Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.06.2018 05:00 | Správy | Politika

Daňové špekulácie prezidenta Kisku: Čo robí v nákladoch na kampaň prenájom pristávacej plochy?

Prezident Andrej Kiska (55) si svojimi daňovými problémami slušne zavaril. Zatiaľ čo on tvrdí, že všetko účtovníctvo zverejní, keď bude po vyšetrovaní jeho prípadu, ozývajú sa hlasy o tom, či bolo všetko v súlade so zákonom.

Kampaň mu totiž zabezpečovala rodinná firma KTAG, ktorá podávala tesne pred kontrolou 15 dodatočných daňových priznaní a doplácala desaťtisíce na daniach. V účtovníctve pritom mali pôvodne zaradené aj rôzne veci od prenájmu lietadla až po občerstvenie v minibaroch. Nový Čas u odborníkov zisťoval, či nešlo o príliš kreatívne účtovníctvo.

Len teraz vyšlo najavo, že Kiska minulý rok tesne pred daňovou kontrolou podával dodatočné daňové priznania a doplácal 145 000 € na daniach. Sám prezident to odôvodnil tým, že robili preventívne kontroly účtovníctva do minulosti. „Kontrola účtovníctva daňovým úradom za predchádzajúce roky bola nahlásená oveľa neskôr, ako prebiehalo preverovanie účtovníctva v spoločnosti KTAG. Kontrola účtovníctva sa robí niekoľko mesiacov, firma nemohla tušiť, kedy príde kontrola,“ obhajoval postup prezidentov hovorca Roman Krpelan.

Celkovo na kampaň Kiska minul 1,3 milióna eur, čo od začiatku priznával. Medzi položkami, na ktoré sa snažili dostať vratku DPH, boli aj tlač letákov, ich vylepovanie, reklama na portáli youtube či prenájom pristávacej plochy, ale spomínali sa aj položky z minibarov.

 

Prezident Klubu reklamných agentúr Slovenska Róbert Slovák hovorí, že to nepovažuje za neštandardné pri tvorbe kampane. „Ak sa robí komunikačná kampaň, ktorej súčasťou sú eventové aktivity, konferencie alebo prezentačné turné, tak tie náklady, ktoré tam prichádzajú do úvahy, sú aj charakteru: prenájom hotela, ubytovanie, cestovné, stravovanie a všetky tieto veci. Pri štandardných komerčných komunikačných kampaniach sa tieto náklady dávajú ako náklady na kampaň,“ myslí si Slovák. Pripomína, že v oficiálnej kampani je to limitované objemom financií, ktoré musia dodržať.

Daňová poradkyňa Jaroslava Lukačovičová, ktorá sa v súčasnosti angažuje v hnutí Spolu, tvrdí, že reklamné služby do daňových výdavkov je jeden z najčastejšie používaných dôvodov, kedy kontrolóri neuznajú ich oprávnenosť a žiadajú dodanenie. „Pod pojmom kreatívne účtovníctvo skôr rozumiem manipuláciu s účtovnými a hospodárskymi výsledkami firmy za asistencie legálnych postupov s úmyslom vytvoriť lepší obraz o firme, či už z dôvodu predaja, alebo získania úveru, či iných motívov. V takomto prípade ide skôr o nie dobré posúdenie uznateľnosti a oprávnenosti daňových výdavkov,“ dodáva Lukačovičová.

Ako fungovalo účtovníctvo

Apríl 2014 - firma KTAG sa snažila uplatniť vratky DPH vo výške 146-tisíc eur. Daniari odpočet neuznali a  vyrubili novú daň. KTAG uhradila DPH vo výške 9-tísc eur a  penále vo výške 15-tisíc eur.

2015 - kontrolovali daniari firmu KTAG a zistili, že si skrátila daň z príjmu za rok 2014 o 27-tisíc eur. Firma daň doplatila a skutok nebol vnímaný ako trestný čin.

