Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.08.2018 04:00 | Správy | Politika

Zomrel najväčší republikánsky nepriateľ amerického prezidenta John McCain († 81): Aj po smrti bojuje s Trumpom

Svet politiky smúti. Po ťažkej a agresívnej chorobe zomrel americký senátor a kritik prezidenta Donalda Trumpa (72) John McCain († 81).

Významný republikán, ktorý vo voľbách v roku 2008 neúspešne vyzval Baracka Obamu (57), bojoval s glioblastómom - ťažkou rakovinou mozgu. Na jeho pohreb sa už chystajú najvýznamnejší politici, medzi ktorými sa však neobjaví samotný Trump, keďže jeho prítomnosť si na poslednej rozlúčke McCain neželal.

Fotogaléria
10
fotiek v galérii

V čase smrti v sobotu popoludní pri ňom bola manželka Cindy a jeho rodina. „Nadchádzajúce dni a roky nebudú bez môjho otca rovnaké, ale budú to dobré dni, naplnené životom a láskou, podľa toho, akým nám išiel príkladom,“ napísala McCainova dcéra Meghan. S intenzívnou rakovinou mozgu bojoval vyše roka. Pacienti s touto diagnózou umierajú v priemere do troch mesiacov a pokiaľ sú liečení, tak asi v priebehu jedného roka. Lekári McCainovi objavili nádor vlani v júli. V piatok New York Times napísali, že sa rozhodol liečbu ukončiť.

Rakva so zosnulým americkým senátorom bude verejne vystavená v budove Kapitolu vo Washingtone, ako aj v jeho domovskom štáte Arizona, kde ho do Senátu zvolili šesťkrát. Oznámili to v nedeľu organizátori poslednej rozlúčky, ktorých cituje agentúra DPA.

Vo štvrtok sa v baptistickom kostole v Phoenixe uskutoční pri obmedzenej účasti zádušná omša, po ktorej bude v sobotu nasledovať v Katedrále svätého Petra a Pavla vo Washingtone súkromná rozlúčka. Následne sa v nedeľu uskutoční samotný pohreb na cintoríne Námornej akadémie Spojených štátov (USNA) v štáte Maryland.

Po vyhlásení smrti začali prichádzať kondolencie z celého sveta. Trump, ktorého McCain dlhodobo kritizoval, vyjadril „najhlbšie sympatie a rešpekt“. McCain bojoval vo vietnamskej vojne, no zostrelili ho a padol do zajatia, kde ho mučili, po čom mu zostali trvalé následky. Otvorená neznášanlivosť s Trumpom začala po tom, čo o ňom prezident tvrdil, že nie je výnimočný. „Bol vojnovým hrdinom, pretože ho zajali. Mám rád ľudí, ktorých nezajali,“ skonštatoval Trump. Senátor si Trumpa neželal ani na svojom pohrebe, ktorý sa uskutoční v katedrále vo Washingtone. S miliardárom z vlastnej strany mal McCain problém dlhodobo, keďže sa mu nepáčilo, ako ponižuje ženy či menšiny.

 

Pred poslednými voľbami dokonca stiahol svoju podporu a povedal, že radšej by volil „niekoho, kto je kvalifikovanejší na tento post“. Na rozlúčke tak prehovoria bývalí prezidenti George Bush ml. aj demokrat Barack Obama. McCainovi niektorí vyčítali, že sa postavil na stranu Busha pri začiatku vojny v Afganistane a Iraku. On to považoval za nevyhnutné. „Bratislavu navštívil v roku 2002 pred voľbami a úplne na rovinu a verejne povedal, že ak sa vráti Mečiar k moci, Slovensko nemá šancu stať sa súčasťou demokratického Západu,“ spomína diplomat Pavol Demeš.

