Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
31.05.2018 11:55 | Správy | Krimi | Vražda Kuciaka
Video

Od smrti Kuciaka († 27) a Kušnírovej († 27) uplynulo 100 dní: Čo odhalila rekonštrukcia vraždy?!

Videli naživo, ako popravili ich deti. Policajní vyšetrovatelia sa vrátili do domu hrôzy vo Veľkej Mači, kde pred takmer 100 dňami zavraždili novinára Jána Kuciaka († 27) a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú († 27).

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Pred očami matky Zlatice Kušnírovej a otca Jána Kuciaka st. vykonali tzv. vyšetrovací pokus, kde sa snažili čo najvernejšie opísať posledné chvíle zamilovanej dvojice a porovnať ich so závermi znalcov. Pri skúmaní zistili viacero nových podrobností.

Polícia aj prokuratúra sa zhodujú, že motívom úkladnej vraždy bola práca Kuciaka, ktorý písal o prepojení zločinu na politické špičky. Navyše Martina podľa rodiny v osudný deň ani nemala byť vo Veľkej Mači. Prípad vyvolal zemetrasenie v spoločnosti. Po vrahovi a objednávateľovi však muži zákona zatiaľ pátrajú márne. Takmer po 100 dňoch od skutku sa v utorok večer vrátili do domu, aby zinscenovali priebeh vraždy podľa zaistených stôp a záverov znalcov. Celá akcia trvala päť hodín, pričom policajti v dome aj strieľali, aby zistili, z akých uhlov mohol vrah útočiť. Najskôr svoje poznatky simulovali za svetla a potom ešte raz potme tak, ako sa skutok v mrazivý februárový večer stal. „Bol to vyšetrovací pokus, ktorý mal podrobne zmapovať najpravdepodobnejšiu verziu toho, čo sa dialo v dome v čase skutku. Konkrétne, čo sa dialo, keď vykonávateľ vošiel do domu, ako sa pohyboval, ako strieľal,“ povedal advokát Kušnírovej Daniel Lipšic.

Otvoriť galériu
Na mieste činu boli okrem vyšetrovateľov aj znalci z oblasti balistiky či súdneho lekárstva a na mieste sa preverovali ich posudky. Vrah zrejme strieľal so zbraňou s tlmičom a špeciálnymi delaborovanými nábojmi (zneškodnenými, cvičnými, pozn. red.), zavraždení boli bezprostredne v priebehu niekoľkých sekúnd.

Vrah si podľa všetkého na nich počkal viac ako hodinu. Ako vhodné miesto sa podľa prítomných vyšetrovateľov javí letná kuchynka, ktorá je vo dvore hneď vedľa domu. „Potvrdzovali sa rôzne teórie. Ustálilo sa, že prvá bola zastrelená Martina a až potom Janko. Martinka bola zastrelená v kuchyni a Janko zomrel na schodoch,“ opísal pre idnes.cz Ján Kuciak st. Počas večernej simulácie osudného večera sa preukázalo, že keď pár svietil v dome, nemal podľa Kuciakovho otca šancu vidieť vraha vonku v tme. Páchateľ vystrelil tri rany, na zemi sa našli len dve nábojnice. Jedna zrejme zapadla do odevu alebo zostala v pištoli.

 

Zlatica Kušnírová hovorí, že snúbenci nemali vo zvyku zamkýnať. „Janko ho asi nepočul, moja dcéra mala však vycibrený sluch, ona určite vtedy dačo zaregistrovala, že im niekto cudzí vošiel do domu,“ povedala Kušnírová, ktorá len ťažko znášala, že videli naživo detaily ohavnej vraždy. „Ako to prebiehalo. Kto išiel prvý. Veľmi zle sme to prežívali, aj pán Kuciak. Sme radi, že je to za nami,“ dodala. Lipšic naďalej tvrdí, že pri prvotnej obhliadke miesta činu policajti pochybili. „To nie sú pochybnosti, to je realita. Tie už nevyriešime. Teraz je otázka, či s tými dôkazmi, ktoré sú a budú k dispozícii, bude možné vypátrať páchateľa, tých, ktorí mu potenciálne pomáhali, a potom objednávateľov vraždy,“ povedal Lipšic, ktorý si praje, aby sa čin vyšetril čo najskôr. „No nebudem mať silné reči,“ dodal. „Ja už dnes verím len na náhodu, že ten vrah niekedy niekde sám prehovorí,“ povedal otec Jána Kuciaka.

