Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.08.2018 08:00 | Tip od Vás | Slovensko
Foto

Obyvatelia Liptovského Mikuláša majú novú oddychovú zónu: Páči sa aj olympionikovi Martikánovi

Neďaleko centra Liptovského Mikuláša, pri pamätníku padlým Háj-Nicovô, sprístupnili vo štvrtok novú kultúrno-prírodnú oddychovú zónu s možnosťou športového vyžitia.

V rámci prvej etapy oživenia miestneho lesoparku tam pribudol náučný chodník s informačnými tabuľami, dve kyslíkové trasy slovenských olympionikov, Liptákov Petry Vlhovej a Michala Martikána, aj takzvané schody času, po ktorých návštevníci symbolicky zostúpia o 460 miliónov rokov do minulosti.

Otvoriť galériu

"V tejto fáze realizácie projektu náučného chodníka v lesoparku pribudlo deväť informačno-náučných tabúľ v štyroch lokalitách. Trasu záujemcovia môžu začať pod Hájom-Nicovô vpravo za železničných priecestím, kde ich vítajú prvé informačné tabule o lesoparku a stratenom liptovskom mori. More vzniklo zhruba pred 45 miliónmi rokov a v dávnych dobách tu plávali žraloky, o ktorých sú vďaka nálezom aj dôkazy. Pri mierne náročnom stúpaní na Háj-Nicovô jeho návštevníci kráčajú po dávnom hlbokomorskom dne," priblížila manažérka Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Liptov Katarína Šarafínová.
Výlet môžu návštevníci začať aj z parkoviska na Háji-Nicovô, kde objaviteľov vrchoviny čakajú ďalšie tabule.

"Tie sa venujú vojenskej histórii, ale aj okolitým kopcom, na ktoré sú pri dobrom počasí z tohto miesta skvelé výhľady," dodala Šarafínová s tým, že asi najväčším lákadlom pre návštevníkov sú schody času. Tie sú ukážkou stavby geomorfologického podložia Liptovskej kotliny. Nachádzajú sa pri cykloprístrešku na hlavnom parkovisku Hája.

 

"Zámer vytvoriť lesopark vznikol už pred desiatimi rokmi a pozostáva z viacerých etáp. Momentálne vznikol náučný chodník a inštalovali sme tabule. Tie ponúkajú zaujímavé informácie, čím plnia informačno-vzdelávaciu úlohu, čo môže byť prínosné nielen pre bežnú verejnosť, turistov, ale aj pre naše školy a školské výlety. Chceli by sme túto výšinu využiť ako miesto, kde nájdu oddych nielen miestni obyvatelia, ale aj návštevníci," povedal predseda predstavenstva OOCR Región Liptov Ján Blcháč.

Otvoriť galériu

S novovzniknutou kyslíkovou trasou, ktorá je súčasťou projektu, je spokojný aj samotný Martikán. "Myslím si, že je to náročná trasa, určite vhodná aj pre tréning. Každý si tu nájde svoje. Či už pre tréning športovcov, alebo pre rodiny s deťmi ako skvelý výlet a potom veľmi pekný výhľad na celé okolie," uviedol.
Záujemcovia o viac informácií môžu pri jednotlivých témach na informačných tabuliach využiť pridanú hodnotu v podobe audiosprievodcu cez QR kód. Na vrchole Háj-Nicovô navyše zriadili bezplatné wifi pripojenie, aby mali návštevníci lepší prístup k online informáciám.

Háj-Nicovô je najväčší vojnový cintorín československých vojakov v bývalom Československu. Je vybudovaný na miestach, kde sa konali druhé najťažšie boje na Slovensku. Lokalita patrí k miestam s najkrajším výhľadom na mesto Liptovský Mikuláš, Liptovskú kotlinu a okolité horstvá. Doposiaľ bola pre potreby cestovného ruchu využívaná minimálne.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce
Roman Malatinec (Hlas-SD)
Malatinec k novele o medveďoch: Ľudia na Slovensku na tento zákon čakajú
David bol naštvaný na celý svet. Chcel zomrieť a zanechať čo najviac bolesti...
Trpel strelec z Prahy David († 24) duševnou poruchou? Čo vyšetrovatelia prezradili o motíve činu
Slovenský windsurfista Robert Kubín.
Fantastická správa pre Slovensko: V tomto športe budeme mať na OH zastúpenie po 16 rokoch!
Na snímke minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Rezort financií má farmárom poskytnúť návratnú finančnú výpomoc: Musia splniť podmienky
Verí, že do poroty v Let’s Dance v nedeľu zasadne.
Foto
Do porotcovského kresla Let´s Dance mieri spevácka legenda: Neuveríte, o koho ide!
Donald Trump.
Trumpovi ide o veľa: Najvyšší súd rozhoduje o jeho osude! Verdikt môže mať ďalekosiahle dôsledky
Vodička nafúkala takmer 3 promile.
Kamošky sa stretli za mrežami: Policajti takú KURIOZITU už dlho nezažili
Pre doktora si kolegovia pripravili nádherné prekvapenie
Záchranári sa po 32 rokoch lúčili s kolegom Liborom: Obrovské PREKVAPENIE, nezmohol sa na slovo
Ilustračné foto
Taliansko sa búri: Ostro odsúdilo trest smrti pre iránskeho rappera!
Hanychová krátko po pôrode milionára opustila.
Spor medzi Hanychovou a Soukupom sa vyostruje: Keď TOTO urobíš, vytrhnem ti... Drsné VYHÁŽKY!