Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.08.2018 10:00 | Správy | Domáce správy
Foto

Nový liek dal rodičom chlapčeka veľkú nádej: Veríme, že sa Krištofko postaví na nožičky!

Obrovská radosť z nádeje zavládla v rodine malého bojovníka Krištofka (2). Usmievavý chlapček trpí spinálnou svalovou atrofiou, ktorá ho pripútala na invalidný vozíček.

Krištofko, ktorý s rodičmi a sestričkou býva v Andovciach (okr. Nové Zámky), medzi prvými na Slovensku dostane nový liek. Liečba mu môže nielen zachrániť život, rodičia veria, že sa vďaka nej dokáže postaviť aj na vlastné nožičky!

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Neľahký osud veselého chlapčeka so šibalskými očami Krištofka (2) dojíma množstvo ľudí. Krištofko sa narodil úplne zdravý a do 9 mesiacov sa normálne vyvíjal. Až kým si jeho mamička Viktória (38) nevšimla, že niečo nie je v poriadku.

„Žiaľ, naše najväčšie obavy sa potvrdili a verdikt bol neúprosný - spinálna svalová atrofia. Vtedy sa mi zrútil celý svet,“ spomína na odhalenie choroby mamička. Veľmi rýchlo však pochopila, že na to, aby všetko zvládli, musí byť predovšetkým silná ona sama. „Jednoducho som začala veriť, že Krištofko sa vylieči. Vedela som, že existuje nový liek, ktorý má prísť aj na Slovensko a verila som, že sa ho dočkáme,“ opisuje Viktória.

Otvoriť galériu

Medzitým sa začal kolotoč rehabilitácií, cvičení, lekárov. „Nesmeli sme zabudnúť ani na našu dcérku Reginu, ktorá má 6 rokov. Ona sa veľmi rýchlo prispôsobila Krištofkovmu režimu, ale nechceme jej zobrať detstvo,“ dodáva mamina. Celý čas však netrpezlivo čakali a verili na zázrak v podobe nového lieku. A dočkali sa. Schvaľovanie nového medikamentu je zdĺhavý a náročný proces.

 

Liek, ktorý má Krištofkovi zachrániť život a postaviť ho na nohy, sa volá Spinraza a v USA je na trhu od decembra 2016. U nás je povolený od 1. augusta. A v najbližšej dobe ho má dostať aj Krištofko! „Nemáme príliš ružové okuliare, táto liečba synčeka nevylieči, ale dá mu nádej, aby mal lepší život. Posilní ho, aby si znova vedel zdvihnúť ručičky nad hlavu, aby vedel vykročiť do sveta na vlastných nožičkách,“ so slzami v očiach hovorí Viktória.

Otvoriť galériu

Malý bojovník zatiaľ veselo šantí na svojom invalidnom vozíčku, ktorý nazýva svojím autíčkom. Už samotná aplikácia lieku znie hrozivo. „Aplikuje sa injekciou priamo do miechy a keď zaberie, v čo veríme, bude musieť byť na tých injekciách celý život. V rehabilitáciách a cvičení musí pokračovať neustále,“ s nádejou v hlase dodáva mamička.

Čo je spinálna svalová atrofia?

Spinálna svalová atrofia (SMA) je dedičné nervovosvalové ochorenie. Pacienti nenadobudnú schopnosť sedieť, stáť, chodiť, alebo ju postupne strácajú. Chorobou nie je postihnutý duševný ani citový vývoj. SMA je ofi ciálne zaradená do kategórie „vzácnych“ ochorení, medzi smrteľnými dedičnými chorobami zaujíma druhé miesto.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Michaela Farkašová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Študenta brutálne umučili na smrť: Popáleniny, rozdrvené kosti a rezné rany! Všetko bol nakoniec OMYL?
Ruský letecký útok v Kyjeve 25.3.2024
Aktualizované
Poplach v Kyjeve, začínajú evakuovať nemocnice! Strach vyvolalo mrazivé video
(ilustračné foto).
Ženu odsúdili na 7 doživotných trestov a 1794 rokov väzenia: Čo spravila?
Daniela Peštová
FotoVáš Tip
Peštová spomína na najťažšie obdobie svojho života: Zaspávala som s plačom! Silný odkaz pre fanúšikov
(ilustračné foto)
Plánovanie útoku na ciele spojené s Ukrajinou: Sila, kto mal Rusku pomáhať v Londýne!
Footballer takes the corner. Detail of player's legs and the ball during soccer match.
Veľké priznanie profesionálnych futbalistov: V TENTO deň svetu povieme, že sme GAYOVIA!
Ilustračné foto
Biznis s falošnými potvrdeniami? Ukrajinci sa chceli vyhnúť vojne, takto to dopadlo
Police officer with a German shepherd police dog
Obrovský úlovok policajného psa: Otvorili drevené debny z Maroka a nestačili sa diviť
predseda českého Senátu Miloš Vystrčil
Predseda českého Senátu Vystrčil: Štáty V4 kedysi v EÚ trucovali, Česko sa zmenilo
Ruský prezident Vladimir Putin
Rusko malo zasiahnuť vlak so zbraňami zo Západu! Nová taktika Putina?
Šofér ešte také niečo nevidel.
Váš Tip
Vodič v Bratislave okamžite šliapol na brzdu: Aha, kto sa mu vynoril z tmy pred autom!
Judge holding gavel in courtroom
Ukrajinského ministra zavreli za mreže: Nečakaný zvrat po pár hodinách!