100 dní od vraždy

  • 21. februára - vrah v podvečerných hodinách vchádza do domu vo Veľkej Mači a chladnokrvne ukončí život mladej dvojice
  • 25. februára - po tom, čo sa dvojica neozýva, rodičia alarmujú políciu, tá nachádza dve telá
  • 26. feburára - o beštiálnom čine sa dozvedá verejnosť. Policajný prezident Tibor Gašpar hovorí, že motívom bola zrejme Kuciakova novinárska práca
  • 27. februára - premiér Robert Fico kladie na stôl milión eur v hotovosti za informácie o vrahovi. O polnoci médiá zverejňujú posledný Kuciakov nedokončený článok
  • 9. marca - do ulíc vyšlo 100-tisíc ľudí, najviac od roku 1989. Kuciakov posledný text opisoval prepojenie politikov na mafiu. Každý deň sa odhaľujú nové zistenia
  • 12. marca - Robert Kaliňák odstúpil z funkcie ministra vnútra. O dva dni ho nasleduje premiér Fico. Protesty však neutíchajú
  • 22. marca - aj napriek počiatočnej nevôli prezident Andrej Kiska menuje novým premiérom Petra Pellegriniho
  • 17. apríla - svoj odchod oznámil aj policajný prezident Tibor Gašpar
  • 29. mája - polícia vykonala vyšetrovací pokus na mieste činu, kde sa kontrolovali závery znalcov
  • 30. mája - ministerka vnútra Denisa Saková ohlásila, že novým policajným prezidentom sa od 1. júna, teda presne 100 dní od vraždy, stane doterajší šéf inšpekcie ministerstva vnútra Milan Lučanský.

 

Čo je to vyšetrovací pokus

Jozef Vachálek, bývalý kriminalista

- Ide o simuláciu, kde sa zisťujú a preverujú skutočnosti, ktoré sa zistili v trestnom konaní. Či závery znalcov súhlasia. Sú tam prítomní figuranti, na mieste činu sa skúmajú zaistené stopy, polohy tiel obetí, ako sa našli. V akej boli, keď páchateľ strieľal, odkiaľ boli výstrely smerované. Vyšetrovateľ tak môže vyhodnotiť celý postup páchateľa. Môže to pomôcť pri ďalšom postupe a tipovaní páchateľa podľa toho, ako sa správal. Na rozdiel od pokusu rekonštrukcia vraždy sa robí, keď je známy páchateľ, či všetko súhlasí a sedia výpovede.

PRIEBEH VRAŽDY 21. FEBRUÁRA

18.27 - zábery pouličnej kamery ukazujú, ako Martina Kušnírová ide do Galanty po Jána Kuciaka, ktorému sa pokazilo auto.

Otvoriť galériu
Zdroj: anc

19.03 - dvojica sa vracia autom do domu vo Veľkej Mači. Vrah bol podľa všetkého už schovaný, možno, že v susediacej letnej kuchynke.

Otvoriť galériu
Dom Kuciaka
Zdroj: anc

19.50 - Martina četovala s Jánovou sestrou. Následne sa dvojica odmlčala. Vrah v nasledujúcich minútach pravdepodobne vošiel do domu, najskôr zastrelil Martinu ranou do hlavy a v priebehu niekoľkých sekúnd aj Jána dvoma ranami do srdca.

po 20.00 - vrah odchádza z domu krátko po vražde.

Otvoriť galériu
Zdroj: infografika NČ

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Richard Nemec

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Zamestnanci RTVS protestovali v čiernom oblečení.
Nový zákon Šimkovičovej vyvoláva vášne: Zamestnanci RTVS protestovali v čiernom
Gukeš D sa počas Turnaja kandidátov snažil zachovať si chladnú hlavu.
Mladý Ind môže prepísať históriu šachu: Prefíkaná taktika ho dostala až k vrcholu!
Elle sa živí ako morská víla.
Foto
Kráľovský plat sexi morskej víly: Za jej služby sú ochotní zaplatiť astronomické sumy
Americký prezident Joe Biden
Dobré správy pre Pásmo Gazy, Američania začali s výstavbou móla: Humanitárna pomoc by mala byť dostupnejšia
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Stoltenberg to už nevydržal a povedal to bez okolkov: Tvrdá kritika Číny
Ilustračné foto
Opitý turista vystrájal na ceste, zachytilo ho auto: Zaujímavé, čo mu malo zachrániť život
Ruský prezident Vladimir Putin
Putin plánuje dôležitú návštevu: To, kam sa chystá, veľa napovie o budúcnosti Ruska
Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Na snímke podpredsedníčka Európskej komisie (EK) a komisárka pre hodnoty, transparentnosť a spravodlivosť Věra Jourová.
Príde Slovensko o eurofondy?! Jourová to povedala jasne: O STVR a zrušení špeciálnej prokuratúry si myslí, že…
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
(ilustračná foto)
V parlamente sa debatovalo o premnožených medveďoch: Poslanec vyzval kolegov, aby pristúpili k tomuto kroku