Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.08.2018 04:30 | Správy | Politika

Obvinenému podnikateľovi Kočnerovi zaistili majetky: Marián, toto ti ešte ostáva!

Ako blesk z jasného neba prišla správa o tom, že obvinenému podnikateľovi Mariánovi Kočnerovi (55) zaistila prokuratúra viacero majetkov.

Tie mu môžu v prípade uloženia trestu prepadnutia majetku odobrať. Kočner síce sedí vo väzbe v súvislosti so zmenkami za milióny eur, avšak tento prípad sa týka prevodov hotelov na Donovaloch, kde išlo o viac ako 8 miliónov eur. Biznismenovi však zatiaľ neberú všetky nehnuteľnosti a tie, ktoré vlastní cez firmy, mu zostávajú. Ako je to možné?

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Na Kočnera sa to sype. Po zmenkovej kauze, kde ho posadili do väzby, aby nepokračoval v ďalšej trestnej činnosti, má na krku ďalší problém. Úrad špeciálnej prokuratúry mu zaistil viacero nehnuteľností a pozemkov, ktoré vlastní. „V súvislosti s trestnou vecou týkajúcou sa prevodu nehnuteľností v katastrálnom území Donovaly, za pokračujúci zločin neodvedenia dane a poistného vydal 23. júla prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) uznesenie na zaistenie majetku obvineného M. K.,“ uviedla hovorkyňa Jana Tökölyová. Ide o kauzu, v ktorej je Kočner obvinený za machinácie s hotelmi na Donovaloch, kde mal štát prísť o viac ako o osem miliónov eur.

Prokuratúra mu zaistila nehnuteľnosti a pozemky na Donovaloch, v bratislavskom Novom Meste, Čunove aj Bernolákove. Paradoxne viacero lukratívnych objektov, ktoré majú vo vlastníctve Kočnerove firmy, zostalo nedotknutých. Ide práve o hotel na Donovaloch či byty v známej bytovke Five Star Residence. Právnik Marek Benedik vysvetľuje, že v prípade týchto spoločností, kde má Kočner nejakú formu účasti, „prokuratúra dospela k záveru, že zistené skutočnosti dostatočne neodôvodňujú záver, že trestný čin, za ktorý je trestne stíhaný, bol spáchaný v mene alebo v prospech tejto právnickej osoby“. Kočner pritom obýva aj luxusnú vilu na bratislavskej Kolibe, ktorá však oficiálne patrí jeho manželke Karolíne. Na tú mu prokuratúra rovnako nesiahla.

 

Právnik Róbert Bános pripomína, že zaistiť majetok možno v prípade, keď sa pri obvinenom očakáva uloženie trestu prepadnutia majetku. „Ak je tu vyššia miera obavy, že dôjde k zmareniu alebo sťaženiu výkonu trestu, že obvinený by majetok napríklad rozpredal, pričom týmto majetkom má byť zaistený najmä nárok poškodeného, ktorému bola trestným činom spôsobená škoda,“ zakončil Bános.

 

V zmenkách mu to môže priťažiť

Otázne je, či mu tento krok kompetentných nesťaží cestu k vytúženej slobode, o ktorej rozhodujú súdy. Už čoskoro sa má dozvedieť ortieľ zo Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici, kde jeho advokáti žiadali o prepustenie z väzby. „Môže to byť podporný argument, hoci sa to týka inej veci. Prokuratúra môže argumentovať, že má sklony k páchaniu trestnej činnosti,“ myslí si Benedik.

Čo mu zaistila prokuratúra

Otvoriť galériu
Dom v Bernolákove.
Zdroj: anc, bra, kil
 Oficiálne vlastnený Kočnerom, viedol sa oň súdny spor.

Otvoriť galériu
Apartmán na Donovaloch.
Zdroj: anc, bra, kil
Zaistený prokuratúrou, oficiálne ho vlastní Kočner.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, mač

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Poprad, Slovakia, October 15, 2014 - People are boarding a Regional Train of the Slovak Railway ZSSK at Poprad Station.
Hororová scéna na železničnej stanici v Pezinku: Rušňovodič bol bezmocný!
Poľskí farmári a ďalší demonštranti sa zhromaždili v centre Varšavy, aby protestovali proti klimatickej politike Európskej únie a proeurópskej vláde Poľska.
Foto
Čo sa to v Poľsku deje?! Ulice zaplnili protestujúci: Európska únia nebude mať radosť
Brad Pitt a Angelina Jolie
Špina sa už valí! Smutné, čo vyšlo na povrch o Angeline Jolie: TOTO že hovorila deťom?!
Polícia pátra po 26-ročnom Danielovi Drienovi z Hôrky
Foto
Daniel po príchode do nemocnice spravil niečo čudné a ZMIZOL: Toto je jediná STOPA
F-15 Eagle fighter jets flying above clouds at sunset
Dobré správy pre Ukrajinu: Príde očakávaná zásielka už čoskoro?!
Mária Čunderlíková zomrela vo veku 73 rokov.
Zomrela uznávaná odborníčka Čunderlíková († 73): Za svoj život pomohla tisíckam pacientov
Hokejový ošiaľ prepukol: Slováci zaplavili Ostravu!
Vydala knihu o varení a fit línii.
FotoVáš Tip
Krásna dcéra Adriany Sklenaříkovej vám vyrazí dych: Z Niny rastie ďalšia modelka!
(ilustračné foto)
Neuveriteľný nález v debnách s banánmi! Z podozrivých balíkov sa vykľulo...
(ilustračné foto)
Hyenizmus, čo mali spraviť Vincent a Ladislav seniorkám: 10 rokov basy za TOTO?!
Autobus sa v Petrohrade zrútil z mosta do rieky, zahynuli traja ľudia.
Foto
Obrovské nešťastie: Autobus sa zrútil z mosta do rieky! Hlásia mŕtvych
Ganymedova fontána-Hviezdoslavovo námestie
Foto
Bratislava sa pýši desiatkami výnimočných fontán: Poznáte príbehy tých naj?