Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.06.2018 14:20 | Správy | Domáce správy

Úrad vlády ku kauze čerpania eurofondov: Prijalo sa veľa opatrení, aby sa nedostatky neopakovali

Slovenská republika prijala v novom programovom období celý rad opatrení, aby sa nedostatky z uplynulého programového obdobia 2007 až 2013 pri čerpaní eurofondov neopakovali a aby sa v čo najvyššej možnej miere zabezpečilo ich bezproblémové, efektívne a transparentné čerpanie v novom programovom období 2014 až 2020.

Pre TASR to uviedol Úrad vlády (ÚV) SR. Ten reagoval na výročnú správu Európskeho úradu pre boj proti podvodom (OLAF), podľa ktorého bolo Slovensko vyšetrované v štyroch prípadoch. Dva z nich boli uzavreté s odporúčaniami pre zodpovedné úrady. Podľa štatistík OLAF-u skúmajúcich nezrovnalosti členských štátov pri čerpaní európskych štrukturálnych a investičných fondov a príspevkov na poľnohospodárstvo v rokoch 2013-2017 bolo v prípade Slovenska zistených 1672 podvodných a tiež nezneužiteľných nezrovnalostí. Ich finančný dosah bol vo výške 11,39 percenta z čerpaných platieb. OLAF v tomto období ukončil 16 vyšetrovaní s odporúčaniami pre zodpovedné úrady, čo malo 2,09-percentný dosah na celkové platby.

Slovenskú vládu pre zistenia OLAF-u kritizovala opozičná poslankyňa Veronika Remišová (OĽaNO). Správa úradu podľa jej slov poukazuje na neschopnosť slovenských vnútroštátnych orgánov odhaliť, vyšetriť a potrestať podvody spojené s eurofondmi, ako aj na vysokú chybovosť s obrovským finančným dopadom pre Slovensko. Tiež uviedla, že slovenský kabinet poškodzuje národné záujmy pri správe eurofondov a väčšina vyšetrovaní OLAF-u ide na Slovensku do stratena.

ÚV to odmieta. "Predmetné konštatovanie nezodpovedá skutočnosti. Vnútroštátne orgány na národnej úrovni pri kontrolách, resp. vyšetrovaniach, ktoré vykonávajú, odhaľujú podozrenia z nezrovnalostí pri čerpaní európskych štrukturálnych fondov. O tomto fakte jasne hovorí aj štatistický údaj poukazujúci, že SR detekovala 1672 nezrovnalostí, pričom priemer v EÚ predstavuje 1871 nezrovnalostí," reagoval Tlačový a informačný odbor ÚV.

 

Podľa neho správa nepoukazuje na neschopnosť vnútroštátnych orgánov odhaliť podvody či konanie, ktoré indikuje možný podvod. "Hodnota 11,39 percenta vyjadruje nezrovnalosti odhalené, zaevidované a riešené vnútroštátnymi orgánmi vo vzťahu k deklarovaným platbám za obdobie 2013 až 2017. Nahlásené nezrovnalosti vychádzajú z kontrol vykonaných zo strany riadiacich orgánov, auditov ministerstva financií, iných kontrolných orgánov SR, auditov Európskej komisie a spätných overovaní," ozrejmuje ÚV a ohradzuje sa voči záverom Remišovej, že slovenské vnútroštátne orgány nie sú schopné odhaľovať, vyšetriť a potrestať podvody spojené s eurofondmi.

Opozičná poslankyňa tiež uviedla, že OLAF poukazuje na veľké množstvo problémov týkajúcich sa dotácií v štrukturálnych fondoch a v poľnohospodárstve. "Slovensko je s veľkým náskokom ďaleko najhoršie zo všetkých krajín EÚ, pretože zistenia sa týkajú viac ako 11 percent všetkých platieb za skúmané obdobie. Priemerný finančný dopad v EÚ je 1,8 percenta a v susednom Poľsku či Maďarsku je to ešte menej," upozornila Remišová.

ÚV reaguje, že podiel 11,39 percenta oznámených nezrovnalostí na platbách z rozpočtu EÚ tvoria iniciálne, resp. prvotné hlásenia prípadov podozrenia z nezrovnalostí a prípadov v počiatočnom preverovaní na národnej úrovni a ich následné aktualizácie.

Úrad vlády odmietol aj tvrdenie, že až 82 percent prípadov, ktoré OLAF vyšetrí a výsledky vyšetrovania odovzdá slovenským vnútroštátnym orgánom, ide do stratena. "Externé vyšetrovania OLAF-u v Slovenskej republike prebiehajú v zmysle platnej európskej a národnej legislatívy a o výsledkoch tohto vyšetrovania sú všetky kompetentné orgány oboznámené a sú povinné v danom prípade konať. Čo sa týka vyšetrovania, teda trestnoprávneho rozmeru riešenia nezrovnalostí, OLAF nie je kompetentný sa vyjadrovať k uvedenej problematike. V prípade, ak v štádiu vysporiadania nezrovnalostí vznikne podozrenie z trestného činu, celý proces prechádza do trestnoprávnej roviny, kde v rámci jednotlivých štádií trestného konania o tom, či bol spáchaný trestný čin poškodzovania finančných záujmov Európskej únie, rozhoduje súd," dodal ÚV.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Čokoládová nafukovačka  v tvare plameniaka
Foto
Nenechajte sa oklamať: Prídu vám tieto výtvory reálne? Neuhádnete, aké tajomstvo skrývajú!
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruským hackerom sa podaril výnimočný kúsok: Z tohto vláda nebude nadšená
Vojenské drony dokážu so sebou niesť aj zničujúce bomby (ilustračné foto).
Na plynové pole zaútočili dronom: Malo to tragické následky
Ukrajinský vojak v Mariupole
USA oznámili dlhodobú vojenskú pomoc: Na Ukrajinu pôjdu zbrane za 6 miliárd dolárov
Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!