 

Ťažký príbeh McCaina († 81)

Otvoriť galériu
John McCain († 81).
Zdroj: reuters, čtk

  • narodil sa 29. augusta 1936 v Coco Solo, patril paradoxne medzi najhorších študentov
  • bol dvakrát ženatý a má celkom sedem detí
  • vo svojich 31 rokoch bol nasadený do Vietnamu, kde ho v roku 1967 zostrelili nad Hanojom - zlomil si obe ruky, nohu a skoro sa utopil
  • po zajatí mu začalo viac ako 5-ročné peklo - bol mučený, z čoho mal trvalé následky (nemohol zdvihnúť ruky nad hlavu)
  • na slobodu sa mohol dostať skôr, no odmietal prednostné prepustenie ako syn generála; neskôr sa zasadzoval v boji proti mučeniu
  • bol kritikom Trumpa, patril k trom republikánskym zákonodarcom, ktorí odmietli hlasovať proti zrušeniu Obamovej zdravotnej reformy
  • republikánsky senátor za štát Arizona od roku 1987
  • v roku 2008 kandidoval proti Barackovi Obamovi, kde nezískal dostatok hlasov
  • viac ako rok bojoval s agresívnym mozgovým nádorom

 

Tvrdá kritika prezidenta

Otvoriť galériu
Prezident Donald Trump (72).
Zdroj: reuters, čtk
Stretnutie s Putinom bolo jedno z najponižujúcejších vystúpení, ktoré kedy akýkoľvek americký prezident predviedol. Ponížene sa sklonil pred tyranom.

Keď Trump útočí a ponižuje ženy v našej krajine a spoločnosti, je to bod, v ktorom sa treba rozísť.

Neháji americké hodnoty, chváli tyranov, očierňuje tlač, ignoruje ľudské práva. Je ťažké odhadnúť, čo od Trumpa čakať, čo je póza.

Škody, ktoré spôsobí svojou naivitou, egoizmom a sympatiou k autokratom, sa len ťažko dajú porátať.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Martin Čeliga

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Martin Pospíšil je v kontakte so šéfom zväzu Šatanom.
Craig Ramsay: Pospíšil? Má sa na čo tešiť!
Tomi sa po skončení profesionálnej kariéry dal na trénerskú dráhu.
Tomi Kid rieši veľké nepríjemnosti: Zadĺžený do konca života a to nie je všetko!
ilustračné foto
Foto
Desivá predpoveď brazílskeho Nostradama na rok 2024: Svet sa má ponoriť do... To neznie dobre!
Policajti  hliadkujú neďaleko Eiffelovej veže v Paríži.
Paríž chce zriadiť špecializovanú prokuratúru: Slúžiť má na boj s organizovaným zločinom
Lili hrala za futbalový klub KFC Komárno.
Veľké nešťastie na zápase v Dunajskej Strede: Lili († 17) skolabovala a zomrela! Bolestivé slová tímu
(ilustračné foto)
Požiar v Oščadnici hasiči lokalizovali: Ľudí z hotela evakuovali!
Ilustračné foto
V rieke Tisa našli telá dvoch mužov: Polícia telá vylovila na hraniciach
Beautiful young hispanic woman with diastema with colorful and cool style - Confident and interesting female with diverse and unique style, concepts about fashion, individuality and body acceptance
Naozaj vám môže žuvačka zlepiť črevá? TOTO sa stane, keď ju prehltnete: Pozorne čítajte
(ilustračné foto)
Foto
USA vyzerajú ako po apokalypse: Hlásia obete! Obrovské škody, uzavreté cesty a strhnuté vedenia
Národná rada Slovenskej republiky.
Hodina otázok v pléne NRSR: Ministri a poslanci budú odpovedať študentom v parlamente
(ilustračné foto).
Rakúskym colníkom takmer oči vypadli: Na letisku našli... Tomu nebudete veriť!
Zlatica a Patrik sú  dlhoročnými tvárami spravodajstva Markízy.
FotoVáš Tip
Švajdovci niekomu ležia v žalúdku: Kto im chce rozbiť manželstvo?! Moderátori reagujú