa Niki (17) zo Žarnovice.

Otvoriť galériu

Prehliadka C-27J Spartan

Záujemcovia o lietadlá si môžu zblízka obzrieť lietadlo Alenia C-27J Spartan, ktoré patrí Vzdušným silám Slovenskej republiky. Je dlhé vyše 22 metrov a vysoké viac ako 9 metrov. Giganta slovenskej oblohy predstavuje Peter Prokop, veliteľ Dopravného krídla generála M. R. Štefánika Kuchyňa.

Otvoriť galériu
Spartan C-27J
Zdroj: den

Stánky s občerstvením

Po vlaňajších sťažnostiach na nedostatočný počet stánkov s občerstvením pridali tento rok organizátori ďalšie stánky. Jedlo a nápoje si návštevníci môžu zakúpiť buď prostredníctvom žetónov, alebo klasicky platbou v hotovosti. „Keď si u nás zákazníci kúpia fľašu alebo pohár, môžu si prísť vodu načapovať kedykoľvek a koľko len chcú,“ informovali Alexandra (vľavo, 19) a Nikola (20).

Otvoriť galériu

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: den

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto).
Krvavý incident v krajine: Hlásia niekoľko obetí! Znepokojivé, kde ozbrojenec útočil
Postojíte si v kolónach (ilustračné foto).
Dopravné komplikácie v Bratislave: Na TOMTO mieste na cestu vyteká... Dávajte si pozor!
(ilustračné foto).
Autobus sa zrútil do niekoľkometrovej rokliny: Zahynulo najmenej 25 ľudí! Mrazivé detaily nehody
Ilustračné foto
Brutalita v Bratislave: V centre sa strhla drsná bitka! Zásah polície a prevoz do nemocnice
Ilustračné foto.
ZLÉ správy na leto: V TÝCHTO obľúbených destináciách vás dovolenka vyjde drahšie!
Ilustračné foto
Smrteľná prestrelka polície: Napätá situácia trvala niekoľko hodín! Hlásia obete
Záchytka s Braňom Mojsejom.
Detská psychiatrička v relácii Braňa Mojseja: Deti dnes nevedia riešiť problémy, preto sa toľko z nich zabíja
Zdenko si spartanské preteky nesmierne obľúbil.
Foto
Zdenko († 47) skolaboval na Spartan Race: Smrť na dcérine narodeniny?! Posledná FOTO otca rodiny
Experti oznámkovali plán vlády so súkromnými penziami.
3 scenáre o II. pilieri: Ako sa môže zmeniť? Experti o pláne vlády so súkromnými penziami
Šľahajúce plamene zdevastovali strechu, na mieste zasahovalo  množstvo hasičov.
Foto
Obľúbený rodinný hotel na Kysuciach pohltili plamene! Budovali ho 16 rokov: Manažér prehovoril o desivom zážitku
Polícia prosí o pomoc ľudí, ktorí majú akékoľvek informácie k totožnosti muža na priložených fotografiách.
Foto
Z výstavy v Ružinove zmizol vzácny kúsok! Poznáte tohto muža? Pomôžte polícii
Nový majiteľ musí umožniť ľuďom prístup na cintorín, no veľkej návštevnosti sa obávať nemusí.
Foto
Niečo také ste ešte nevideli: Z kostola je dom! Pozrite si FOTO