Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.07.2018 11:55 | Správy | Domáce správy

Prvý krach cestovky v tejto sezóne, klientom zostali len oči pre plač: Jej konateľom je syn narkobaróna Sadikiho!

Dovolenka lacnejšia ako na Domaši! Aj na takéto reklamné heslá lákal syn narkobaróna Bakiho Sadikiho Ridvan na dovolenku v exotickom Albánsku.

Fotogaléria
9
fotiek v galérii

Takmer 200 ľuďom však namiesto sľubovaného raja na zemi ostali len oči pre plač. Polovica z nich uviazla pre krach cestovky Albania Travel na letisku v albánskej Tirane a ďalší za vytúženým oddychom z Popradu ani neodleteli. Po konateľoch sa zľahla zem a na ich adrese už nikoho nenájdete. Dostanú ľudia peniaze za zbabranú dovolenku späť? 

Dovolenka sa zmenila na zlý sen. Takmer 90 ľudí z celého Slovenska malo v stredu hodinu po polnoci odletieť za vytúženým oddychom do Albánska. Ešte v utorok niektorí klienti s pracovníkmi cestovky Albania Travel komunikovali a všetko vyzeralo v najlepšom poriadku. „Zistili sme, že máme v poistkách zlé meno. O pol piatej sme tam volali, aby sme to opravili. Pani nám ochotne chybu opravila a povedala, že sa teší na stretnutie o jednej na letisku,“ prezradila nahnevaná dovolenkárka.

Otvoriť galériu

Po príchode na letisko zostali všetci ako obarení. Hoci niektorí si stihli ešte prečítať mail o zrušení zájazdu, ktorý im prišiel krátko pred 22. hodinou, neverili a do Popradu na letisko predsa len prišli. „Volali sme aj na ich jediné oficiálne telefónne číslo, ktoré ale nikto nebral. Minulý rok sme boli s nimi na dovolenke a boli sme veľmi spokojní,“ prezradila zúfalá pani z Ružomberka. Dušana zo Svitu najviac mrzí, že nikto z pracovníkov cestovky nenašiel v sebe toľko slušnosti, aby na letisko prišiel a všetko vysvetlil. „Len pracovníci letiska na check-ine nám oznámili, že let je zrušený a cestovná kancelária vyhlásila krach,“ dodal.

 

Uväznení v Tirane

Na svoj prílet domov sa tešilo aj 84 Slovákov, ktorí uviazli v letovisku Durres. „Starší ľudia majú problém s liekmi, ktoré si zobrali len na osem dní, a niektoré deti majú hnačku,“ prezradila nám Dada, ktorá si nechcene predĺžila pobyt v Albánsku. Našťastie zasiahla poisťovňa, v ktorej mala Albania Travel poistenie proti úpadku. „Klientom, ktorí mali včera odletieť, zabezpečila poisťovňa cez noc ubytovanie, za ktoré prevzala záruku,“ potvrdila hovorkyňa poisťovne Uniqa Beáta Lipšicová.

Dovolenkári mali šťastie v nešťastí. Odleteli po nich tri vládne lietadlá. „Rezort vnútra bol kontaktovaný s požiadavkou o pomoc prostredníctvom asistenčnej služby poisťovne, ktorá zároveň aj uhradí všetky náklady na prevoz dovolenkárov,“ píše sa v tlačovej správe.

Otvoriť galériu

Po konateľoch sa zľahla zem

Skontaktovať sa s konateľmi kancelárie, ktorá nemala príliš dobrú povesť, je v súčasnosti nad ľudské sily. Michal Božoň (33) z Popradu má svoju adresu v sídle firmy v administratívnej budove na Alžbetinej ulici. Druhý konateľ Ridvan Sadiki, syn narkobaróna Bakiho Sadikiho, má uvedenú adresu v Novej Lesnej v dome, ktorý patril jeho rodičom, ale už viac ako rok je predaný.

Jediný zverejnený telefón je od noci vypnutý, sociálne profily sú zrušené a na mail nikto nereaguje. Jeho mama nad celou záležitosťou len nechápavo krúti hlavou. „Ja nič neviem, vy ste ma teraz šokovali, ja fakt nič neviem,“ okomentovala situáciu Ridvanova mama Gabika.

