Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.04.2018 11:55 | Správy | Politika

Kočner od Markízy vysúdil 8 miliónov eur: Drsné vyjadrenie podnikateľa po rozsudku

Namastí si vrecká? Petržalský súd rozhodol v prvom z troch sporov o pravosti zmeniek, ktoré mal v roku 2000 podpísať ešte ako štatutár televízie Markíza Pavol Rusko (54).

Zmenkami si podnikateľ z mafiánskych zoznamov nárokuje vyše 40 miliónov eur. Rusko sa k zmenkám hlási, no dáva najavo, že peniaze nemá. Marián Kočner by tak mohol podojiť najväčšiu slovenskú televíziu, ktorá je pri zmenkách ručiteľom. Markíza však tvrdí, že ide o kolosálny podvod, zorganizovaný priateľmi z detstva, Kočnerom a Ruskom. Súd zamietol ich dôkazy, ktoré by to mali potvrdiť.

Súd v niekoľkých sporoch rieši dokopy tri zmenky v celkovej hodnote 42 miliónov eur. Vo štvrtok padol verdikt v prvej z nich. Sudkyni Zuzane Maruniakovej na potvrdenie pravosti zmenky stačilo slovo Kočnera a Ruska. Podľa jej rozhodnutia má Kočner zinkasovať 8,3 milióna eur. K sume bude pripočítaný ešte šesťpercentný úrok. Buď od Ruska, alebo televízie ako žalovaného v druhom rade.

Otvoriť galériu

Sudkyňa odmietla dôkaz, ktorý žiadala vykonať Markíza - overovanie pravosti Ruskovho podpisu. Argumenty televízie sudkyňa označila za nedôvodné a nepreukázané. Bývalý riaditeľ televízie Rusko pravosť všetkých zmeniek potvrdzuje. Tvrdí, že zmenkami od Kočnera v roku 2000 vykúpil licenciu na vysielanie po kauze Gamatex, keď sa Kočner snažil Markízu ovládnuť. Exboháč Rusko tvrdí, že ho momentálne živí jeho partnerka Henriet Hegger. „To je na dohode Kočnera s tým, kto bude musieť platiť, teda po rozhodnutí súdu,“ povedal nedávno Rusko pre Nový Čas.

 

Zvyčajne výrečný Kočner bol po rozhodnutí skúpy na slovo. „Rozhodnutia súdu sa nekomentujú, ale prijímajú sa. Už som vám povedal, páni, neviem, či ste hluchí alebo ste hlúpi, pardon za výraz, aby ste sa neurazili,“ reagoval Kočner. Sudkyni stačilo tvrdenie oboch, že zmenka bola podpísaná v roku 2000. „Kauza zmenky bola pre­ukázaná zhodným tvrdením žalobcu a žalovaného v prvom rade,“ povedala Maruniaková.

Televízia Markíza je však pripravená odvolať sa. Celý čas tvrdí, že zmenku mohol podpísať Rusko, ale určite nie v čase, keď bol štatutárom Markízy. „Súd ignoroval dôkazy, ktoré sú v spise. Dal len na tvrdenia Ruska a Kočnera, to nemôže byť korunným dôkazom. Je jasné, že zmenka nebola podpísaná v roku 2000. Nie je v žiadnom účtovníctve. Rusko sa snaží docieliť, aby musel platiť. To bežne človek nerobí a vyvoláva to pochybnosti o dôvodoch takéhoto konania. Toto je návod pre každého, kto nemá čestné úmysly,“ povedal právny zástupca Markízy Tomáš Kamenec s tým, že o ďalších kroch sa poradí s klientom. Označuje to za vopred zinscenovaný podvod. Televízia v priebehu procesu poukazovala na to, že zmenka sa nenachádza v jej účtovníctve ani v účtovníctve Kočnerových firiem.

Markíza sa snažila vek zmeniek spochybniť najskôr testovaním veku atramentu na podpise u zahraničných znalcov. To súd na žiadosť Kočnera nedovolil. Naposledy predložili nové tvrdenie, že Rusko sa v roku 2000 podpisoval úplne inak, ako vyzerá podpis na predmetných zmenkách. „Podpisy boli vytvorené oveľa neskôr, asi v rokoch 2016 alebo 2017,“ uviedol s novým posudkom súdnej znalkyne Márie Zelenkovej právnik Kamenec. Sudkyňa Maruniaková však ďalšie výsluchy neumožnila, dôkazy nepripustila a vydala rozsudok. Ten ešte nemusí byť právoplatný, ak sa Markíza odvolá.

Otvoriť galériu
Kauza zmenky.
Zdroj: infografika NČ

Priebeh kauzy

11. jún 2000

Kočner má podpisovať s riaditeľom Markízy Pavlom Ruskom štyri zmenky v hodnote takmer 70 miliónov eur.

2001

Pohľadávky prechádzajú do firmy Inkasný servis, ktorej šéfuje Kočner.

2005

Rusko končí v Markíze.

2007

Televíziu prevzala spoločnosť CME.

jún 2015

Do tohto dátumu mali splatnosť dve zmenky zo štyroch.

máj 2016

Ďalšie dve zmenky mali splatnosť do tohto dátumu

jún 2016

Vzniká spoločnosť Správa a inkaso zmeniek tiež pod vedením Kočnera Firma podáva žaloby na Markízu o zaplatenie sumy zo zmeniek

máj 2017

O zmenkách sa dozvedela verejnosť.

október 2017

Ruska obvinili z prípravy vraždy spoločníčky v Markíze Sylvie Volzovej.

február 2018

Rusko vypovedá na súde a potvrdzuje pravosť podpisu.

apríl 2018

Súd odmieta znalcov, verí Ruskovi a Kočnerovi priznáva 8,3 milióna eur.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Richard Nemec

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Viktor Orbán na stretnutí s Donaldom Trumpom.
Trump verí, že bude prezidentom: Odkaz Budapešti a samotnému Orbánovi!
Fumio Kišida získal premiérske kreslo.
Japonský premiér navštívi Francúzsko, Brazíliu a Paraguaj: Očakáva sa podpis dohody
(ilustračné foto)
Analytik ocenil Slovensko: V porovnaní s Českom sme v tomto lepší
Pri nehode auta a kolobežky v Záhore sa zranili deti, vodička nafúkala.
Foto
Opitá vodička sa zrazila s kolobežkou: Pri nehode na východe Slovenska sa zranili tri deti!
Tankovanie bude čoraz drahšie.
Tankovali sme konečne lacnejšie? Pozrite sa na novinky zo štatistického úradu
(ilustračné foto).
To tu ešte nebolo! Astronauti sú už na mieste, chystá sa historický let
(ilustračné foto)
Objavia sa kamióny na cestách aj počas sviatkov? Polícia chystá opatrenia
Ilustračné foto
Zlodeji ukradli elektrické káble a spôsobili POHROMU! Znefunkčnili podstatnú vec
Let’s Dance sa teší veľkej diváckej obľube.
To tu ešte nebolo: Let’s Dance vyrazí na TURNÉ! Tancujúce hviezdy aj vo vašom meste
Andrej Danko v bratislavskej Dúbravke.
Foto
Andrejovi Dankovi odobrali vodičský preukaz: Líder SNS prišiel upratovať bratislavskú Dúbravku
Lenka prišla pri tragédii o brata.
Foto
Letuška Lenka bojuje s rakovinou: Keď svitla nová nádej, osud jej uštedril ďalšiu tvrdú RANU!
(ilustračné foto).
Súd vzal do väzby ukrajinského ministra poľnohospodárstva: Znepokojivé obvinenia