Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.08.2018 11:00 | Správy | Domáce správy
Foto

Hlásateľka Hermannová o okupácii v auguste 1968: Z televízie nás vyhnali samopalmi!

Koniec všetkým nádejám! V noci 21. augusta 1968 k nám vtrhli tanky „spriatelených armád“ na čele so Sovietskym zväzom.

V uliciach sa strieľalo, vyhasli životy nevinných. Veľký sen Slovákov a Čechov o socializme s ľudskou tvárou sa rozplynul. Osudný deň pred polstoročím poznačil životy celej generácie, ktorá verila, že aj v socialistickom Československu môže zavládnuť sloboda a spravodlivosť. Na osudné chvíle invázie spomínali pre Nový Čas známe osobnosti.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Vyhnali ma z kasární

Oldo Hlaváček (84), herec

Otvoriť galériu

 

Pred päťdesiatimi rokmi mal herec Oldo Hlaváček 34 rokov a na augustové udalosti si dobre pamätá. „V to augustové ráno nás s manželkou zobudil sused. O päť minút sme boli pred panelákom a po prvý raz sme hľadeli na kopy vrčiaceho, besniaceho železa. Tanky sa plazili ulicami Bratislavy ako krvilačné slimáky s kovovými tykadlami. Lenže práve na tento deň ma vojenská správa predvolala na manévre. Nevedel som sa z tej situácie vysomáriť: Ja a stovky tankov na manévre? Rozkaz je rozkaz! Sadol som na bicykel a poďho! Pomedzi tanky som sa prekľučkoval pred hlavnú bránu kasární. Zamknuté! Zazvonil som. Keď slovenský vojak vykukol zo strážnice a počul, prečo som prišiel - zakričal: ,Zmizni lebo v najlepšom prípade prídeš len o bicykel!´ Až u nás na prašiaku som sa prestal triasť,“ dodáva.

Vysielali sme, aj keď na nás mierili samopalmi!

Dana Hermannová (87), bývalá hlásateľka spravodajstva

Otvoriť galériu

Kedysi patrila k známym tváram Slovenskej televízie. Do roku 1966 robila programovú hlásateľku, potom ju vedenie preradilo na spravodajstvo do Televíznych novín. A tam ju zastihol aj august 1968. „Ráno 21. augusta som si zap­la televíziu a počula som kolegyňu z Česka Kamilu Moučkovú, ako hlási, že nás prepadli vojská Varšavskej zmluvy. Bol to strašný šok. Utekala som do televízie na Námestie SNP. Stret­la som sa tam s režisérom, kameramanom, technikom a začali sme vysielať. Vysielali sme dve hodiny, potom nás našli ruskí vojaci. Namierili na nás samopaly a museli sme odísť. Ani neviem, ako som prešla cez námestie. Pamätám si, že niektorí boli prekvapení, že ešte žijem, pretože kamera zachytila, ako na nás mieria samopalmi,“ spomína pani Dana na hrozné zážitky.

„Na druhý deň sa k nám pridali aj kolegovia Jarka Košťová († 81) a Dušan Polák († 81). Vysielali sme ešte desať dní z rôznych utajených miest, napríklad z televíznych garáží alebo z rozostavaných budov, a informovali ľudí, čo sa deje. Vedeli sme, že to, čo robíme, je nebezpečné a mali sme aj strach. Potom nám však dovolili vrátiť sa do televízie, ale už nastal proces normalizácie a hlásiť som mala iba také správy, ako im vyhovovali. A to mi po vôli nebolo. Keďže som nebola ochotná zo svojho názoru ustúpiť, dali mi okamžitú výpoveď,“ dodáva Hermannová.

