Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.05.2018 12:00 | Správy | Domáce správy
Foto

V parlamente sa skloňuje stopka interrupciám: Slovensko rozhádali potraty

Spustila sa doslova ideologická vojna. V slovenskom parlamente sa už niekoľko dní diskutuje o tom, ako bude vyzerať možnosť interrupcií na Slovensku.

Fašistickí poslanci okolo strany ĽS-NS navrhli, aby ženy nemohli podstúpiť umelé prerušenie tehotenstva, pokiaľ nejde o ohrozenie života matky. Zatiaľ čo doteraz to pri ich zákonoch vyzeralo tak, že ostatní zákonodarcovia podporu fašistom odmietli, tentoraz sa medzi stranami nájdu výnimky. Nový Čas sa pýtal na názor samotných žien či odborníkov, ktorí s podobnými prípadmi pracujú.

V súčasnosti je na Slovensku možnosť podstúpiť interrupciu do 12. týždňa života. Zákon je v platnosti dlhé roky a jeho znenie sa v nepravidelných intervaloch pokúšajú otvárať viacerí politici. Otázky sa tentoraz chopili fašisti. Sociologička Zuzana Kusá upozorňuje, že v poslednom období nijako nerástlo znepokojenie nad potratom ako takým. „Počet umelých prerušení tehotenstva naďalej klesá a je nižší ako v roku 1958, keď sa to prvýkrát umožnilo. Nie je to vôbec spoločensky znepokojujúci fenomén. Skôr ide o súťaž o konzervatívneho voliča, keďže kotlebovci idú silne po myšlienke, že v tejto spoločnosti sa realita odlišuje od ideálov, ku ktorým sa spoločnosť hlási. Je to pre nich mravopočestná téma, ktorá im má tvoriť imidž,“ myslí si Kusá.

Ak by legislatíva prešla, tak potraty by boli obmedzené len na situácie, ktoré by ohrozovali život matky, alebo ak by bola obeťou znásilnenia. V súčasnosti podľa Štatistického úradu od roku 1993, keď prebehlo takmer 39 000 potratov, počet zákrokov klesol v minulom roku na 9 083. V slovenskom parlamente sa poslanci odvolávali najmä na kresťanské hodnoty Slovenska. Konferencia biskupov Slovenska pritom za návrh neodporučila hlasovať.

 

Cirkev sa podľa hovorcu Martina Kramaru jasne stavia za ochranu života nenarodených, ale majú problém s predkladateľmi. „Skutočnosť, že s agendou vychádza subjekt, ktorý v oblasti ľudskej dôstojnosti nevystupuje konzistentne, je otázkou na spytovanie svedomia pre všetkých veriacich poslancov,“ povedal Kramara. Liberálnejší politici prízvukujú, že pri zákaze potratov zosilnejú cesty Sloveniek do štátov, ktoré potrat povoľujú. O zákone sa bude hlasovať v júni, no podporu má len medzi jednotlivcami. Už teraz je ale jasné, že vládna väčšina pripravuje vlastný návrh, ktorý má obmedziť interrupcie. Podrobností ešte nie sú jasné.

Priveľmi intímna vec

Sexuologička Danica Caisová vysvetľuje, že vplyv interrupcií na psychický stav matky je veľmi individuálny. „Závisí to od množstva faktorov - osobnosť ženy, situácia, v ktorej sa nachádza, a aj momentálny postoj k partnerovi,“ hovorí expertka. Dodáva, že je to výsostne intímna vec každej ženy. Následky sa podľa Caisovej odvíjajú od toho, ako silná a trvalá motivácia je aj po prerušení tehotenstva. „Keď sa rozhodovala racionálne a s ohľadom na všetky okolnosti, ktoré boli v tej situácii posúditeľné, tak to znáša lepšie, ako tá žena, ktorá sa rozhoduje pod tlakom situácie,“ prízvukuje odborníčka.

Som proti potratom

Dominika (26) so synčekom Dominikom (2), Nové Mesto nad Váhom

Otvoriť galériu

Určite som proti potratom, každé dieťa má právo na život. Sama mám syna a som šťastná, že je tu s nami. Neviem si predstaviť, že by som sa vtedy rozhodla inak. Deti sa na svet nepýtajú, a keď už ich čakáme, tak ich nezabíjajme.

