Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.08.2018 01:44 | Správy | Zahraničné správy

Atentát na Madura má svoju dohru: Poslancov venezuelskej opozície zbavili imunity

Venezuelské provládne ústavodarné zhromaždenie zbavilo v stredu poslaneckej imunity pred trestným stíhaním dvoch opozičných politikov.

Obvinilo ich zo spoluúčasti na neúspešnom atentáte na prezidenta Nicolása Madura. Informovala o tom agentúra AP.

Ústavodarné zhromaždenie jednomyseľne zbavilo imunity poslancov opozíciou kontrolovaného Národného zhromaždenia Julia Borgesa a Juana Requesensa. Borges žije v exile v Kolumbii, Requesensa zatkli už v utorok.

K údajnému pokusu o atentát na Madura došlo v sobotu 4. augusta v Caracase počas jeho prejavu pri príležitosti 81. výročia vzniku venezuelskej Národnej gardy. Maduro sa práve prihováral stovkám zoradených príslušníkov gardy, keď došlo k dvom explóziám spôsobeným dronmi nesúcimi výbušniny. Pri útoku utrpelo zranenia sedem príslušníkov Národnej gardy. Úrady zadržali šesť osôb. Pri zásahu bolo zhabaných aj niekoľko vozidiel a zaistené dôkazy, povedal v nedeľu podľa agentúry AVN venezuelský minister vnútra Néstor Reverol.

 

Maduro následne obvinil zo spoluúčasti na neúspešnom atentáte Borgesa, o ktorého účasti údajne vypovedali aj šiesti podozriví zadržaní, a Requesensa. V televíznom príhovore odvysielanom v noci na stredu Maduro vyhlásil, že "výpovede (podozrivých) ukazujú na Julia Borgesa, ktorý žije v Bogote (v Kolumbii)". Maduro dodal, že "vieme, že je dostatočne úbohý na to, aby sa zúčastnil na takejto veci".

Borges Madurove obvinenia okamžite odmietol prostredníctvom série svojich tweetov. Madura v nich obvinil, že pokus o atentát zosnoval sám, aby mal zámienku na prenasledovanie a odsúdenie tých, ktorí vystupujú proti jeho diktatúre.

Borges tiež napísal, že Requesens bol uväznený na rozkaz prezidenta Madura, ktorý tohto 29-ročného poslanca vo svojom príhovore označil za "jedného z najšialenejších" a "psychopata". Borges to označil za prípravný krok a za porušenie Requesensovej poslaneckej imunity.

Podľa agentúry Reuters bola tajnou službou SEBIN zadržaná aj Requesensova sestra Rafaella, ktorá patrí k známym študentským vodcom. Mladú ženu neskôr prepustili na slobodu. Jej otec na sociálnych sieťach informoval, že sa momentálne nachádza "na bezpečnom mieste".

Bezprostredne po útoku Maduro - bez predloženia dôkazov - vyhlásil, že za útok je zodpovedná "krajne pravicová opozícia", ktorá spolupracuje s osobami v kolumbijskej metropole Bogota a americkom meste Miami; medzi nimi spomenul kolumbijského prezidenta Juana Manuela Santosa. Kolumbijská vláda v reakcii dôrazne poprela, že by Santos zohral nejakú úlohu pri sobotňajšom útoku. Zapojenie USA poprel poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Bolton.

K zodpovednosti za útok sa podľa agentúry AP prihlásila málo známa skupina, ktorá si hovorí Vojaci v tričkách.

Venezuela trpí stále sa zhoršujúcou hospodárskou a humanitárnou krízou a dostáva do čoraz väčšej izolácie. Trápi ju aj jedna z najvyšších mier inflácie na svete.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?
Biely dom (ilustračná fotografia).
Prekvapivé rozhodnutie: USA odložili svoje plánované sankcie! Prečo to urobili?
Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski a ruský prezident Vladimir Putin.
Poľský minister sa obul do Putina: Dúfam, že nebude taký ŠIALENÝ a... Na jednu vec sa musia pripraviť
ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková
Dolinková prehovorila: KDH ju chce odvolávať, takto reaguje ministerka
Ilustračné foto
Ťažko zranená matka porodila dievčatko a zomrela, neskôr skonalo aj bábätko: Detaily nešťastia z Gazy vám vtisnú slzy do očí