Usmievavá dievčina, ktorá v medzinárodnej súťaži porazila všetkých chlapov, považuje svoju prácu zároveň za hobby. Okrem toho, že dokáže spoznať podľa chuti svoju obľúbenú značku, vie všetko o tom, ako sa zlatý mok vyrába a aj správne čapuje.
Sympatická výčapníčka Petra Sečkárová (29) je za pípou ako doma. „Čapujem už od strednej školy, a aj keď sa dnes už považujem za profesionálku, stále sa snažím zdokonaľovať,“ rozpráva dievčina, ktorá v medzinárodnej súťaži Master Bartender porazila všetkých chlapov. Výčapníctvo je podľa nej hotová veda, a šikovný výčapník musí okrem správnej techniky ovládať aj históriu a spôsob výroby zlatého moku. „Mám pivo veľmi rada, podľa chuti rozoznám svoju obľúbenú značku, aj to, ako sa výčapník stará o pivné sklo a výčap,“ prezrádza. A keďže správny štamgast dokáže oceniť správne načapovaný zlatý mok, do podniku v Malackách, kde Petra pracuje, chodia pivári zo širokého okolia. „Som vďačná všetkým, čo ma podporujú,“ dodáva na záver.
Majster výčapník dokáže načapovať pivo na tri spôsoby:
Hladinka - Klasicky načapované pivo s nízkou penou: Najobľúbenejší a zároveň najzložitejší štýl čapovania - obláčik peny chráni plnú chuť zlatého moku.
Šnyt - Malé pivo vo veľkom pohári - pivo s vysokou penou: Je jemnejšie ako klasicky načapované pivo, obľúbené najmä u žien, pena dlhšie udrží pivo čerstvé.
Mlieko - Pohár plný peny s malým množstvom piva na dne: Má sladšiu a jemnejšiu chuť, pena sa pomaly mení na pivo, je to taká „šľahačka s chuťou piva“.