Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.05.2018 23:32 | Správy | Zahraničné správy

Krvavá streľba na americkej strednej škole: Hlásia minimálne 8 mŕtvych!

Hrôza sa odohrala na americkej strednej škole Santa Fe Hight School v Texase.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Strelec mal podľa informácií portálu Mirror vojsť rovno do triedy a postreliť študentku. Pre miestne médiá sa spolužiaci postrelenej dievčiny vyjadrili, že ju útočník zasiahol do nohy. Následne spustil neriadenú streľbu. CNN informuje, že streľba si vyžiadala minimálne 8 mŕtvych a ďalších zranených. Ranených študentov odvážali sanitky do nemocníc.

Na miesto prišli policajti, záchranné zložky aj vrtuľník. Podozrivého sa podarilo zadržať. Zábery zo školy zverejnili televízie a niektorí študenti písali vydeseným rodičom sms správy, že sú v poriadku. Stredná škola v Santa Fe, približne 48 kilometrov východne od Houstonu, je po streľbe uzavretá. Zástupca riaditeľa školy oznámil, že situáciu už "majú pod kontrolou".

Študentka Angelica Martinez (14) povedala CNN, že žiakov z budovy evakuovali, akoby šlo o požiarny poplach. ,,Všetci sme stáli vonku, o pár minút sme začuli výstrely. Začali sme utekať,“ opísala.

Otvoriť galériu

Ďalšia študentka pre houstonskú televíznu stanicu KTRK do telefónu povedala, že strelec prišiel na jej hodinu umenia a spustil streľbu do žiakov. Študentka dodala, že videla dievča s krvou na nohe, keď triedu evakuovali.

 

Šokujúce je, že ide už o tretiu streľbu na škole v USA počas siedmich dní. Od začiatku roka je to pritom už 22. takýto prípad.

Polícia zatkla aktívneho strelca a takisto druhú podozrivú osobu, pričom obaja zadržaní sú zrejme študenti školy. Informovala o tom tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na miestneho šerifa Eda Gonzalesa.

Šerif okresu Harris však upozornil, že obetí môže byť až desať. Dodal tiež, že pri streľbe utrpeli zranenia viacerí ľudia vrátane jedného zasahujúceho policajta.

Americký prezident Donald Trump vyjadril smútok a žiaľ nad útokom. Z Bieleho domu ďalej uviedol, že jeho administratíva situáciu podrobne sleduje. "Toto sa v našej krajine deje už príliš dlho. Žialime a vyjadrujeme podporu a lásku každému, koho tento absolútne strašný útok postihol," uviedol Trump.

Predstaviteľ justície identifikoval osobu zadržiavanú vo väzbe za piatkovú streľbu na strednej škole v texaskom meste Santa Fe ako 17-ročného Dimitriosa Pagourtzisa. Informáciu poskytol tlačovej agentúre AP nemenovaný predstaviteľ.

Žena, ktorá zdvihla telefón na čísle patriacom rodine Pagourtzisovcov, sa odmietla s agentúrou AP rozprávať. Povedala: "Doprajte nám teraz chvíľu pokoja, vďaka." Pagourtzis hráva za juniorský futbalový tím strednej školy v Santa Fe a je členom tanečného súboru pri miestnej gréckej pravoslávnej cirkvi.

Lekár Safi Madain, šéf jednotky intenzívnej starostlivosti v texaskej nemocnici Clear Lake Regional Medical Center, uviedol, že v jeho zariadení ošetrili osem pacientov zranených pri streľbe a šiestich už prepustili. Jeden je však stále v kritickom stave a druhý v stabilizovanom stave. Podľa lekára sú zrejme všetci študentmi strednej školy, kde utrpeli strelné poranenia.

Ďalšie obete ošetrovali v nemocnici v Galvestone. Lekár David Marshall oznámil, že jeden dospelý muž sa nachádza v kritickom stave. Muž bol postrelený do hornej časti ruky a podstupuje operáciu.

Počet obetí stúpol na desať mŕtvych, väčšinou študentov. Desať ďalších osôb je zranených. S odvolaním sa na vyhlásenie guvernéra Texasu o tom informovala agentúra DPA.

Guvernér Greg Abbott označil streľbu za "jeden z najohavnejších útokov, aké sme v dejinách škôl v Texase kedy videli". Zároveň uviedol, že plánuje uskutočniť diskusie so študentmi, rodičmi, políciou a s majiteľmi zbraní, zamerané na okamžité hľadanie riešení, ktoré by zabránili takýmto tragédiám v budúcnosti.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR, lum

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Martin Pospíšil je v kontakte so šéfom zväzu Šatanom.
Craig Ramsay: Pospíšil? Má sa na čo tešiť!
Tomi sa po skončení profesionálnej kariéry dal na trénerskú dráhu.
Tomi Kid rieši veľké nepríjemnosti: Zadĺžený do konca života a to nie je všetko!
Lili hrala za futbalový klub KFC Komárno.
Veľké nešťastie na zápase v Dunajskej Strede: Lili († 17) skolabovala a zomrela! Bolestivé slová tímu
(ilustračné foto)
Požiar v Oščadnici hasiči lokalizovali: Ľudí z hotela evakuovali!
Národná rada Slovenskej republiky.
Hodina otázok v pléne NRSR: Ministri a poslanci budú odpovedať študentom v parlamente
Zlatica a Patrik sú  dlhoročnými tvárami spravodajstva Markízy.
FotoVáš Tip
Švajdovci niekomu ležia v žalúdku: Kto im chce rozbiť manželstvo?! Moderátori reagujú
Streľba z kanóna Bohdana v ukrajinskom Ľvove 27.4.2024.
Hlavný veliteľ potvrdil to, čo sa už šuškalo: Ukrajina na tom nie je dobre! Sťahujú vojakov?
Ilustračné foto.
Predpoveď na LETO: Čakajú nás vlny horúčav? Meteorológovia prezradili, na čo sa máme pripraviť
(ilustračné foto)
Detektív prezradil najčastejšie výhovorky neverníkov: ODPADNETE! Také niečo len tak nevymyslíte
vojak
Izrael niečo také urobil prvýkrát: Ukončenie vojny s Hamasom? Schyľuje sa k dôležitej veci
Ilustračné foto.
Rozruch v Nemecku: Množstvo ľudí museli evakuovať! Znepokojivé, čo sa tam stalo
Princ Harry.
Foto
Harryho veľký NÁVRAT? Kvôli TOMUTO mieri späť do Spojeného kráľovstva! A čo Meghan?