Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.07.2018 07:55 | Správy | Politika

Expremiér Fico sa pustil do iniciatívy Za slušné Slovensko: Sú to Sorosove deti

Sklamanie ľudí a hnev politikov. Organizátori protestov Za slušné Slovensko, ktoré vyvolala chladnokrvná poprava novinára Jána Kuciaka († 27) a Martiny Kušnírovej († 27), sa rozhodli vstúpiť do politiky.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Podporili konkrétnych kandidátov na primátorov v nadchádzajúcich komunálnych voľbách a vylúčili podporu straníkov. To sa stretlo s nevôľou opozície, ako aj ľudí na sociálnych sieťach. Čo si o tomto kroku myslia odborníci?

Iniciatíva Za slušné Slovensko predstavila troch konkrétnych kandidátov na primátorov Bratislavy, Nitry a Žiliny. Člen zoskupenia Juraj Šeliga hovorí, že sa prihlásili k ich vízii. „Uvedomujeme si, že môže nastať kritika, keď podporíme niekoho a môže nás to ťahať do politickej roviny. Od začiatku vyzývame ľudí, aby išli do politiky a my ich podporíme,“ vysvetľoval Šeliga. Nezávislých kandidátov podporujú preto, že tí stranícki majú za sebou svoj aparát.

„Za slušné by som považoval, ak by občianska iniciatíva zverejnila kritériá, po ktorých splnení by ľubovoľný kandidát mohol povedať, že ich splnil. Za vyslovene neslušné považujem to, ak si niekto uzurpuje právo ukazovať prstom, ktorý kandidát je jediný ten slušný,“ nebral si servítku pred ústa Igor Matovič. Ľubomír Galko z SaS tvrdí, že ide o hádzanie všetkých súčasných strán do jedného vreca. „Potrebujeme podať pomocnú ruku kandidátom, ktorí na začiatku svojej cesty podporu politických strán nemali vôbec istú,“ bránili sa po kritike organizátori. Rozhodnutie iniciatívy bolo vodou na mlyn pre Roberta Fica (53), ktorý sa pod tlakom ulice porúčal z postu premiéra.

 

„Došlo k neuveriteľnému demaskovaniu týchto organizátorov. Dnes sú v politike a sú v nej smiešni. Nech si založia Sorosovu politickú stranu, sú to Sorosove deti,“ povedal Fico. Šeliga tvrdí, že ide o klamstvo a hľadanie vnútorného nepriateľa. „Zastiera problém tým, že niekto tu o sebe povie: „Aha, ja som tu silný vodca, ostatní bojujú proti vám.“ Žiadne zahraničné peniaze sme neprijali, nikto nás neriadi. Všetky výdavky ľudia vidia na transparentnom účte,“ dodal Šeliga. Podľa politického marketéra Eduarda Poliaka Iniciatíva našla politickú skratku, ako pokračovať vo svojich aktivitách, no mali sa podľa jeho slov držať svojej misie, ktorá odrážala náladu po tragickej smrti novinára a jeho priateľky. „To, že sa začali priamo angažovať v politike, ich sympatickej aktivite uškodí,“ dodal Poliak.

 

Otvoriť galériu
Naivný amaterizmus

Tomáš Koziak, politológ

- Je to prejav naivného politického amaterizmu. Vylúčiť straníckych kandidátov môže evokovať, že slušní kandidáti sa nachádzajú len mimo kandidátky politických strán, čo nie je pravda. Takýmto neuváženým krokom môžu vážne diskreditovať aj tie pozitívne snahy, ktoré iniciatíva predtým artikulovala. Poškodí to imidž nielen organizátorov, ale celej pozitívnej myšlienky, prečo ľudia vyšli do ulíc.

Zrada na ľuďoch

Ján Baránek, analytik

- Konfederácia biskupov Slovenska napríklad vždy pred voľbami vydá vyhlásenie, podľa akých hodnôt by sa mali ľudia pri voľbách rozhodovať, no nikdy nepodporí konkrétneho kandidáta. Organizátori mohli použiť podobný mechanizmus. Podporujú podozrenia, že v pozadí je niekto s politickými záujmami. Lebo to, čo robia, je politika. Časť protestujúcich ľudí to bude vnímať ako zradu.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Richard Nemec

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Rozruch v Rusku: Plánované útoky? Zásah bezpečnostnej služby
Andrej Danko mal v bratislavskej Dúbravke nehodu.
Polícia zverejnila VIDEO dopravnej nehody Andreja Danka
Neprajníci tvrdia, že to medzi dvojicou má škrípať.
Kríza? Hájek mal byť Belohorcovej NEVERNÝ, Zuzana pení: Teraz budem hovoriť ja!
Ilustračné foto
Zadržali dvoch mužov podozrivých zo špionáže: Sila, ako sa maskovali!
(ilustračné foto)
Mimoriadna dopravná kontrola: Odhalené priestupky a prekvapenie pri dychovej skúške!
Andrej Danko počas upratovania Dúbravky.
AktualizovanéFoto
Danko pri zametaní v Dúbravke ukázal zlomený zub: Polícia sa vyjadrila k zverejneniu kamerových záznamov
(ilustračné foto).
Vodiči, toto vás nepoteší: Uzáverou prejde až osem tunelov! Ide o frekventované úseky
Kráľ Karol bojuje s rakovinou.
ZLÉ správy o zdravotnom stave kráľa Karola: To, čo sa v Británii deje, naznačuje jediné
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Zelenskyj sa obáva jadrovej hrozby: Slová o radiačnej katastrofe! Pripomenul Černobyľ
Žilinskí policajti žiadajú verejnosť o pomoc pri pátraní po nezvestnej 14-ročnej Liliane Sabovej zo Žiliny.
Nevideli ste Lilianu? Po 14-ročnej Žilinčanke pátra polícia! Na tomto mieste ju videli naposledy
Americká basketbalistka Brittney Grinerová na súde
Ako v horore! Zakrvavený matrac, bez mydla a WC papiera: Americká hviezda opísala podmienky v ruskom väzení
Český premiér Petr Fiala
Český premiér Petr Fiala: Hlas štátov strednej a východnej Európy je pre EÚ dôležitý