Do vojakov sme hádzali tehly

Viktor Beránek (67), chatár z Chaty pod Rysmi

Otvoriť galériu
Zdroj: anc, aml, úpn

Mal krásnych 17 rokov, bol zaľúbený a vôbec nevnímal spoločenskú realitu. „Ráno 21. 8. ma zobudila vydesená mama, že bude vojna a nech si idem rýchlo do Popradu kúpiť nohavice, kým platia peniaze. Dodnes neviem, prečo nohavice. Prišiel som na námestie a tam už bolo veľa ľudí. Na nohavice som hneď zabudol. Veľmi pomaly sa tam tiahla kolóna vojenských áut, nemohli sa dostať cez dav. Niektoré už mali prepichnuté gumy. S vojakmi ľudia diskutovali, no tí boli nervózni a vydesení... Krížom cez námestie boli odstavené nákladiaky a žeriav. Rusi zrejme poslali tank a dva obrnené transportéry, aby ich odpratali. Na začiatku námestia pri krčme Alfonz sa tank nevošiel vedľa stojacich áut v kolóne, tak odrazil kus budovy. Nejaký chlap sa pred neho postavil, roztrhal si košeľu a tank do neho narážal. Neviem, ako to dopadlo, nemohol som sa na to dívať. Ľudia odniekiaľ zobrali hasičský hák a snažili sa ním preraziť sudy s naftou, ktoré boli na tanku. To som sa už pridal aj ja. Nebolo jednoduché sudy prebiť, ale podarilo sa. Niekto tam potom bežal aj so zapálenými novinami. Ja som sa snažil pridať k ľuďom, čo z lešenia hádzali tehly a kamene na vojenské autá. Vojak z obrneného transportéra otvoril poklop a vystrčil hlavu. Okamžite ho zasiahla tehla a padol dovnútra. Vzápätí vyšla dávka z guľometu a všetci na námestí si okamžite ľahli. Mne sa to zdalo málo hrdinské, tak som ostal stáť. Videl som ako guľka zasiahla človeka do brucha a niekoľkých do nôh. Vtom ma niekto strhol na zem. Kolóna sa pohla smerom na Svit a dva dni sa nezastavila. Vlastne sa nezastavila 24 rokov. Nikdy som sa s tým nezmieril, ako nás znásilnili a nakoniec som kvôli tomu odišiel hore do hôr. No myslím si, že aj tak sme vyhrali, lebo to, čo nám Rusi vtedy urobili, sa im vypomstilo.“

Ocitol som sa pár metrov od streľby

Ivan Letko (83), herec

Otvoriť galériu
Zdroj: anc, aml, úpn

„Dozvedel som sa to až ráno z rádia. Bývali sme s rodinou v Bratislave na Pošni (mestská časť Ružinov). Chcel som vedieť, čo sa deje v meste, a tak som sa tam vybral. Práve som prechádzal Kamenným námestím, keď ruskí vojaci spustili streľbu na nemocnicu Milosrdní bratia. Ľudia boli zhrození, nervózni, bolo to šialenstvo, všetci sa báli, čo sa bude diať. Stretol som sa s mnohými známymi, napríklad s Karolom Polákom, s ktorým sme si povedali, že nejako musíme vydržať... Moja bývalá manželka mala 22. augusta narodeniny a 21. jej prišli brat s mojou švagrinou gratulovať. Ako darček jej doniesli štangľu salámy, lebo sa rozchýrilo, že nebude čo jesť. Obchody boli už prázdne a väčšinou pozatvárané. Bol to nezvyčajný darček, ale vtedy veľmi praktický,“ spomína dnes už so smiechom. „A tiež si pamätám, ako manželka dávala periny von na balkón vetrať a naša dcérka Hanka, ktorá mala vtedy desať rokov, kričala: Mama, nedávaj tie periny von, lebo nám ich rozstrieľajú!“

137 OBETÍ OKUPÁCIE

- Podľa historikov si okupácia do konca roku 1968 v bývalom Československu vyžiadala životy 137 obetí, z toho na Slovensku 30.

- Ťažko zranených bolo približne 500 ľudí.

- Podľa informácie Ministerstva vnútra SR bolo u nás po roku 1990 odškodnených 162 ľudí sumou takmer 331-tisíc €.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Marta Ostricová, Igor Ľudma

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?