Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
31.07.2018 06:50 | Správy | Zahraničné správy

Americké tajné služby varujú: KĽDR vyrába nové medzikontinentálne rakety

Americké tajné služby predpokladajú, že Severná Kórea pracuje na výrobe nových balistických striel schopných dosiahnuť územie USA.

Napísal to v pondelok denník Washington Post s odvolaním sa na zdroje z prostredia spravodajských služieb. Podľa nich sa výroba nových rakiet uskutočňuje v továrni v blízkosti severokórejského hlavného mesta Pchjongjang, kde boli vyprodukované prvé medzikontinentálne balistické rakety KĽDR.

Nové dôkazy, vrátane satelitných snímok z posledných týždňov, naznačujú, že KĽDR pracuje na výrobe najmenej jednej alebo možno dvoch medzikontinentálnych balistických rakiet na kvapalné palivo Hwasong-15, o ktorých Pchjongjang tvrdí, že sú schopné zasiahnuť americkú pevninu.

Tieto zistenia neznamenajú, že Severná Kórea rozširuje svoje jadrové kapacity, no ukazujú, že práce na výrobe zdokonalených zbraní trvajú aj niekoľko týždňov po tom, ako americký prezident Donald Trump na Twitteri napísal, že Pchjongjang už nepredstavuje "jadrovú hrozbu", uvádza Washington Post.

 

Minister zahraničných vecí USA Mike Pompeo minulý týždeň na pôde Senátu potvrdil správy, že severokórejské továrne "naďalej produkujú štiepny materiál", ktorý sa používa pri výrobe jadrových zbraní. Odmietol však povedať, či Pchjongjang vyrába nové rakety.

Na júnovom summite s Trumpom v Singapure severokórejský vodca Kim Čong-un vyslovil vágny prísľub, že bude pracovať na "denuklearizácii" Kórejského polostrova. Podľa niektorých amerických vládnych predstaviteľov a súkromných analytikov pokračujúce vojenské aktivity Severnej Kórey nie sú prekvapivé, keďže Kim Čong-un verejne nesľúbil, že odstaví množstvo jadrových a raketových zariadení roztrúsených po celej krajine.

Severokórejčania "nikdy nesúhlasili, že sa vzdajú svojho jadrového programu", povedal Ken Gause, expert na KĽDR z neziskovej organizácie Centrum pre námorné analýzy (CNA). Zásadami severokórejského režimu sú jeho prežitie a zachovanie si moci. "Jadrový program mu poskytuje odstrašujúci prostriedok proti zmene režimu zo strany Spojených štátov. Vzdanie sa jadrových kapacít by narušilo dva základné piliere severokórejského režimu," tvrdí Gause.

Niektorí nezávislí analytici sa domnievajú, že Trumpova vláda si nesprávne vysvetľuje Kimove slová o eventuálnej denuklearizácii ako sľub okamžitého vzdania sa jadrového arzenálu a demontáže zbrojárskych závodov.

"Severná Kórea nevyjednáva, aby sa vzdala svojich jadrových zbraniach. Vyjednáva o uznaní svojich jadrových zbraní. Je ochotná akceptovať určité obmedzenia, ako napríklad žiadne jadrové skúšky a žiadne skúšky medzikontinentálnych balistických rakiet. To, čo ponúka, je nasledovné: necháme si bombu, ale prestaneme o tom hovoriť," konštatoval Jeffrey Lewis z americkej mimovládnej organizácie James Martin Center for Nonproliferation Studies (CNS).

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Fotografia z miesta nehody v Malackách.
Dráma na stanici v Malackách: Dieťa zasiahol elektrický prúd, ratoval ho vrtuľník
Slovenský vicepremiér a minister obrany Robert Kaliňák vystupuje s prejavom na úvod dvojdňovej konferencie v maďarskej metropole.
Kaliňák v Budapešti upozornil na jednu dôležitosť: Európska integrácia zohráva v našej bezpečnosti ...
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?