Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
FotoVideoPráve teraz

Západné Slovensko bičoval silný dážď, SHMÚ zvýšil výstrahu: Katastrofické FOTKY z Bratislavy!

V okrese Trnava zvýšil Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) výstrahu pred prívalovými povodňami na najvyšší, 3. stupeň. Výstraha platila do 21.00 h.

Fotogaléria
43
fotiek v galérii

Do 21.00 h platila pre okresy Bratislavského kraja, s výnimkou Malaciek, rovnako i pre južnú časť Trnavského kraja výstraha Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) druhého stupňa pred búrkami. Pre túto oblasť platila aj výstraha pred povodňami druhého stupňa.



Vyčíňajú u vás dažde? Pošlite nám fotky s krátkym komentárom na tip@novycas.sk!



SHMÚ na sociálnej sieti informuje o tom, že na juhozápade spadlo veľké množstvo zrážok, napríklad na bratislavskej Kolibe 45 milimetrov, stanica v Jakubove na Záhorí zaznamenala až 61 milimetrov.

Situácia v hlavnom meste sa upokojila, počet výjazdov hasičov nenarastá. Pre TASR to uviedla Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ). "Hasiči však stále zasahujú pri odčerpávaní vody po prívalových dažďoch," informovala.

Akútnych pacientov, ktorí potrebujú hospitalizáciu, odkláňajú po zatopení suterénu z Nemocnice Ružinov do ostatných nemocníc patriacich pod Univerzitnú nemocnicu Bratislava (UNB). Pre TASR to potvrdila hovorkyňa zariadenia Eva Kliská.

Otvoriť galériu
"V súvislosti s mohutným prívalovým dažďom sa v suterénnych priestoroch Nemocnice Ružinov vyskytlo väčšie množstvo dažďovej vody, ktoré spôsobilo obmedzenie prevádzky výťahov," povedala. Práve nefunkčnosť výťahov je dôvodom presunu pacientov. Na mieste sa nachádzali dve hasičské autá, ktoré vodu odčerpávali. Okrem suterénu zaplavilo aj príjazdovú cestu k centrálnemu príjmu.

V súvislosti s mohutným prívalovým dažďom bola situácia najkritickejšia práve v hlavnom meste. "Za poslednú polhodinu bolo prijatých niekoľko desiatok hovorov, situácia si vyžiadala takmer 180 výjazdov k zatopeným cestám a priestorom v Bratislave," konkretizovala Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).

Podľa správ Stellacentra bol zaplavený podjazd pod Bajkalskou ulicou. Vysoká hladina vody bola i na Bajkalskej, v podjazde pod Prievozskou ulicou. Zaplavená tiež bola podľa správ Stellacentra i komunikácia na Drieňovej ulici a tiež vozovka pod železničným podjazdom za križovatkou Tomášikova-Vajnorská v smere od centra. Taktiež pred Devínom v smere od Karlovej Vsi bol úsek neprejazdný, dopravu riadili policajti.

 

Búrka a prívalový dážď v hlavnom meste SR skomplikovali a miestami i paralyzovali dopravu, platilo to aj o premávke MHD. "Hoci sa situácia zlepšila, dispečing DPB zaznamenáva celomestské meškanie do 50 minút," uviedla pre TASR hovorkyňa Dopravného podniku Bratislava (DPB) Adriana Volfová.

Otvoriť galériu

Na Vajnorskej ulici niektoré autá vo vode aj uviazli. "Je tu železničný nadjazd, pod ktorým je jama. Uviazli dve autá, ľudia sa tam brodia po pás vo vode. Doprava v celom okolí stojí, zatopilo aj električkovú trať," priblížila pre TASR očitá svedkyňa Lenka.

Problémy s dopravou boli napríklad aj na Záhradníckej ulici, ktorú zatopilo. V súčasnosti je podľa tamojšej obyvateľky Antónie cesta už prejazdná. Voda spôsobila problémy aj v nákupnom centre na Trnavskom mýte, kde zatopilo podzemné garáže.

Búrka v hlavnom meste na dve hodiny sťažila aj prevádzku na bratislavskom letisku. "Od 17.00 do 19.00 h bola pozastavená prevádzka na vybavovacej ploche letiska," informovala TASR hovorkyňa letiska Veronika Ševčíková. V dôsledku komplikácií museli podľa jej slov odkloniť aj prílet linky z Bruselu, ktorý namiesto Bratislavy pristál v Brne, úplne zrušený bol plánovaný let do Londýna. Meškanie 1,5 hodiny mali linky do a z Bologne, takisto linka z Prahy do Bratislavy a z Bratislavy do Košíc," uviedla Ševčíková.

