Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.05.2018 14:40 | Správy | Politika

Smer predloží návrh zákona o zastropovaní odchodu do dôchodku: U mužov je vek istý, nad ženami zatiaľ visí otáznik

Smer-SD v piatok predloží návrh ústavného zákona o zastropovaní veku odchodu do dôchodku, pričom návrh bude v prípade mužov obsahovať vek 64 rokov.

Strana tým reaguje na požiadavku koaličného partnera SNS aj iných opozičných poslancov. V prípade žien bude návrh formulovaný všeobecne s tým, že sa počíta s nižším vekom ako v prípade mužov. Uviedol to predseda strany Smer-SD Robert Fico vo štvrtok na tlačovej konferencii v Bratislave.

"Chceme veľmi jasne deklarovať, že dnes na Slovensku platí tzv. automat, ktorý každoročne zvyšuje vek odchodu do dôchodku," pripomenul Fico s tým, že ak by sa tento systém zachoval, v budúcnosti by Slováci odchádzali do dôchodku vo veľmi vysokom veku. Preto je podľa neho dôležité prijať tento ústavný zákon.

Táto téma podľa Fica parlament oslovila. "Keďže ide o ústavný zákon, nie je možné ho presadiť v parlamente len hlasmi koalície," skonštatoval. Zdôraznil, že musí dôjsť k dohode medzi vládnou väčšinou a opozičnou menšinou, a preto prichádza strana Smer-SD s návrhom, ktorý obsahuje 64 rokov. Podľa Fica je totiž vysoko pravdepodobné, že súhlas na odchod do dôchodku vo veku 65 rokov by nebol, a takýto návrh preto nemá zmysel predkladať. O zákone na zastropovanie dôchodkového veku deklaroval inú predstavu predseda SNS Andrej Danko a tiež aj ďalší poslanci opozičných strán, s ktorými strana Smer-SD rokovala. Podľa Fica sa však zdá, že Národná rada (NR) SR má v súčasnosti potenciál na to, aby bol tento ústavný zákon prijatý.

 

"Zajtra v prípade mužov predložíme vek 64 rokov," vyhlásil Fico s tým, že v prípade žien je tam ešte veľa nápadov. Aby mohli tento zákon čím skôr predložiť, bude použitá len všeobecná formulácia v návrhu zákona, ktorá konštatuje, že vek odchodu do dôchodku má byť u žien nižší ako u mužov. "Diskusia je, čo má byť kritériom," priblížil Fico. Rozhoduje sa, či majú byť kritériom deti alebo len holý fakt, že ide o rozdiel medzi ženami a mužmi, čo však v Európskej únii vidia neradi, dodal. "My sme pripravení, ak to prejde v prvom čítaní, v druhom a treťom čítaní, hovoriť so všetkými, najmä s našimi koaličnými partnermi a pripraviť taký návrh, ktorý bude mať šancu na schválenie v Národnej rade," uviedol.

Smer-SD chcel tiež v návrhu zákona zagarantovať akúsi rovnosť medzi prvým, druhým pilierom a tretím dobrovoľným pilierom, európska legislatíva však neumožňuje dať do jednej úrovne napríklad tretí dobrovoľný pilier a ostatné dva piliere.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Študenta brutálne umučili na smrť: Popáleniny, rozdrvené kosti a rezné rany! Všetko bol nakoniec OMYL?
(ilustračné foto).
Letisko Košice odštartovalo tohtoročnú sezónu: Čakajú vás NOVINKY! Aha, kam sa bude dať letieť
Jeden z vodičov, ktorý mal z nezistených príčin prejsť do protismeru, mal pozitívnu dychovú skúšku na alkohol.
Hrôzostrašná nehoda pri Piešťanoch! Opitý vodič prešiel do protismeru, nasledovalo peklo
Ruský letecký útok v Kyjeve 25.3.2024
Aktualizované
Poplach v Kyjeve, začínajú evakuovať nemocnice! Strach vyvolalo mrazivé video
(ilustračné foto).
Ženu odsúdili na 7 doživotných trestov a 1794 rokov väzenia: Čo spravila?
Daniela Peštová
FotoVáš Tip
Peštová spomína na najťažšie obdobie svojho života: Zaspávala som s plačom! Silný odkaz pre fanúšikov
(ilustračné foto)
Plánovanie útoku na ciele spojené s Ukrajinou: Sila, kto mal Rusku pomáhať v Londýne!
(ilustračná foto)
Pozor, TU sa pohybuje medvedica s mladými! Buďte veľmi opatrní
Footballer takes the corner. Detail of player's legs and the ball during soccer match.
Veľké priznanie profesionálnych futbalistov: V TENTO deň svetu povieme, že sme GAYOVIA!
(ilustračné foto)
Večerný beh prinesie dopravné obmedzenia! V tomto meste sa pripravte
Ilustračné foto
Biznis s falošnými potvrdeniami? Ukrajinci sa chceli vyhnúť vojne, takto to dopadlo
Police officer with a German shepherd police dog
Obrovský úlovok policajného psa: Otvorili drevené debny z Maroka a nestačili sa diviť