Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.05.2018 05:00 | Správy | Politika

Spor v koalícii vyvolal megatender na transportéry za milióny: Národniari zaútočili na Glváča

Ďalšia vojna v koalícii pre megatendre? Len pred pár dňami vyprchal do stratena konflikt medzi SNS a Most-Híd, ktorý vyvolal štátny tajomník ministerstva obrany Róbert Ondrejcsák (40) kritizovaním obrích verejných súťaží na modernizáciu armády, ktorú majú pod palcom práve národniari.

Tentoraz sa SNS pod vedením Andreja Danka (43) dostala do konfliktu s jedným z najvplyvnejších ľudí v Smere, exministrom obrany Martinom Glváčom (50).

Ministerstvo obrany plánuje nákup 81 transportérov, pričom konečná suma môže dosiahnuť 417 miliónov eur. Dodávateľom má byť fínska firma Patria. Vozidlá majú mať veže s kanónom vyrobené na Slovensku. Bývalý smerácky minister Glváč pritom podobné transportéry vyrokoval už pred troma rokmi za nižšiu sumu. Avšak po ovládnutí ministerstva nominantmi SNS túto dodávku zastavili, aby ju obnovili s obdobnými vozmi, avšak drahšími. „Patria je v podstate to isté auto. Nehodnotím to radšej, ale už sme to mohli mať,“ povedal teraz pre Nový Čas Glváč. To vyvolalo búrlivú reakciu ministerstva obrany. „Ak pán exminister Glváč verejne prehlasuje, že ide v podstate o to isté vozidlo a už mohlo byť dodané v ozbrojených silách, vyzývame ho, aby svoje tvrdenie upresnil tak, aby nepôsobilo klamlivo,“ napísala hovorkyňa ministra Petra Gajdoša Danka Capáková.

Glváč vo svojom vyhlásení dostal nebývalého spojenca, ďalšieho exministra obrany Ľubomíra Galka z SaS. „Na 100 percent som presvedčený, že za Glváča by to bolo lacnejšie a transparentnejšie,“ vyhlásil Galko, pričom táto dvojica na seba útočí nepretržite už roky. „Rezort obrany urobí všetko pre to, aby na Slovensku bolo bojové obrnené vozidlo vyrábané, aj keby mu v tom mala nová mediálna koalícia Galko-Glváč brániť,“ reagovalo na koalično-opozičné súznenie ministerstvo.

 

Strana SNS a jej predseda Danko sa k veci nevyjadrili. Rovnako ako predseda Smeru Robert Fico. „Tých sporov bude ešte viac, čím budú bližšie voľby,“ povedal Novému Času zdroj z koalície. Tretí do partie - Most-Híd mlčí. „Nebudeme sa vyjadrovať k prestrelke koaličných partnerov,“ povedal predseda Mosta-Híd Béla Bugár. Samotný Glváč už tvrdí, že medializované informácie majú len vyvolať konflikt v ťažko skúšanej koalícii. „Trvám však na tom, že vozidlá 8 x 8 už mohli vojaci mať,“ dodal Glváč.

Galko pre Nový Čas povedal, že nechce byť vťahovaný do sporov v koalícii. „Ale na druhej strane musím povedať, že ma prekvapili slová premiéra Pellegriniho, že prioritou nie sú obrnené transportéry, ale stíhačky a radary. To veští ďalší koaličný konflikt a nie je vylúčené, že pre existenciu koalície bude fatálny,“ povedal Galko. „Je strašne veľké množstvo otázok nezodpovedaných, ktoré sa týkajú transparentnosti obstarávania tohto vozidla 8 x 8 a som o tom presvedčený, že aj v Smere sa nad touto otázkou viac ako zamýšľajú. Viem to aj osobne, pretože aj ja som veľakrát kontaktovaný zo Smeru,“ reagoval bezpečnostný analytik Jaroslav Naď.

 

Otvoriť galériu
Olli Isotalo
Zdroj: Patria
Kto nám dodá transportéry

Väčšinovým vlastníkom spoločnosti Patria je fínska vláda. Zvyšok patrí nórskej firme Kongsberg, v ktorej má zas podiel nórska vláda. „Máme nulovú toleranciu ku korupcii,“ povedal šéf Patrie Olli Isotalo. „Nepoznám slovenské reálie a z prekladov je ťažké pochopiť, nakoľko ide len o drsný politický súboj a nakoľko ide o reálne veci. Nie som však naivný,“ komentoval súčasné dianie na Slovensku.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Filip Szórád, Richard Nemec

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Mimoriadna dopravná kontrola: Odhalené priestupky a prekvapenie pri dychovej skúške!
Andrej Danko počas upratovania Dúbravky.
Foto
Danko pri zametaní v Dúbravke ukázal zlomený zub: Polícia sa vyjadrila k zverejneniu kamerových záznamov
(ilustračné foto).
Vodiči, toto vás nepoteší: Uzáverou prejde až osem tunelov! Ide o frekventované úseky
Kráľ Karol bojuje s rakovinou.
ZLÉ správy o zdravotnom stave kráľa Karola: To, čo sa v Británii deje, naznačuje jediné
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Zelenskyj sa obáva jadrovej hrozby: Slová o radiačnej katastrofe! Pripomenul Černobyľ
Žilinskí policajti žiadajú verejnosť o pomoc pri pátraní po nezvestnej 14-ročnej Liliane Sabovej zo Žiliny.
Nevideli ste Lilianu? Po 14-ročnej Žilinčanke pátra polícia! Na tomto mieste ju videli naposledy
Americká basketbalistka Brittney Grinerová na súde
Ako v horore! Zakrvavený matrac, bez mydla a WC papiera: Americká hviezda opísala podmienky v ruskom väzení
Český premiér Petr Fiala
Český premiér Petr Fiala: Hlas štátov strednej a východnej Európy je pre EÚ dôležitý
Okoloidúci muž provokoval Andreja Danka počas upratovania v Dúbravke.
Foto
Konflikt pri upratovaní: Muž provokoval Andreja Danka, sledujte prekvapujúcu reakciu šéfa národniarov!
Viktor Orbán na stretnutí s Donaldom Trumpom.
Trump verí, že bude prezidentom: Odkaz Budapešti a samotnému Orbánovi!
Fumio Kišida získal premiérske kreslo.
Japonský premiér navštívi Francúzsko, Brazíliu a Paraguaj: Očakáva sa podpis dohody
(ilustračné foto)
Analytik ocenil Slovensko: V porovnaní s Českom sme v tomto lepší