Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.03.2018 15:46 | Správy | Servis | Zdravie

Prelomový objav v boji so zákernou chorobou: Vedci vyliečili alzheimera pokusnej myši

Vedci z Washingtonskej univerzity mali vynájsť protilátku, ktorá podľa ich posledných výskumov dokáže zničiť bielkovinu tvoriacu takzvané senilné plaky.

Už 20 rokov pred tým, ako sa prejavia prvé príznaky alzheimera, sa v mozgu človeka trpiaceho touto zákernou chorobou začnú formovať takzvané neurofibriálne klbká alebo senilné plaky, ktoré podľa vedcov blokujú neurónové signály, čo má za následok zhoršenie pamäte a kognitívnych schopností.

Vedci sa už dlhší čas venujú výskumu a vykonali viacero klinických testovaní protilátok, ktoré by účinkovali priamo na senilné plaky, ale doteraz sa žiadna z nich z testovania nedostala do ďalšej fázy. Pravdepodobne za to mohli nekontrolovateľné vedľajšie účinky. Nové vedecké postupy by mali tieto neželané vedľajšie efekty obísť a zastaviť tvorbu senilných plakov ešte predtým, než sa objavia prvé príznaky alzheimera.

Napriek tomu, že do liečby tejto zákernej choroby sa ročne celosvetovo investujú stovky miliónov dolárov, po tom, čo sa u pacienta raz prejaví, sú lekári bezmocní a jej úplne zvrátenie zatiaľ nie je možné.

 

Vedci sa snažia nájsť protilátky, ktoré by boli schopné účinne bojovať so senilnými plakmi tak, že sa zameriavajú na amyloid beta - zlúčeninu, ktorá tieto plaky vytvára. Najväčší posun vpred zaznamenala farmaceutická firma Eli Lily, ktorá objavila protilátky zamerané nie na samotný amyloid beta, ale na ešte menšiu bielkovinu APOE, ktorá sa nachádza v jeho vnútri.

Prítomnosť génu obsahujúceho bielkovinu APOE v DNA človeka je jednou z indikácií, že sa u jedinca neskôr môže vyvinúť alzheimer. Po tom, čo sa protilátky dostanú do amyloidu beta, vyšlú signál imunitným bunkám, aby zaútočili na bielkovinu APOE ak aj na celý amyloid beta.
Počas 6 týždňov testovania sa úroveň amyloidu beta v mozgu myši, na ktorej testovali protilátku HAE-4, znížila na polovicu.

Vedci sa najskôr obávali že, kedže bielkovina APOE okrem iného zohráva aj dôležitú úlohu pri odbúravani tukov a choreseloru v tele, jej odstránením z mozgu by mohlo dôjsť k ďalším problémom. "Ukázalo sa, že APOE v senilných plakoch má inú štruktúru ako bielkovina APOE nachádzajúca sa v krvi." tvrdí autor štúdie doktor David Holtzman a dodáva, že protilátky účinkujú iba na APOE v senilných plakoch a tie zdraviu-prospešné nechajú na pokoji. V praxi to znamená účinnejšiu protilátku a menej neželaných vedľajších účinkov.

"Ak bude liečba fungovať na ľudí, tak ako ukázali testy na myšiach, budeme schopní efektívnejšie a zároveň bezpečnejšie liečiť ľudí, ktorých mozog produkuje amyloid a nedokáže sa ho zbaviť" zhodnotil výsledky testovania doktor Holtzman pre britský denník dailymail.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tku

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


írsky premiér Simon Harris
Íri toho majú dosť, premiér potvrdil, čo sa šepkalo: Varovanie a prvé kroky!
Propalestínsky protest pred Kolumbijskou univerzitou v New Yorku
Na univerzitách v USA prebiehajú propalestínske protesty: Ostrý odkaz z Bieleho domu
Počet palestínskych obetí vojny v Pásme Gazy od 7. októbra prekročil 30.000.
Izrael navrhol Hamasu dohodu o prímerí: Prekvapivá reakcia, ukončia boje?!
Prezident USA Joe Biden
Severná Kórea kritizovala USA: Zhoršujú vojnu na Ukrajine!
Braňo Mojsej sa v štúdiu rozprával s renomovanou psychiatričkou Teréziou Rosenbergerovou.
Foto
Záchytka s Braňom Mojsejom: Najintímnejšia spoveď o momente, ktorý mu zmenil život!
Erik Tomáš, Ladislav Kamenický, Robert Fico.
Dvaja ministri vysvetľovali Ficove slová: Skončia peniaze z 2. piliera v diaľniciach?
Pár z tragédie v Rohožníku má tvoriť Slovák Milan a žena-cudzinka.
Foto
Krvavá dráma na Záhorí sa odohrala pred očami detí! Milan († 47) neprežil: Polícia má viacero verzií
Holub Lipták získal olympijské zlato v roku 1995.
Foto
Tomu nebudete veriť: Prvý úspešný olympionik z Liptova bol HOLUB! Predbehol aj Michala Martikána
Čo majú spoločné Zendaya, Emma a Kirsten?
Foto
Čo majú spoločné Zendaya, Emma Stone a Kirsten Dunst? Len Spider-man to nie je! Budete sa diviť
Robotický pes s plameňometom za 8 805 eur
Foto
Robotický pes s plameňometom?! Nie, nejde o sci-fi film: Padnete na zadok, na čo má slúžiť
Kto vypadol v 9, kole?
V Let's Dance ide do tuhého: Kto opustil tanečnú šou tesne pred bránami FINÁLE?!
(ilustračné foto)
Po tornádach v USA hlásia obete: Zanechali značné škody