 

Baki Sadiki

Otvoriť galériu
Baki Sadiki.
Zdroj: blic.rs, anc

Sadiki dostal 22 rokov za pašovanie a distribúciu heroínu z Turecka. Na Slovensko ho mal pašovať v obuvi. Pred väzením sa ukrýval v Kosove.

 

Klienti dostanú plnú sumu, len ak je dosť peňazí

Jozefína Žáková, generálna riaditeľka Slovenskej asociácie poisťovní

Otvoriť galériu

Cestovná kancelária je vždy poistená na nejakú poistnú sumu, tá by mala predstavovať najmenej tretinu jej plánovaného obratu. Poistná suma by mala postačovať na všetky náklady, ktoré sú spojené s krachom cestovky. Prvou povinnosťou poisťovne je repatriovať ľudí, čiže zabezpečiť odvoz z  miesta, kde sa nachádzajú.

V druhom kroku sa riešia náklady alebo peniaze ľudí, ktorí ešte nevycestovali, alebo mali dovolenku skrátenú a nie celkom vyčerpanú. Suma, ktorá zostane po repatriácii, sa rozdeľuje klientom, ktorí sa prihlásia o náhradu nákladov proporcionálne, teda dokiaľ sa suma nevyčerpá. Keby náhodou bolo požiadaviek alebo nákladov viac, každému sa primerane skráti.

Čo treba predložiť pre prípad odškodnenia

  • Vyplnený formulár hlásenia poistnej udalosti, ktorý nájdete na webovej stránke www.uniqa.sk
  • Kópiu zmluvy o obstaraní zájazdu
  • Doklad o zaplatení zájazdu
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, iš, iglu, kuk

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Vysídlení Palestínčania z mesta Rafah z juhu Pásma Gazy prichádzajú do mesta Dajr al-Balah v strednej časti Pásma Gazy.
Ľudia v panike utekajú z Rafahu, boja sa útoku Izraela: Hrozivé slová z OSN
Sebastianova diagnóza vystrašila celú rodinu.
Foto
Sebastian sa vycikal vo vani a vodu sfarbila krv: Z toho, čo spravili lekári, mame trhalo srdce!
(ilustračné foto)
Na toto odborníci čakali 10 rokov: Merania v okolí bane Turów prekvapili aj ministra
Bratia sú rozhádaní a Harry (vľavo) navštevuje domovinu len vtedy, keď musí.
Foto
Kráľ Karol III. spravil to, na čo jeho synovia čakali: Harry pukne od závisti!
Švédsky premiér Ulf Kristersson.
Toto Putin určite dosiahnuť nechcel: Švédsky premiér to povedal na plné ústa
Módna návrhárka za svojím najlepším priateľom smúti.
FotoVáš Tip
Módna návrhárka Rebecca Justh predvádza na pláži v bikinách postavu bohyne: Neuveríte, že už má 67 rokov!
Na hrobe politika Wolfganga Schäubleho niekto vykopal jamu.
Desivý nález pri hrobe exministra Schäubleho: Ľudia sú zhrození, rieši to polícia
Na snímke maďarský minister zahraničných vecí a obchodu Péter Szijjártó.
Maďarský minister Szijjártó: Európa má v tejto oblasti vážny problém!
Siljanovská-Davkovová je nacionalistka a vo svojom prvom príhovore pri nástupe do úradu hlavy štátu nepoužila celý názov "Severné Macedónsko".
Nová prezidentka Severného Macedónska to prepískla: Veľká kritika z Grécka!
(ilustračné foto)
Mama podľa horoskopu: Ktoré znamenie vychová drzých faganov a kto nadaných géniov?!
Sabbatini ukončila právnickú univerzitu.
Foto
Kollárova mamička Sabbati sa dočkala veľkého úspechu: Nemôžem uveriť, že sa toto deje!
Na archívnej snímke z 22. novembra 2021 vtedajšia nemecká kancelárka Angela Merkelová.
Knižné memoáre Merkelovej vyjdú už v tomto roku: Čo všetko sa v nich dozviete?!