Koniec roka 2017/ začiatok roka 2018 - dodatočná kontrola DPH a dane z príjmov právnických osôb z čias Kiskovej kampane, KTAG podala dodatočné daňové priznania a  doplatila 144-tisíc eur.

Čo si Kiska zaradil do účtovníctva

  • vylepovanie plagátov v mestách
  • roznos letákov
  • reklamné spoty na Youtube
  • poradenstvo marketingových spoločností
  • občerstvenie z minibarov
  • ubytovanie v rôznych hoteloch
  • prenájom pristávacej plochy

 

Môžu si uplatniť všetko, čo minuli

Peter Furmaník, účtovník

Otvoriť galériu

Každý, kto podá daňové priznanie, ho vie vždy opraviť dodatočným daňovým priznaním. To sa dá aj tesne pred tým, ako príde daňová kontrola. Súkromné firmy si môžu uplatniť v daňových základoch, ľudovo povedané, všetko to, čo minuli. Daniari by nemali konať pátraciu činnosť, oni by mali preskúmať účtovné doklady a principiálne je to vždy na podnikateľovi, aby svoj náklad obhájil ako podnikateľský a ako daňový.

Dodatočné priznanie môže podať do 15 dní od začiatku kontroly

Alica Orda Oravcová, daňová poradkyňa

Otvoriť galériu

Ak daňový subjekt zistí, že daň má byť vyššia alebo nadmerný odpočet nižší oproti podanému daňovému priznaniu, je povinný podať správcovi dane dodatočné daňové priznanie do konca mesiaca nasledujúceho po tomto zistení. V tejto lehote je zároveň povinný doplatiť rozdiel dane. V zmysle daňového poriadku je možné dodatočné daňové priznanie podať za zdaňovacie obdobie, za ktoré sa vykonáva daňová kontrola až do uplynutia 15 dní odo dňa spísania zápisnice o začatí daňovej kontroly alebo doručenia oznámenia o daňovej kontrole. V tomto prípade nejde o porušenie daňového poriadku.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: pol, Novy Cas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Predseda vlády SR Robert Fico si pripomenul 79. výročie oslobodenia Bratislavy kladením venca na Slavíne
Amnesty kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS: Pre vládu a Národnú radu má výzvu
(ilustračné foto)
Nečakaný krok USA: Sťahujú časť svojich vojakov! Čo sa to deje?
Ilustračné foto
Študenta brutálne umučili na smrť: Popáleniny, rozdrvené kosti a rezné rany! Všetko bol nakoniec OMYL?
(ilustračné foto).
Letisko Košice odštartovalo tohtoročnú sezónu: Čakajú vás NOVINKY! Aha, kam sa bude dať letieť
Jeden z vodičov, ktorý mal z nezistených príčin prejsť do protismeru, mal pozitívnu dychovú skúšku na alkohol.
Hrôzostrašná nehoda pri Piešťanoch! Opitý vodič prešiel do protismeru, nasledovalo peklo
Ruský letecký útok v Kyjeve 25.3.2024
Aktualizované
Poplach v Kyjeve, začínajú evakuovať nemocnice! Strach vyvolalo mrazivé video
(ilustračné foto).
Ženu odsúdili na 7 doživotných trestov a 1794 rokov väzenia: Čo spravila?
Daniela Peštová
FotoVáš Tip
Peštová spomína na najťažšie obdobie svojho života: Zaspávala som s plačom! Silný odkaz pre fanúšikov
(ilustračné foto)
Plánovanie útoku na ciele spojené s Ukrajinou: Sila, kto mal Rusku pomáhať v Londýne!
(ilustračná foto)
Pozor, TU sa pohybuje medvedica s mladými! Buďte veľmi opatrní
Footballer takes the corner. Detail of player's legs and the ball during soccer match.
Veľké priznanie profesionálnych futbalistov: V TENTO deň svetu povieme, že sme GAYOVIA!
(ilustračné foto)
Večerný beh prinesie dopravné obmedzenia! V tomto meste sa pripravte