Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.06.2018 06:55 | Správy | Politika

Smer odhalil sociálny balíček za 200 miliónov eur: Odborník spustil mimoriadne tvrdú kritiku

Vecí zadarmo sa nechcú vzdať. Po bezplatných vlakoch pre študentov sa vlajkovou loďou klesajúcej vládnej strany Smer stávajú obedy zdarma pre študentov.

Oznámil to predseda Robert Fico (53) spolu s tým, že presadia aj zvýšenie počtu pacientov, ktorí potrebujú kúpeľnú liečbu, či zvýšenie vianočného dôchodku na dvojnásobok. Opozícia aj ekonomický expert nad návrhmi len krútia hlavami. 

Stravné zdarma sa bude týkať detí v poslednom ročníku materských škôl a všetkých študentov základných škôl. Každé dieťa dostane od štátu 1,2 eura na deň na stravovanie. Toto všetko vyjde štátny rozpočet 106 miliónov eur. „Umožní to školám, aby deťom poskytli stravu zadarmo,“ povedal Fico s tým, že v súčasnosti sociálne stravovanie stojí štát 10 miliónov eur ročne, čo zanikne. „Budú to priame platby zo strany štátu priamo obciam a mestám do ich rozpočtov a ja si myslím, že to opatrenie je také dobré a také správne, že tam ani neuvažujeme o nejakej skúšobnej lehote,“ dodal Pellegrini.

Smeráci, vedľa ktorých sedel aj minister financií Peter Kažimír, ktorý doteraz každý rok posúval termín vyrovnaného rozpočtu, navrhujú aj ďalšie opatrenia. Plánujú zvýšiť počet pacientov, ktorí potrebujú kúpeľnú liečbu. „Chceme a máme ambíciu, pokiaľ by sa dalo, zdvojnásobiť počet ľudí v priebehu konkrétneho roka, ktorí si takýmto spôsobom potrebujú upevniť svoje zdravie,“ uviedol Fico.

Strana taktiež plánuje zvýšenie vianočného príspevku na dvojnásobok s tým, že by sa neskôr transformoval na 13. dôchodok. „Vianočný príspevok, ktorý sa dnes pohybuje vo výške od 27 do 85 eur, zdvojnásobíme, čiže v tej najvyššej kategórii budú dostávať dôchodcovia vianočný príspevok vo výške 170 eur,“ skonštatoval Fico. Spolu s premiérom tvrdia, že všetko je kryté v rozpočte. Kažimír zároveň oznámil, že sú pripravení na sociálne opatrenia koaličných strán SNS a Mosta. Národniari idú znižovať daň pri ubytovacích službách na 10 % a zavedú rekreačné poukážky.

Otvoriť galériu
SaS považuje tieto kroky za nič nehovoriaci populizmus. „Také sociálne balíčky neexistujú, v ktorých by Smer-SD občanom vrátil, čo sa za jeho vlád rozkradlo,“ povedala Jana Kiššová. Eugen Jurzyca dodal, že balíčky majú ambíciu rozvrátiť verejné financie. „Sú nezmyselné v tom, že dotujú aj ľudí a domácnosti, ktorí nie sú na sociálnu politiku štátu odkázaní,“ dodal Jurzyca. Šéf Spolu Miroslav Beblavý tvrdí, že ide o jasnú snahu zastaviť klesajúce preferencie Smeru. „Návrh Smeru je cynickým prejavom voči učiteľom, pacientom aj pracujúcim ľuďom. V čase, keď tento štát neplatí vlastným zamestnancom ani minimálnu mzdu, sú darčeky v podobe obedov zadarmo alebo dotovaných kúpeľov nehorázne,“ myslí si Beblavý.

 

ČO NACHYSTALI SMERÁCI

1. Bezplatné stravovanie pre deti z posledného ročníka materských škôl a všetkých študentov na základných školách. - 106 miliónov eur

2. Zvýšenie pacientov, ktorým bude dostupná kúpeľná liečba. - 10 miliónov eur

3. Zdvojnásobenie vianočného dôchodku - doteraz 27 až 85 eur, po
novom to bude až do výšky 170 eur na dôchodcu. - 75 miliónov eur

NEKONCEPČNÉ A ZBYTOČNÉ

Radovan Ďurana, INESS

- Namiesto toho, aby sme sa mohli pochváliť reformou vzdelávania, dostali sme návrh reformy stravovania. Namiesto toho, aby sme sa mohli pochváliť reformou zdravotníctva, dostaneme podporu pobytu v kúpeľoch. Namiesto, aby sme mali prebytkový rozpočet, budeme zvyšovať vianočné príspevky dôchodcom, ktorí už dostali nadštandardnú valorizáciu a starodôchodcovia už dostali zvýšenie dôchodkov.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: mač, rn

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ruský prezident Vladimir Putin
Putinov prejav odhalil aj to, čo chcel ukryť: Stačil malý detail a ľudia spozorneli
Foto
Hnev slovenských hráčov po prehre s Nemeckom, Hudáček: Takýto zápas už nemôžeme odohrať!
cropped view of senior man playing with puzzles
13 zvykov, pri ktorých hrozí zvýšené riziko demencie: Sú celkom bežné! Tomuto sa určite vyhnite
Ilustračné foto
Afganistan zasiahli ničivé záplavy: Hlásia desiatky obetí, počet môže ešte narásť
Minister zahraničných vecí Juraj Blanár.
Ako dopadlo hlasovanie OSN o posilnení Palestíny? Za toto hlasovalo Slovensko!
Americký prezident Joe Biden
Správa, ktorú potrebujú ako soľ: Biden schválil novú vojenskú pomoc pre Ukrajinu
Na Harryho tvári bolo vidieť, že ho prítomnosť jeho rodiny veľmi teší.
Foto
Harry sa dočkal vrúcnych OBJATÍ od členov rodiny! Nedalo sa prehliadnuť, kto princa NEPODPORIL
Foto
Veľká dráma na úvod MS: Slováci siahali po obrate, no nevyšlo to!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje: Časť Slovenska bude kontrolovať teplomer! Prídeme o úrodu?
Chutný obed uvaríte aj z niektorých polotovarov.
TOP 100 múčnych špecialít: Pozrite sa, ako obstáli bryndzové halušky! Predbehli sme našich susedov?
78. zasadnutie Valného zhromaždenia OSN.
Valné zhromaždenie OSN schválilo prelomovú rezolúciu: To by mohlo zmeniť život Palestíne
Izraelská speváčka postúpila do finále súťaže Veľká cena Eurovízie.
Izraelská speváčka postúpila do finále v Eurovízii: Sledujte, čo sa dialo na pódiu! VIDEO