Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.05.2018 21:00 | Správy | Zahraničné správy

Emotívne vystúpenie slovenských farmárov v Bruseli: Silné slová o zastrašovaní, vydieraní a mafii!

Piati slovenskí poľnohospodári v stredu podvečer na pôde Európskeho parlamentu (EP) v Bruseli hovorili o problémoch, ktorým podľa vlastných slov čelia v rámci sporov s veľkými vlastníkmi pôdy zarábajúcimi na agrodotáciách, o neochote zodpovedných úradov riešiť ich sťažnosti a o nemožnosti dovolať sa práva.

Vypočutie farmárov v europarlamente sprostredkoval slovenský europoslanec Ivan Štefanec (KDH).

Pred viacerými poslancami, zamestnancami Európskej komisie, Európskeho úradu pre boj proti podvodom (OLAF) a Stáleho zastúpenia SR pri EÚ vystúpili Patrik Magdoško z platformy Iniciatíva poľnohospodárov a farmári z východného Slovenska Marián Mičko a František Oravec. V mene poľnohospodárskej platformy Živý vidiek, združujúcej farmárov zo Žitného ostrova a z okolia, vystúpil Zsolt Molnár. Predstaviteľ Občianskej iniciatívy Zemplína Daniel Tiža opísal slovenské legislatívne problémy, ktoré podľa neho negatívne ovplyvňujú situáciu v poľnohospodárstve.

Všetci piati, aj za pomoci videozáznamov zdokumentovali, ako sa dostali do pozície obetí podvodov s agrodotáciami; občas aj emotívnym spôsobom zdôraznili, že čelia prenasledovaniu zo strany "silnejších záujmových skupín", ktoré obrábajú pôdu cudzích vlastníkov a neraz majú politické krytie. Hovorili o zastrašovaní, vydieraní, násilí a machináciách právnej mafie, voči ktorým sú miestne a štátne orgány "nečinné", o nečestných praktikách zahraničných agrosubjektov podnikajúcich na Slovensku a tiež o legislatíve, ktorá podľa nich dáva za pravdu "tým väčším hráčom". Séria ich sťažností sa týkala aj komunikácie s ministerstvom pôdohospodárstva SR a Pôdohospodárskou platobnou agentúrou, ktoré podľa nich nevychádzajú v ústrety sťažnostiam farmárov.

 

Magdoško upozornil na situáciu, keď na Slovensku na 100 ha pôdy pripadá len 2,2 zamestnanca, čo je najmenej zo všetkých krajín EÚ, kde je priemerná hodnota 5,6.

Na vypočúvaní sa zúčastnili aj slovenskí poslanci Vladimír Maňka a Monika Smolková (Smer-SD). Smolková zdôraznila, že sama pochádza z východného Slovenska a má snahu riešiť problémy spojené so škandálmi týkajúcimi sa zneužívania eurofondov.

"Nemôže platiť princíp mať pôdu a poberať dotácie, ale byť na tej pôde aj efektívny a dopĺňať ju prípadne živočíšnu výrobou," uviedla. Priznala, že z hľadiska záujmov farmárov sa treba venovať "trom spiacim krásaviciam", voči ktorým má aj ona výhrady - ministerstvu pôdohospodárstva, Pôdohospodárskej platobnej agentúre a Ústrednému kontrolnému a skúšobnému ústavu poľnohospodárskeho. "Nekonala štátna inštitúcia, ktorá zo zákona mala konať, je čo naprávať, ja sa hlásim k tejto spolupráci," odkázala prítomným farmárom a sľúbila im, že ak treba, pôjde osobne s nimi až na ministerstvo, lebo ju ministerka neodmietne prijať.

Štefanec upozornil, že má význam hovoriť o týchto problémoch aj v Bruseli, lebo ide o zneužívanie európskych peňazí a o pošliapavanie princípov právneho štátu, ktoré musia rešpektovať všetky členské krajiny EÚ.

O výsledkoch vypočúvania farmárov bude informovať OLAF a členov osobitnej monitorovacej misie, ktorí majú ročný mandát na preskúmavanie situácie na Slovensku, aj tej spojenej so zneužívaním agrodotácií. Šéfka Výboru EP pre rozpočtovú kontrolu Ingeborg Grässleová, ktorá je spolupredsedníčkou monitorovacej misie v stredu v tejto súvislosti naznačila, že sa pripravuje ďalšia návšteva Slovenska. Vyjadrila pritom ochotu vypočuť si priamo na mieste všetkých farmárov dokumentujúcich zneužívanie európskych dotácií v agrosektore.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Let’s Dance sa teší veľkej diváckej obľube.
To tu ešte nebolo: Let’s Dance vyrazí na TURNÉ! Tancujúce hviezdy aj vo vašom meste
Andrej Danko v bratislavskej Dúbravke.
Foto
Andrejovi Dankovi odobrali vodičský preukaz: Líder SNS prišiel upratovať bratislavskú Dúbravku
Thoughtful female high school student sitting at the desk in the classroom and looking away with hand on chin.
Po prvé alebo za prvé? Odpoveď nájdete TU! Pravopis si nemýľte s češtinou
Vďaka role Julesa v Pulp Fiction bol nominovaný na Oscara.
FotoVáš Tip
Do bratislavskej reštaurácie zavítal svetoznámy herec Samuel L. Jackson: Čo si objednal?
Slafkovský nastúpil opäť v prvom útoku Montrealu.
Ako obstál Slafkovský v hodnotení draftových jednotiek? To snáď nemyslia vážne!
Withdraw cash from an ATM.
Neďaleko Bratislavy vykradli bankomat! Na mieste zasahuje polícia
Kolárovského prepustili po troch mesiacoch z psychiatrickej nemocnice v Hronovciach.
Nízlovej ex prepustili z liečenia: Najintímnejšia SPOVEĎ Kolárovského! Padli silné priznania
S Aňou sa dojatý Mário stretol v Piešťanoch.
Mário s leukémiou prišiel o zuby: Onkopacientka Aňa chce mladíkovi vrátiť úsmev!
Telo muža bolo nájdené 14. apríla.
Brutálna vražda Roberta († 47): Andrea ho mala bodnúť priamo do srdca! Prekvapivé tvrdenia obvinenej
Andorra
Extrémny bič na cudzincov: Za neovládanie jazyka dostanú pokutu!
Eva si mala sama zobrať život.
Foto
Krásnu Evu († 22) našli doma obesenú: Smutný nález pri tele! Čo sa dialo pred jej smrťou?
vojak
„Zmrazí“ sa vojna na Ukrajine? Exminister varuje, môže to mať katastrofálne následky!