Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.05.2018 12:00 | Správy | Domáce správy

V cudzine býva viac ako milión Slovákov, najviac ich je v USA: Prečo nám je lepšie v zahraničí!

Všade dobre, doma najlepšie! V prípade viac ako milióna Slovákov toto známe porekadlo neplatí.

Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí zverejnil oficiálne aj odhadované čísla o počte našincov mimo republiky. Z údajov prekvapivo vyplýva, že najviac Slovákov v súčasnosti pracuje či študuje v USA a až potom nasleduje napríklad Česká republika. Nový Čas sa pýtal niekoľkých z nich, prečo si vybrali život za hranicami našej krajiny a či svoje rozhodnutie neoľutovali.

Počet Slovákov v zahraničí sa pohybuje od milióna až po milión šesťstotisíc ľudí. Najviac ľudí, hlásiacich sa k slovenskej národnosti, žije v Spojených štátoch amerických. Kým oficiálne odhady hovoria o čísle 560-tisíc, údaje našich krajanov sa zastavili až pri čísle trištvrte milióna Slovákov žijúcich za veľkou mlákou. „Prevažne ide o potomkov masovej emigrácie z konca 19. a z prvej polovice 20. storočia. Postupne narastá počet slovenských imigrantov, ktorí sem v súčasnosti prichádzajú za prácou a štúdiom,“ píše sa v správe úradu.

Slovenské komunity vznikajú aj v štátoch, ktoré v minulosti neboli cieľom tradičnej emigrácie Slovákov. Patria sem hlavne Spojené kráľovstvo, Írsko, Holandsko či Taliansko. „Veľké množstvo členov týchto komunít má trvalý pobyt na území Slovenskej republiky, a preto nemajú právny štatút Slováka žijúceho v zahraničí,“ dodáva úrad.

 

Osvedčenie Slováka žijúceho v zahraničí

O prácu na Slovensku majú v poslednom období záujem najmä Srbi. Mnohí z nich sú pôvodom Slováci žijúci najmä vo Vojvodine, a tak naše úrady zaznamenali zvýšený počet žiadostí o osvedčenie našinca žijúceho v zahraničí. „Ide o právo na možnosť získania prechodného pobytu na Slovensku, okrem iného aj právo na zamestnanie bez ďalších administratívnych povolení,“ hovoria zástupcovia ÚSŽZ.

Finalistka súťaže Zem spieva Anna Berédiová, ktorá žije v čisto slovenskej obci Selenča v Srbsku, nad návratom do krajiny svojich predkov neuvažuje. „Tu v Srbsku mám rodinu, som tu viazaná a chcem tu zachovať naše slovenské tradície,“ vyznala sa Anka pre Nový Čas.

Miami, USA

Zuzana Belehorcová (42) Bratislava

Otvoriť galériu

Odišli sme do Ameriky pred ôsmimi rokmi. Miami sa nám páčilo ako destinácia, ktorú sme často navštevovali ako dovolenkári. Manžel buduje jeden z najväčších internetových obchodov s autami plus staviame požičovňu luxusných a exotických áut. Ja sa starám o rodinu, venujem sa deťom maximálne - som taká žienka domáca. Sme tu spokojní. To, čo nám najviac chýba, je rodina a priatelia.

Selenča, Srbsko

Anna Berédová (22), Selenča

Otvoriť galériu

Moji predkovia prišli do Srbska v 18. storočí zo stredného Slovenska. Doma sa stále rozprávame po slovensky. Tu v Srbsku som chodila na slovenskú základnú aj strednú školu, teraz v Novom Sade študujem žurnalistiku. Aj ja som srdcom Slovenka, ale tu v Srbsku mám rodinu, som tu viazaná a chcem tu zachovať naše slovenské tradície, ktoré sem naši predkovia priniesli. Aj keď na Slovensku sa mi páčilo a súťaž Zem spieva mi otvorila nové obzory.

Londýn, Veľká Británia

Jozef Brázdovič (30), Nové Mesto nad Váhom

Otvoriť galériu

Odišiel som zo Slovenska do Anglicka v roku 2014, pretože som si chcel zarobiť na bývanie. Robím ľahkú prácu v práčovni, normálne pracujem 7 hodín denne a zarobím takmer 1 300 libier. Zarobím si viac ako na Slovensku, aj prístup zamestnávateľa sa mi zdá lepší. Kamarát si tu za 4 roky našetril na byt, ja väčšinu miniem, lebo si to tu užívam, chodím do fitnes centra a do klubov. Z domova mi najviac chýba rodina a babkine rezne.

Praha, Česká republika

Robert Pšenica (28), Zvolen

Otvoriť galériu

Do Prahy som sa presťahoval pred tromi rokmi. Hľadal som novú pracovnú výzvu v mojom odbore, teda v logistike. V Prahe sú lepšie pracovné príležitosti a hlavne vyšší zárobok. Odkedy som v Česku, pracujem pre celosvetovú korporáciu. Práca ma veľmi baví, mám okolo seba skvelých ľudí rôznych národností a som rád, že sa za mnou presunula už aj priateľka. Život v Prahe je super, ale ako každému, kto odišiel z domova, chýba mi rodina a priatelia. Sme síce v kontakte, ale, žiaľ, nie je možné stretávať sa tak často, ako by som si prial. A keďže pochádzam zo Zvolena, chýbajú mi aj pravé slovenské halušky.

Otvoriť galériu
Počet Slovákov v zahraničí.
Zdroj: infografika NČ

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: row, Novy Cas, mač, Katarína Kurtanská

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto).
To tu ešte nebolo! Astronauti sú už na mieste, chystá sa historický let
Ilustračné foto
Zlodeji ukradli elektrické káble a spôsobili POHROMU! Znefunkčnili podstatnú vec
Let’s Dance sa teší veľkej diváckej obľube.
To tu ešte nebolo: Let’s Dance vyrazí na TURNÉ! Tancujúce hviezdy aj vo vašom meste
Lenka prišla pri tragédii o brata.
Foto
Letuška Lenka bojuje s rakovinou: Keď svitla nová nádej, osud jej uštedril ďalšiu tvrdú RANU!
(ilustračné foto).
Súd vzal do väzby ukrajinského ministra poľnohospodárstva: Znepokojivé obvinenia
(ilustračné foto)
Šokujúci krok Japonska kvôli nevychovaným turistom: Zakážu najväčšie lákadlo dovolenkárov!
Vďaka role Julesa v Pulp Fiction bol nominovaný na Oscara.
FotoVáš Tip
Do bratislavskej reštaurácie zavítal svetoznámy herec Samuel L. Jackson: Čo si objednal?
Slafkovský nastúpil opäť v prvom útoku Montrealu.
Ako obstál Slafkovský v hodnotení draftových jednotiek? To snáď nemyslia vážne!
Withdraw cash from an ATM.
Neďaleko Bratislavy vykradli bankomat! Na mieste zasahuje polícia
Kolárovského prepustili po troch mesiacoch z psychiatrickej nemocnice v Hronovciach.
Nízlovej ex prepustili z liečenia: Najintímnejšia SPOVEĎ Kolárovského! Padli silné priznania
S Aňou sa dojatý Mário stretol v Piešťanoch.
Mário s leukémiou prišiel o zuby: Onkopacientka Aňa chce mladíkovi vrátiť úsmev!
Na snímke severokórejský vodca Kim Čong-un
Kim Čong-un testoval smrtiacu mašinériu! Pohrozil vojnou: Slová, z ktorých ide strach