Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.04.2018 02:00 | Správy | Domáce správy

Problémy s pohotovosťou vo Fiľakove: Ostane región s 20-tisíc obyvateľmi bez urgentu?!

Primátor Fiľakova Attila Agócs a 17 starostovia priľahlého mikroregiónu žiadajú ministerstvo zdravotníctva o udelenie výnimky pri určovaní miest pevných ambulantných pohotovostných služieb.

Reagovať na zákon z minulého roka sa rozhodli po tom, ako sa dozvedeli nové skutočnosti o podmienkach vzniku a prevádzkovania pohotovostných ambulancií. Teraz hrozí, že región, v ktorom žije vyše 20-tisíc obyvateľov, ostane bez pohotovosti.

Primátor Agócs a starostovia adresovali list vtedajšiemu ministrovi zdravotníctva Tomášovi Druckerovi v marci tohto roka. Žiadajú v ňom o udelenie výnimky pre Fiľakovo pri určovaní bodov v sieti ambulantných pohotovostných služieb. „Podľa zákona prijatého vlani má byť pevná pohotovosť iba v okresnom meste Lučenec, ktorá by tak mala na starosti 74-tisíc obyvateľov,“ vysvetlil primátor. No veľké percento obyvateľov z Fiľakova a okolia patrí k rómskej komunite s nízkou životnou úrovňou. „Pre nich, podobne ako pre seniorov, by bolo dochádzanie do okresného mesta takmer nemožné, či už zo zdravotných, alebo z finančných dôvodov. Navyše je tu vysoká chorobnosť na onkologické, chronické respiračné a kardiovaskulárne ochorenia,“ doplnil Agócs.

Zástupcovia samospráv sa domnievajú, že v Poltári nebudú vedieť zabezpečiť pevnú pohotovostnú službu. Tá by tak v Lučenci bola takmer pre 100-tisíc ľudí. „Boli sme uzrozumení s tým, že vo Fiľakove bude doplnková ambulantná pohotovostná služba. No medzičasom sme sa dozvedeli, že tie budú dostávať výrazne menej financií ako pevné pohotovosti. Zároveň určovanie doplnkových pohotovostí bude mať v kompetencii vysúťažený dodávateľ pevnej pohotovostnej služby v okrese, nie ministerstvo. Na základe toho hrozí, že by vo Fiľakove nemusela byť napokon ani doplnková pohotovosť,“ dodáva primátor, ktorý sa rozhodol, že sa pokúsi zabojovať o výnimku a pohotovosť zachrániť. „V tomto konkrétnom prípade môže organizátor, ktorý má povolenie na prevádzkovanie ambulancie pevnej ambulantnej pohotovostnej služby v Lučenci, zriadiť doplnkovú ambulantnú pohotovostnú službu napr. vo Fiľakove,“ vysvetľuje hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášova. „Pokiaľ ide o život ohrozujúci stav človeka, je k nemu privolaná ambulancia záchrannej zdravotnej služby, ktorá v prípade potreby odvezie pacienta do nemocnice, kde mu zdravotníci poskytnú potrebnú zdravotnú starostlivosť. Mesto Fiľakovo si k uvedenej vyhláške neuplatnilo v rámci MPK žiadnu pripomienku,“ uzavrela Eliášová.

 

Čo si myslia obyvatelia o zrušení pohotovosti?

Otvoriť galériu

Jozef Varga (72),  dôchodca, Fiľakovo

 

„Našťastie nie som ešte až taký chorý, aby som musel využiť našu pohotovosť. No som rád, že ju tu máme a nechcel by som dochádzať do Lučenca.“

 

Otvoriť galériu

Alžbeta Dojčiarová (50), nezamestnaná, Radzovce

„Nesúhlasím so zrušením pohotovosti. Ja s manželom sme ju viackrát využili. Hlavne pre ľudí, ktorí nemajú autá, bude problém dostať sa na najbližšiu pohotovosť do Lučenca.“

 

Otvoriť galériu

Denisa Szücs (31),  nezamestnaná, Fiľakovo

„Keďže môj manžel pracuje v zahraničí a ja nemám vodičák , je pre mňa najlepšie navštíviť pohotovosť priamo u nás. S presunom do Lučenca by to bolo náročnejšie na čas a aj financie.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: den

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Alexej Navaľnyj († 47).
Spojenci Navaľného († 47) sa z basy tak skoro nedostanú: Moskovský súd rozhodol o ich osude
Očkovanie treťou dávkou na Národnom futbalovom štadióne v Bratislave.
Očkovanie zachránilo za 50 rokov obrovské množstvo ľudí! Pre koho je najväčším prínosom?
Útočník David († 24) bez váhania strieľal aj na ľudí na ulici.
Vláda ČR chce po tragickej streľbe v Prahe vynoviť zákon: Novinky pre políciu aj predajcov zbraní
Ruský prezident Vladimir Putin.
Súd v Rusku nariadil hroznú vec: Týka sa to opozičných politikov!
(ilustračné foto)
Polícia obvinila piatich tínedžerov: Príde vám nevoľno, čo chystali!
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Pokus o falšovanie výsledku amerických volieb: Trump ako spolusprisahanec?!
Si Ťin-pching, Joe Biden.
Vzťahy USA a Číny sú napäté: Americký minister povedal to, na čo všetci čakali
Biely dom (ilustračná fotografia).
Odhlasovali zrušenie zákona, ktorý bol prijatý pred 160 rokmi! Prekvapí vás, čoho sa týka
Ukrajinský vojak v Mariupole
Ukrajinci, ktorých sa týka branná povinnosť, majú problém: Nové pravidlá
Otec Lucky - primátor Ľuboš Tomko je prezidentke nesmierne vďačný za podporu.
Foto
Pietna spomienka na zrazené dievčatá: Dojemné slová otca po strate milovanej Lucky († 17) vám zovrú srdce
Brat postrelenej kadetky Mišky preskočil plot Mikulca.
Foto
Brat postrelenej Mišky preskočil plot Mikulca: Sila, aký trest dostal! Tvrdé slová advokáta
Starostlivosť sa začína už v nemocnici, tam sa však nekončí... Trvá tisíc dní.
Pôrodné babice nahrádzali mamu už 500 deťom: Svoju pomoc sa chystajú rozšíriť!