Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.06.2018 07:59 | Správy | Politika
Infografika

Trump zaviedol clá na oceľ a hliník: Ako ovplyvní obchodná vojna Slovensko?!

Nerozumný krok! Takto hodnotia experti zavedenie nový colných sadzieb v USA zo strany amerického prezidenta Donalda Trumpa (71) na dovoz ocele a hliníka z Európskej únie.

Podľa Trumpa to pomôže americkým oceliarom, európski politici aj odborníci očakávajú, že to skôr uškodí ekonomike na oboch stranách Atlantiku. Nové opatrenia pocítia aj Slováci.

Spojené štáty zaviedli od začiatku júna nové clá na dovoz ocele a hliníka z Európskej únie. Prezident Donald Trump presadil uvalenie 25 % cla na oceľ a 10 % cla na hliník. Trump k tomu využil americký zákon, ktorý mu umožňuje zaviesť clá v prípade, že dovoz ohrozuje bezpečnosť. Okrem Európskej únie začali nové pravidlá pre export platiť aj pre Kanadu a Mexiko. „Zavedením ciel na hliník a oceľ chránim americkú národnú bezpečnosť,“ vysvetlil svoje pohnútky k zavedeniu cla Donald Trump. Jeho rozhodnutie posilnili obavy vzniku celosvetovej obchodnej vojny.

Podľa Bruselu sú americké opatrenia v rozpore s pravidlami Svetovej obchodnej organizácie (WTO). Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker označil krok Trumpovej administratívy za neopodstatnený protekcionizmus a vec chce riešiť na pôde WTO. „Je to zlá správa pre svetový obchod. Okamžite spustíme mechanizmus urovnania sporov v rámci WTO a v najbližších hodinách oznámime odvetné opatrenia, “ dodal Juncker. Už dávnejšie predložila Európska únia zoznam amerických produktov, na ktoré by mohla uvaliť vysoké clá ako odvetu. Na zozname sa nachádzajú: ryža, brusnice, kukurica, alkohol aj oceliarske výrobky. Za chybné a nelegálne označil nové colné sadzby USA aj francúzsky prezident Emmanuel Macron. Rozhodnutie Trumpa v časoch medzinárodnej nerovnováhy v globálnej ekonomike podľa neho smeruje k vytvoreniu ekonomického nacionalizmu. „Takéto riešenia môžu priniesť iba krátkodobé a symbolické uspokojenie,“ povedal Macron.

Otvoriť galériu
Zdroj: graphicnews

Nepriamo nás to zasiahne

 

Peter Žiga, minister hospodárstva SR

- Je to zlá správa pre medzinárodný obchod. Slovensko podporuje spoločný a jednotný postup EÚ a odvetnú reakciu EK na vybrané americké produkty. Priamy dosah na našich výrobcov neočakávame, ale nepriamo ich môže zasiahnuť, keď štáty EÚ, ktoré nebudú môcť exportovať do USA, umiestnia svoju produkciu v rámci Únie. Očakávame, že EK podnikne aj kroky na ochranu trhu EÚ pred presmerovanými dovozmi ocele a hliníka.

 

Môže to výšiť nezamestnanosť

Martin Vlachynsky, ekonomický analytik INNES

- Európska a slovenská oceľ budú ťažšie hľadať zákazníkov v USA. Paradoxne, najväčší slovenský oceliar je americká firma. To je dobrá ilustrácia toho, že clá sú vŕtaním dier do lode, na ktorej sa plavia všetci. Efekt sa bude rozlievať po celej ekonomike. Ak by to bol osamotený krok, efekt by nebol nijako zásadný. Ak je to však prvý výstrel v dlhej vojne, bude to mať vplyv na hospodársky rast a zamestnanosť v Európe. Závisí aj od protiopatrení EÚ. Čím tvrdšie budú, tým viac to pocítia európski spotrebitelia.