Som za ponechanie voľby

Eva (25), Michalovce

Otvoriť galériu
Eva (25), Michalovce.
Zdroj: ik, šiš

Nie som za to, aby boli zakázané potraty, pretože sú prípady, keď by to malo byť povolené a každá žena má mať právo rozhodnúť o svojom ďalšom živote. Nech si každá žena uvedomuje následky, ale zas nie, aby štát kázal a zakazoval rozhodovať o takej chúlostivej veci.

Veľká zmena v konzervatívnom Írsku

Silno katolícka krajina len pred niekoľkými dňami v referende povolila umelé prerušenie tehotenstva. Za zmenu doterajších striktných zákonov, ktoré povoľovali interrupciu len pri priamom ohrození zdravia matky, sa vyslovili dve tretiny Írov. Vláda teraz vypracuje novú legislatívu. Tá bude obsahovať podstatné zmiernenie potratového zákona, ktorý sa má priblížiť pomerom na Slovensku, čiže bude možnosť prerušiť tehotenstvo do 12. týždňa a v prípade vážnych komplikácií aj neskôr.

Ako je to s interrupciou na Slovensku

  • zákrok je legálny do 12. týždňa tehotenstva
  • môže byť prevedený len v odbornom zariadení pod vedením gynekológa
  • nesmie sa vykonať častejšie ako jedenkrát za pol roka
  • pri maloletých je nevyhnutný súhlas zákonného zástupcu
  • cena sa pohybuje v stovkách eur
  • lekár si môže uplatniť výhradu vo svedomí a odmietnuť zákrok vykonať
  • lekár musí žene povedať o rizikách aj alternatívach interrupcie

Otvoriť galériu
Potratov je najmenej v histórii.
Zdroj: infografika NČ

Nejednotný postoj medzi stranami

Dušan Muňko, Smer

Otvoriť galériu

Som proti tomuto zákazu. V 21. storočí nebudem predsa obmedzovať práva ženám. Žena sa môže rozhodnúť podľa vlastného svedomia. Poľské ženy chodia k nám, prečo mám tomuto pohlaviu komplikovať situáciu?

Milan Krajniak, Sme Rodina

Otvoriť galériu

Ja to podporím. V 21. storočí už nemusíme riešiť dilemu, či pomôžeme iba dieťaťu, alebo iba matke. Už máme vyspelú spoločnosť, aby sme mohli pomôcť tým, ktorí by uvažovali o interrupcii z ekonomických alebo sociálnych dôvodov.

Igor Matovič, OĽaNO

Otvoriť galériu
Igor Matovič
Zdroj: anc

V klube budeme mať pri hlasovaní voľnú ruku ako vždy. Očakávam, že dvaja-traja ľudia ho podporia. Ostatní budú hlasovať proti. Ja nebudem hlasovať vôbec. Považujem aj malinké dieťa, ktoré má týždeň či dva, za človeka, tým pádom považujem interrupciu za zabitie.

Lucia Ďuriš Nicholsonová, SaS

Otvoriť galériu
Lucia Nicholsonová (40)
Zdroj: anc, adg, roj, ajb, ait

Nevidíme žiaden dôvod meniť status quo. Výsledkom je len to, že tehotné ženy podstupujú tieto traumatizujúce zákroky v zahraničí, prípadne ilegálne. Jediným a hlavným obmedzením interrupcií má byť zodpovedný sexuálny život, vhodná osveta a svedomie.

Jaroslav Paška, SNS

Otvoriť galériu
Jaroslav Paška, SNS.
Zdroj: youtobe

Zatiaľ sme nerokovali v poslaneckom klube a ako sa zachováme. Očakávame, že bude platiť to, čo univerzálne platí, že opozičné návrhy, ktoré nie sú prekonzultované v širšom spektre, zásadne nepodporujeme. Je potrebné sa viac venovať pozitívam opatrenia, aby sa predchádzalo zbytočným interrupciám, nie pôsobiť represívne.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: šiš, Novy Cas, Martin Čeliga, fsz

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?
Biely dom (ilustračná fotografia).
Prekvapivé rozhodnutie: USA odložili svoje plánované sankcie! Prečo to urobili?