Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.04.2018 08:10 | Správy | Domáce správy

Poznáte význam veľkonočných tradícií? Oblievačka aj šibačka nie sú len obyčajným zvykom

Posledným dňom sviatkov Veľkej noci je Veľkonočný pondelok, ktorý sa u nás spája aj s obyčajou kúpania či oblievania vodou i šibania dievčat a žien veľkonočným korbáčom.

Voda, zeleň a vajíčka, ktoré šibači dostávajú ako odmenu, sú považované za sprostredkovateľov nového života, zdravia a krásy.

"Voda má podľa tradície očistný charakter a dotyk s čerstvou tečúcou vodou zaručoval omladnutie dievčat. Dievčatá sa polievali vodou zo studne alebo sa hádzali rovno do potoka. Nie preto, aby sa im urobilo zle, ale práve preto, aby si udržali zdravie, krásu a mladosť po celý rok," uviedla pre TASR etnologička Katarína Nádaská.

Veľkonočné sviatky sú spojené aj so šibačkou, ktorá symbolicky znamenala odovzdávanie sily, zdravia a sviežosti prostredníctvom mladého prútika. Dotyku s čerstvou zeleňou (prúty, zelené vetvičky) sa pripisovala schopnosť prinavrátiť životnú silu a zabezpečiť zdravie.

 

Územím Slovenska prechádza pomyselná kultúrna hranica medzi západnou časťou Európy s rozšírenou obyčajou jarného šibania a východnými oblasťami, kde prevažuje oblievanie. Polievanie na východe súvisí aj s rozšírením tzv. východného obradu, ktorý je mystickejší ako západný a voda v ňom hrá dominantnú úlohu.

Na Slovensku považujeme za domáce obidva tieto veľkonočné zvyky. Do polovice 20. storočia bolo však na západe rozšírené šibanie, na strednom a východnom Slovensku prevažovalo kúpanie a oblievanie, iba na juhozápadnom Slovensku boli známe obidva zvyky.

Oblievačka (iné názvy: polievačka, kúpanie, kúpačka, kuparska) je zvyk spočívajúci v polievaní dievčat a mladých žien vodou. V 50. rokoch 20. storočia bolo však polievanie vodou čiastočne nahradené kropením voňavkami.

Odmenou pre kúpačov bolo pripravené pohostenie – varené vajíčka, koláče, víno alebo pálenka. Niekde mládenci dostali maľované vajíčka - kraslice, stuhy na korbáče, menší chlapci dostávali cukrovinky a v súčasnosti sa im ujdú aj finančné odmeny.

Na celom Slovensku sa oblievačka a šibačka končila zvyčajne pred obedom, popoludní sa už nepatrilo chodiť polievať. Oblievačky mali dozvuky nasledujúci deň, keď dievčatá na ulici oblievali mužov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Hokejový ošiaľ prepukol: Slováci zaplavili Ostravu!
Vydala knihu o varení a fit línii.
FotoVáš Tip
Krásna dcéra Adriany Sklenaříkovej vám vyrazí dych: Z Niny rastie ďalšia modelka!
(ilustračné foto)
Neuveriteľný nález v debnách s banánmi! Z podozrivých balíkov sa vykľulo...
Autobus sa v Petrohrade zrútil z mosta do rieky, zahynuli traja ľudia.
Foto
Obrovské nešťastie: Autobus sa zrútil z mosta do rieky! Hlásia mŕtvych
Ukrajinský vojak v Mariupole
Ukrajinská armáda hlási zlé správy: Ruské sily podnikli niečo veľké!
Kate pred doma mesiacmi oznámila, že jej diagnostikovali rakovinu.
Kate typ rakoviny tají, onkológovia však niečo tušia: TAKÉTO má princezná ŠANCE!
Dym stúpa po izraelskom leteckom útoku na budovy v blízkosti oddeľujúceho múru medzi Egyptom a Rafahom na juhu pásma Gazy.
To, čo sa deje v Rafahu, vám zlomí srdce: Hrozí niečo strašné!
Slováci cez MS Valábika neuvidia: Hokejový expert sa upísal našim susedom!
Polícia počas akcie Hydra zaistila v Seredi dílera drog.
Foto
Dílerovi drog klepli po prstoch: Nezabral ani zúfalý čin! Aha, čo všetko muž skrýval
Hasiči v piatok predpoludním vytiahli z derivačného kanála rieky Váh medzi Bytčou a Kotešovou mŕtve telo.
Aktualizované
Hrôza v okrese Bytča: Na tomto mieste našli mŕtve telo! Strasie vás, v akom stave mal byť nebohý muž
Prezidentka SR Zuzana Čaputová
Čaputová na Ukrajine: Veľké gesto! Priniesla správy zo Slovenska
Zostava Slovákov na zápas s Nemeckom: Vieme, kto pôjde do bránky!