Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.05.2018 21:22 | Správy | Zahraničné správy

Austrálsky vedec (104), ktorý priletel do Švajčiarska zomrieť, prehovoril: Silné slová tesne pred smrťou!

Austrálčan David Goodall, ktorý má tento týždeň vo svojich 104 rokoch podstúpiť eutanáziu na švajčiarskej klinike, v pondelok pristál na letisku v Bazileji. Dostalo sa mu tam vrelého privítania, informovala agentúra AP.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Ruedi Habegger, ktorý kliniku Eternal Spirit pri Bazileji spoluzaložil, však v rozhovore s agentúrou AFP označil za krutosť, že Austrália nepovolila svojmu nestaršiemu vedcovi zomrieť vo svojej vlasti.

Austrálsky vedec, ktorý je odborníkom na ekológiu, je stále pevne rozhodnutý nechať ukončiť svoj život a zároveň dúfa, že jeho naplánovaná smrť prinúti zákonodarcu v jeho vlasti k zmene zákonov do desiatich rokov. Potom, čo sa pomaznal so psom medzi vítajúcimi osobami na bazilejskom letisku, stretol sa Goodall s hŕstkou novinárov. "Chcel by som vyslať tento odkaz: Akonáhle človek presiahne päťdesiatku alebo šesťdesiatku, mal by sa sám slobodne rozhodnúť, či chce ďalej žiť, alebo nie," povedal Goodall.

Podľa AP do Bazileja priletel po návšteve príbuzných vo francúzskom Bordeaux. V utorok sa Goodall chystá zísť s príslušným lekárom, ktorý má posúdiť pevnosť jeho rozhodnutia, a na stredu ešte plánuje tlačovú konferenciu. Zomrieť potom má vo štvrtok po prehltnutí smrtiacej kombinácii látok. "Je to všetko krutosť. Tento starý muž by mal mať dovolené zomrieť doma, vo svojej posteli, ako to možno urobiť tu vo Švajčiarsku," vyhlásil Habegger z kliniky Eternal Spirit. Habegger uviedol, že na Eternal Spirit sa ročne obracia približne 80 väčšinou chorých a trpiacich ľudí s priemerným vekom 76 rokov. Cudzinci podľa neho tvoria 75 percent klientely.

 

Na Goodallovu cestu vybralo združenia Exit International cez 17.000 austrálskych dolárov (takmer 11-tisíc eur). O Goodallovi sa veľa hovorilo v čase, keď mal 102 rokov a jeho univerzita v Perthe sa ho pokúšala zbaviť. Ani teraz pritom netrpí žiadnou nevyliečiteľnou chorobou, ale kvalita jeho života sa zhoršila a on sám žiada o službu asistovanej samovraždy. "Hlboko ľutujem, že som dosiahol takýto vek. Nie som šťastný. Chcem umrieť. Nie je to nijako zvlášť smutné," povedal televízii ABC začiatkom apríla o svojich posledných narodeninách.

Švajčiarsko je jednou z najliberálnejších krajín, pokiaľ ide o možnosť ukončiť dobrovoľne za asistencie lekárov svoj život. Vo väčšine krajín sveta je eutanázia nezákonná. Bola zakázaná aj v celej Austrálii, kým ju vlani nepovolil jeden zo šiestich austrálskych štátov, a to Viktórie. Príslušný zákon však začne platiť až od júna budúceho roka a vzťahovať sa bude len na nevyliečiteľne chorých pacientov, ktorým zostáva menej ako šesť mesiacov života. V Európe umožňuje asistovanú samovraždu Nemecko, Švajčiarsko alebo Albánsko. Eutanázia, kedy na rozdiel od asistovanej samovraždy smie lekár pacienta na jeho žiadosť priamo usmrtiť, je povolená v Holandsku, Belgicku a Luxembursku.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Dario G sa preslávil v tanečnej hudbe.
Zomrela legenda († 53) tanečnej hudby: Jej hit doteraz znie na každej diskotéke
Budúca hlava štátu sa k danej udalosti zatiaľ nevyjadrila.
Veľký návrat Smeru a Hlasu? Pellegrini v tom má jasno: Svoje si čoskoro povie pred lídrami členských krajín EÚ
Brankár slovenskej futbalovej reprezentácie Martin Dúbravka (vľavo) a kapitán Milan Škriniar v zápase E-skupiny Belgicko - Slovensko na ME vo futbale vo Frankfurte
Foto
Obrovská radosť Slovákov po heroickom výkone: Je to jeden zo životných gólov, priznal Schranz
Pellegrini hovorí, že Fico je stále veľmi unavený.
Prezident Pellegrini sa chystá na dôležité rokovanie: Ide o veľa, no k jednej téme sa odmietol vyjadriť
Slovenskí futbalisti sa tešia po strelení úvodného gólu v zápase E-skupiny Belgicko - Slovensko na ME vo futbale vo Frankfurte
Foto
Výsledok, ktorý obletí svet! Slovenskí futbalisti na úvod ME zdolali obrovského favorita
Vicepremiér a minister obrany SR Robert Kaliňák
Kaliňák adresoval dojímavé slová českej ministerke: Je mi nesmierne ľúto nešťastia, ku ktorému došlo, píše
Slovenský obranca Dávid Hancko a jeho súboj s Romelum Lukakuom z Belgicka.
Hancko hrdinom: Zachránil istý gól, no dostal KO od Vavra!
(ilustračné foto)
Smutná správa! Zomrel známy slovenský exposlanec († 79): Podľahol ťažkej chorobe
Na snímke novozvolený prezident SR Peter Pellegrini.
Pellegrini na summite EÚ zaskočil za premiéra Fica: Hlavnou témou sa stal Šefčovič! TOTO pre neho žiada
Neskutočné, ako niekto zaparkoval svoje auto pred predajňou domácich potrieb v Topoľčanoch.
FotoVáš Tip
Toto ste ešte na parkovisku nevideli: Vodič z Topoľčian nechal svoje auto priamo pred... Vrchol ignorancie!
Foto
Kráska má veľmi zvláštnu záľubu: Šialené, čo má doma! FOTO prekvapia aj vás
Český premiér Petr Fiala
Českého premiéra čaká náročná úloha: Fiala vyhlásil, o čo mu pôjde na summite EÚ