Dunajská Streda pod hrozbou povodní

Prívalové dažde spôsobili vyhlásenie mimoriadnej situácie, resp. tretí stupeň povodňovej aktivity v Dunajskej Strede (od 17.00 h). Hasiči vykonali doteraz viac ako 90 výjazdov, z čoho 90 percent sa realizovalo práve v Dunajskej Strede.

Ako sa pre TASR vyjadril primátor Dunajskej Stredy Zoltán Hájos, "prívalové dažde nám robili veľké problémy s tým, že cesty boli zaplavené". Primátor uviedol, že medzitým sa už nadbytočná voda dostala do kanalizácie, ktorá ju bola schopná odčerpávať. Mesto následne riešilo problémy so zaplavenými pivnicami, s nižšie položenými miestami, preto zasahovali hasiči aj dobrovoľní hasiči a pomáhali i technické služby mesta. "My sme tiež v teréne a pomáhame, kde môžeme," dodal Hájos.

Martin Krajčovič z Hasičského a záchranného zboru v Trnave informoval, že ešte nie sú k dispozícii výsledné počty zásahov. Boli hlásené najmä zaplavené pivnice, suterény budov, výťahové šachty a zaplavené autá na cestách. Voda sa stále odčerpávala i z ciest a odstraňovali sa popadané stromy. "My sme prioritne tam, kde je ohrozený majetok a kde hrozia nejaké škody," dodal Krajčovič.

V Trnavskom kraji bola teda najvážnejšia situácia v Dunajskostredskom okrese, hasiči však zasahovali aj v Senici, Skalici, Hlohovci a Galante. V Bratislavskom kraji zasahovali hasiči v hlavnom meste a taktiež v Malackách.

Otvoriť galériu
Silné prívalové dažde sa v okresoch Senica a Skalica napriek ich intenzite obišli zatiaľ bez vážnejších následkov. TASR informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Trnave Júlia Kedrová. Profesionálni hasiči museli zasahovať doteraz iba v jedinom prípade.

„Hasiči vykonali do týchto chvíľ iba jeden výjazd, keď museli uvoľniť cestu medzi obcami Jablonica a Cerová. Na cestnú komunikáciu spadol strom v blízkosti železničnej trate a cesta bola istý čas neprejazdná. Udalosť sa obišla bez zranení a materiálnych škôd,“ uviedla hovorkyňa. V ďalších dvoch prípadoch zasahovali dobrovoľné jednotky HaZZ.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Iveta († 48) a Jozef.
Bartošovej († 48) hrob je aj po rokoch prázdny: Spor o urnu? Vdovec Rychtář prehovoril, prečo to tak je
(ilustračné foto)
Prevratný krok v liečbe Alzheimera? Vedci objavili gén, ktorý by mohol ZNÍŽIŤ riziko choroby!
Ilustračné foto
NAJTEMNEJŠIE ostrovy na svete: Smrtiace kmene alebo cintorín lodí! SEM by ste rozhodne vstúpiť nechceli
(ilustračné foto)
Ako v skutočnosti funguje režim inkognito? Nie ste až tak v bezpečí, ako si myslíte!
ilustračné foto
Hlavný ukrajinský veliteľ: Situácia na fronte je ZLÁ! Obsadili Rusi ďalšie územia? Desivé slová o eskalácii
Tréner Francesco Calzona na lavičke SSC Neapol.
Neapol sa dohodol s trénerským esom: Môže Calzona baliť?
Svadba Williama a Kate z roku 2011.
Foto
TAJNÉ detaily zo svadby Williama a Kate, ktoré vám unikli: Skryté ODKAZY a... To ste určite nevedeli!
(ilustračné foto)
Veľká tragédia na vojenskej základni: Výbuch munície zabil niekoľko vojakov!
Ilustračné foto
Ľahko prehliadnuteľné príznaky tichého zabijaka: Ak pociťujete TOTO, ihneď bežte k doktorovi
Útok na Crocus City Hall sa odohral večer 22. marca. Jeho obeťami sa stalo viac ako 140 ľudí a ďalších vyše 500 ich bolo zranených.
Novinky o teroristickom útoku v Moskve: Ďalší podozrivý?! Súd vydal jasné rozhodnutie
Ilustračné foto
KVÍZ Máte dobrý všeobecný prehľad? Otestujte sa! 10 otázok preverí vaše znalosti
(ilustračné foto)
Napätie na Západnom brehu Jordánu: Izraelské sily zabili Palestínčanov! Sila, čo urobili potom