Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.06.2018 10:29 | Správy | Zahraničné správy

Vyšetrovanie pádu lietadla pri Smolensku: Záhadný nález na tele jednej z obetí

Experti poľskej subkomisie pre vyšetrovanie leteckej katastrofy pri ruskom Smolensku z roku 2010, pri ktorej zahynulo 96 ľudí vrátane vtedajšieho poľského prezidenta Lecha Kaczyňského, informovali o náleze výbušniny na troskách lietadla Tu-154 i na tele jednej z obetí.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Podľa poľského spravodajského portálu Wiadomošči subkomisia dodala, že trosky lietadla a telo najmenej jednej obete boli skúmané špeciálnymi prístrojmi a metódami - vrátane chromatografie -, a takto sa vykázala prítomnosť výbušnín. Neexistujú však dôkazy o ich prítomnosti v pôde na mieste havárie.

V polovici apríla tohto roka profesor Wieslaw Binienda, člen komisie vedenej exministrom obrany Antonim Macierewiczom, napísal v technickej správe o dvoch výbuchoch, ktoré roztrhli trup a ľavé krídlo stroja. Expert tvrdil, že o výbuchoch v prezidentskom lietadle Tu-154 má "nevyvrátiteľné dôkazy". "Neustále sa zaujímame o to, aké výbušniny mohli byť použité... Problémom je, že mnohé krajiny vyrábajú špecifické materiály, ktoré neskôr využívajú ich služby, ale k mnohým z týchto látok nemáme prístup," povedal Binienda svojho času v rozhovore pre denník Gazeta Polska.

Otvoriť galériu

Téza o výbuchu sa spomína aj v technickej správe Macierewiczovej komisie. Dôkazom jej platnosti má byť rozpad lietadla na desiatky tisíc častí, charakteristické zničenie tiel obetí alebo fakt, že dvere lietadla vyhĺbili do zeme takmer metrovú jamu. Podobné závery však nemožno nájsť v predchádzajúcich správach, ktoré pripravila vyšetrovacia komisia vedená Jerzym Millerom či ruská Medzištátna letecká komisia (MAK). Odporcom tézy o výbušnine nastraženej v prezidentskom lietadle je aj bývalý šéf Štátnej komisie pre vyšetrovanie leteckých nehôd Maciej Lasek.

 

Haváriu poľského vládneho lietadla v Rusku vyšetrovali nezávisle od seba obe zainteresované krajiny - Poľsko i Rusko. Podľa poľských vyšetrovateľov mohli za haváriu chyby a nedostatočný výcvik poľských pilotov, ktorí sa pokúšali o pristátie v hmle. Poľsko však viní aj ruských dispečerov, ktorí údajne dávali poľským pilotom nesprávne a mätúce pokyny na pristávanie. Správa však neobsahuje obvinenie na adresu Rusov zo zámerného pochybenia. Ruskí vyšetrovatelia svojho času všetku vinu za letecké nešťastie pripísali poľskej strane, pričom v konaní a postupe ruských leteckých dispečerov nenašli žiadnu chybu.

Poľsko obnovilo vyšetrovanie leteckej havárie pri Smolensku po parlamentných voľbách v roku 2015, ktoré vyhrala konzervatívna strana Právo a poriadok na čele s dvojčaťom zosnulého prezidenta Kaczyňského Jaroslawom.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Česká expertka si rýpla do Slafkovského: Riešite ho, akoby neexistovali iní hráči!
Medzi bratmi Harrym a Williamom vládnu napäté vzťahy.
Karol zasadil Harrymu ďalšiu ranu: To, čo William dostal od kráľa, brat ťažko predýcha
Foto
Hnev slovenských hráčov po prehre s Nemeckom, Hudáček: Takýto zápas už nemôžeme odohrať!
Na Harryho tvári bolo vidieť, že ho prítomnosť jeho rodiny veľmi teší.
Foto
Harry sa dočkal vrúcnych OBJATÍ od členov rodiny! Nedalo sa prehliadnuť, kto princa NEPODPORIL
Foto
Veľká dráma na úvod MS: Slováci siahali po obrate, no nevyšlo to!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje: Časť Slovenska bude kontrolovať teplomer! Prídeme o úrodu?
Chutný obed uvaríte aj z niektorých polotovarov.
TOP 100 múčnych špecialít: Pozrite sa, ako obstáli bryndzové halušky! Predbehli sme našich susedov?
78. zasadnutie Valného zhromaždenia OSN.
Valné zhromaždenie OSN schválilo prelomovú rezolúciu: To by mohlo zmeniť život Palestíne
Izraelská speváčka postúpila do finále súťaže Veľká cena Eurovízie.
Izraelská speváčka postúpila do finále v Eurovízii: Sledujte, čo sa dialo na pódiu! VIDEO
V nedeľu oslavujeme naše mamy.
Váš Tip
Na oslovenie mamy existuje v slovenčine veľa spôsobov: Ako voláte vašu najdôležitejšiu ženu vy?
Auto skončilo na prednej časti iného vozidla.
Foto
Opitý senior v Topoľčanoch spravil nepochopiteľnú CHYBU: „Odparkoval“ na druhom aute!
(ilustračné foto)
Zamestnancom firmy pri Vranove nad Topľou chýba výplata: Odborári o pomoc prosia Fica