Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.05.2018 12:00 | Správy | Politika

Na prezidenta už kandidovať nebude, no chce zostať v politike: S kým chystá Kiska vlastnú stranu?!

Vzdal to. To, o čom sa v kuloároch hovorilo už mesiace, sa naplnilo. Andrej Kiska (55) už v budúcoročných voľbách nebude kandidovať za prezidenta.

Ostatným politickým stranám sa tak zvýšila možnosť vyhrať voľby pre svojich kandidátov. Kiska je totiž stále najpopulárnejším slovenským politikom a odborníci mu dávali veľké šance svoj post obhájiť. Robertovi Ficovi (53) vrátil požičané a hneď dodal, že z politiky určite nikam neodchádza a do konca roka predstaví svoje ďalšie plány v politike. Je otázne, či len podporí už existujúci politický subjekt, alebo založí vlastnú stranu.

Za hlavný dôvod svojho rozhodnutia neuchádzať sa už o post prezidenta Kiska spomenul nielen svoju rodinu, ale aj situáciu po vražde novinára Jána Kuciaka († 27) a Martiny Kušnírovej († 27). „Ni­kdy som sa netajil tým, že rodinný život je pre mňa veľmi dôležitý. V uplynulom roku sme v rodine zažili šťastné aj tragické udalosti. Oboje mi pripomenuli, že čas strávený s najbližšími, s manželkou, s deťmi či rodičmi je nenahraditeľný,“ vyhlásil a hneď doplnil: „Moje rozhodnutie však silne ovplyvnilo niečo oveľa zásadnejšie a nečakané. Nepresvedčivá a pritom arogantná reakcia vlády na vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej vyvolala najväčšiu krízu dôvery v štát v histórii moderného Slovenska,“ neváhal si Kiska kopnúť do predsedu Smeru Roberta Fica. Ten pri podávaní svojej demisie s úškrnom na tvári Kiskovi oznámil, že nikam neodchádza. „Ale pravda je, že v úrade prezidenta som sa stal súčasťou aj konca jednej politickej éry. Udalosti posledných mesiacov vyústili do pádu vlády a osobitne do ukončenia pôsobenia dlhoročných, v minulosti vo svojich pozíciách nedotknuteľných politikov,“ doplnil.

Otvoriť galériu

Hlava štátu zároveň hovorí, že kandidátom na prezidenta by mal byť niekto, kto nie je zaťažený politickými súbojmi. S expremiérom Ficom totiž viedli otvorenú vojnu - či už pre Kiskove miliónové lety do Popradu za rodinou, alebo pre nevyjasnené daňové excesy počas volebnej kampane.

 

No je jasné, že Kiska z politiky aj po skončení prezidentského mandátu neodchádza. „Žiaľ, ale až otrasná vražda dvoch ľudí mnohým naplno otvorila oči a odhalila, aké dôsledky môže mať zlyhávajúci štát a skorumpovaná vládna moc. Na začiatok novej lepšej éry nestačí iba zmena vlády. Slovensko potrebuje zmenu štýlu vládnutia. A cítim osobnú zodpovednosť za to, aby som takejto zmene pomohol,“ doplnil s tým, že po novembrových komunálnych voľbách predstaví ďalšie plány, pri ktorých sa chce oprieť o svoju popularitu. „Aby som aj po konci môjho pôsobenia v úrade prezidenta v budúcom roku prispel k začiatku novej politickej éry na Slovensku. Aby som pomohol spojiť tých, ktorí sú nielen ochotní, ale aj schopní vládnuť zodpovedne a slušne,“ dodal Kiska. Z vyjadrení tak nie je jasné, či Kiska napokon založí politický subjekt, alebo sa k niekomu pridá.

Otvoriť galériu

Brzdí ho kauza s daňami

Ján Baránek, politológ

Ja si myslím, že si nechal čas. Je to taktizovanie, že na jeseň oznámi svoje rozhodnutie. On teraz hrá o čas a potrebuje vyriešiť problémy ohľadom financovania prezidentskej kampane. Pokiaľ by tento problém nebol, myslím si, že by už založil vlastnú stranu, alebo by vstúpil do strany Progresívne Slovensko.

Otvoriť galériu
Podpora Kisku.
Zdroj: anc

Nemá kompetencie

Marián Leško, politológ

Prezident sa pred rokom vyjadril, že stranícka politika v jeho prípade neprichádza do úvahy a on názor nezvykne meniť. Mohol už dnes povedať, že právomoci prezidenta nie sú dostatočné na zmeny, ktoré krajina potrebuje. No nemám dojem, že by z jeho príhovoru vyplývalo, že by chcel ísť do straníckej politiky.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, df, fsz, Richard Nemec

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Predseda vlády SR Robert Fico si pripomenul 79. výročie oslobodenia Bratislavy kladením venca na Slavíne
Amnesty kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS: Pre vládu a Národnú radu má výzvu
(ilustračné foto)
Nečakaný krok USA: Sťahujú časť svojich vojakov! Čo sa to deje?
Ilustračné foto
Študenta brutálne umučili na smrť: Popáleniny, rozdrvené kosti a rezné rany! Všetko bol nakoniec OMYL?
(ilustračné foto).
Letisko Košice odštartovalo tohtoročnú sezónu: Čakajú vás NOVINKY! Aha, kam sa bude dať letieť
Jeden z vodičov, ktorý mal z nezistených príčin prejsť do protismeru, mal pozitívnu dychovú skúšku na alkohol.
Hrôzostrašná nehoda pri Piešťanoch! Opitý vodič prešiel do protismeru, nasledovalo peklo
Ruský letecký útok v Kyjeve 25.3.2024
Aktualizované
Poplach v Kyjeve, začínajú evakuovať nemocnice! Strach vyvolalo mrazivé video
(ilustračné foto).
Ženu odsúdili na 7 doživotných trestov a 1794 rokov väzenia: Čo spravila?
Daniela Peštová
FotoVáš Tip
Peštová spomína na najťažšie obdobie svojho života: Zaspávala som s plačom! Silný odkaz pre fanúšikov
(ilustračné foto)
Plánovanie útoku na ciele spojené s Ukrajinou: Sila, kto mal Rusku pomáhať v Londýne!
(ilustračná foto)
Pozor, TU sa pohybuje medvedica s mladými! Buďte veľmi opatrní
Footballer takes the corner. Detail of player's legs and the ball during soccer match.
Veľké priznanie profesionálnych futbalistov: V TENTO deň svetu povieme, že sme GAYOVIA!
(ilustračné foto)
Večerný beh prinesie dopravné obmedzenia! V tomto meste sa pripravte