 

USA sú egoistickejšie

Jozef Vlčej, politológ

- Rozhodnutie prezidenta Trumpa môžeme chápať ako signál čiastočnej zmeny v americkej zahraničnej politike hlavne v obchodnej oblasti, kde si asi musíme zvykať na to, že USA sa chystajú egoistickejšie presadzovať svoje obchodné záujmy na úkor tradičných partnerov, čo môže vyvolať narušenie rovnováhy a dôvery v rámci medzinárodného spoločenstva. Z hľadiska teórií medzinárodných vzťahov sa daná snaha môže javiť ako návrat k stratégii izolacionizmu. Otázkou zostáva, ako bude reagovať EÚ.

 

Budú to cítiť aj automobilky

Peter Mihók, predseda Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory

- Ide o zásadné porušenie princípov liberalizácie svetového obchodu, ktorých hlavným predstaviteľom boli doteraz práve USA. Primárny dosah na Slovensko by nemal byť až taký veľký, lebo Slovensko nie je veľkým exportérom takýchto produktov na americký trh. Oveľa väčší dosah môže byť sekundárny, keď dodávame takéto produkty pre iné európske krajiny, kde to finalizujú do produktov, ktorých sa tieto obmedzenia už týkajú. Ide napríklad o automobilky, ktoré z Európy vyvážajú do USA.

 

Namiesto USA poputujú dodávky k nám

Ján Bača, hovorca U. S. Steelu Košice

- V prípade uvádzaných ciel neočakávame priamy dosah. Môže sa stať to, že niektoré spoločnosti z krajín, ktoré dodávajú veľké objemy do USA, sa môžu snažiť presmerovať časť dodávok do Európy. Potom nastane moment, keď Európa bude potrebovať veľmi jednoduchý, rýchly a zodpovedajúci systém opatrení, po ktorom dávno voláme. Európske inštitúcie ho musia uplatňovať tak, aby mal každý účastník trhu rovnaké podmienky.

 

Ceny komodít budú lacnejšie

Dušan Dvořák, hovorca Kia Motors Slovakia

- Dovozné clo na oceľ a hliník, ktoré USA uvalili na Európsku úniu, nebude mať negatívny vplyv na výrobný závod Kia Motors Slovakia. Naopak, väčšia kapacita ocele a hliníka uvoľnených na európskom trhu z dôvodu vyššieho dovozného cla v USA môže viesť k prebytku ocele na trhu v Európe, a teda sa následne prejaviť pozitívne nižšími cenami komodít.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Filip Szórád

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Close up of legs of a woman
Biance infekcia zničila sexuálny život: Po tom, čo jej mal lekár povedať, nasledoval plač!
Tim Peake strávil vo vesmíre viac ako 185 dní.
Tim strávil vo vesmíre 185 dní: Šokujúce slová o mimozemšťanoch! O jednej veci je presvedčený
(ilustračné foto)
Na východe Indonézie vybuchla sopka Ibu: Chrlila oblak popola vysoký viac než tri kilometre
Fanúšikovia do hráčov hádzali rôzne predmety.
Šokujúce zábery z Košíc! Fanúšikovia neuniesli prehru: Útok na hráčov!
(ilustračné foto)
Čínu zasiahlo tornádo: Katastrofa si vyžiadala si viacero obetí
Sun on blue sky with clouds
Máj už klope na dvere: Čo nás čaká? Najskôr bude teplo a potom... Na TOTO sa pripravte
Slovenská pošta avizuje zmeny v zasielaní poštových zásielok do krajín mimo EÚ.
FotoVáš Tip
Slovenská pošta vydáva známku Europa 2024: Fauna a flóra tatranských plies! Aha, takto vyzerá
Foto
OBAVY o zdravie Kim Kardashian: Fanúšikovia ostali z jej príspevku v šoku! Je v poriadku?
Military combat drone UAV
Rusi majú úspešnú protivzdušnú obranu: Zostreliť mali až 17 dronov
Občianski aktivisti bojujú za to, aby sa situácia prešetrila a vyriešila.
Foto
Dovolenkový raj Slovákov má problém! Obľúbená pláž je KONTAMINOVANÁ azbestom: Radšej si to rozmyslite
Pár rovnakého pohlavia drží dúhovú vlajku (ilustračná fotografia).
Irak si schválil prísny zákon: Za toto v krajine hrozí 15 rokov väzenia!
Detailné 3D snímky vraku Titanicu.
V Británii vydražili cennosť z Titanicu: Neuveríte, koľko stála nového majiteľa!