Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.05.2018 00:05 | Správy | Domáce správy

Stanislav má zbierku, ktorú by mu nejeden závidel: Zbieram najvzácnejšie mayovky

Vinnetou a Old Shatterhand ovplyvnili generácie detí i dospelých, ktorí snívali o Indiánoch, divokom západe a svete, kde dobro a statočnosť víťazia nad zlom.

Hoci príbehy Karla Maya vznikli už pred vyše sto rokmi, dodnes sú obľúbené. Bratislavčan Stanislav Blecha (37) patrí k veľkým fanúšikom náčelníka Apačov a má doma zbierku kníh Karla Maya, aká nemá široko-ďaleko konkurenciu.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

V čase, keď vyrastal, bol Vinnetou hrdinom azda všetkých chlapcov. Bolo to dávno pred tým, ako sa tu udomácnili Superman, Batman a ďalší superhrdinovia s nadprirodzenými schopnosťami. Náčelník Apačov a jeho pokrvný biely brat Old Shatterhand boli pre malých i veľkých vzorom, príkladom odvahy a statočnosti vo svete, ktorý bol viac či menej zošnurovaný komunistickou totalitou.

„Na každom karnevale som bol Indián, iba raz som bol kuchár a strašne som preto plakal,“ začína svoje rozprávanie s úsmevom Blecha, ktorý z indiánskych mokasínov nevyrástol doteraz. S Vinnetouom sa po prvý raz stretol, keď mal šesť-sedem rokov, vďaka filmu z nemecko-juhoslovanskej koprodukcie. „Ale prvú knihu, teda všetky tri diely Vinnetoua, som prečítal, až keď som mal asi štrnásť rokov. A dodnes si myslím, že kniha je omnoho lepšia a dobrodružnejšia ako film,“ hovorí. Práve knihy od Karla Maya sa pre Stanislava, ktorý pracuje v reklamnej brandži, stali celoživotnou vášňou.

 

Slovensky a Česky

Po Vinnetouovi prečítal ďalšie mayovky o náčelníkovi Apačov, Old Shatterhandovi a ich spolupútnikoch, až sa dostal do bodu, že nebolo čo čítať, lebo v slovenčine prelúskal všetky mayovky, ktoré vyšli. „Knihy som si zháňal po antikvariátoch, ale po čase som zistil, že ponuka je obmedzená, že veľmi veľa mayoviek v slovenčine nikdy nevyšlo. A tak som začal chodiť po knihy do Česka, kde vyšlo oveľa viac titulov,“ vysvetľuje.

Knihy postupne zapĺňali miesto na policiach, no Blechovi už nešlo iba o to, mať konkrétny titul, ale mayovky začal zbierať podľa jednotlivých vydaní. „Skončil som tak, že zbieram všetky tituly vo všetkých vydaniach, ktoré vyšli v češtine a slovenčine. Dohromady je to nejakých 600 kníh, ja mám asi 350,“ povie a hrdo ukáže na zaplnenú knižnicu, ktorá je srdcom bytu v bratislavskom Starom Meste.

Otvoriť galériu

„V Česku vyšla prvá mayovka v roku 1892, bol to Syn lovca medveďov. Do dnešných dní sa ich zachovalo sedem - šesť v Česku a na Slovensku ju mám údajne iba ja,“ povie a do ruky berie ošúchanú knihu v červených doskách, ktorá ako prvá priniesla náčelníka Apačov do našich končín. Jej cena by sa podľa neho medzi zberateľmi mohla vyšplhať až na vyše 2 500 eur! „Za koľko som ju kúpil, radšej nepoviem, ale úplne lacná tiež nebola...“

Dobrá kúpa

Vzápätí vyťahuje z police ďalší unikát. „Na Slovensku vyšla prvá mayovka Vinnetou v roku 1928 vo vydavateľstve Löw. Tú však nemám a doteraz sa mi nepodarilo dopátrať, či ju niekto vôbec má. Ja mám z tohto vydavateľstva až tento Poklad v Striebornom jazere z roku 1931, čo bola vlastne druhá mayovka v slovenčine.“ Na to, aký je to vzácny kus, ju získal nečakane lacno. „Narazil som na ňu v antikvariáte v Prešove. Nevidel som cenu, hádal som, že bude za ňu chcieť 200 - 300 eur. Keď si však predavač vypýtal 5 eur, neváhal som, zaplatil som a radšej sa rýchlo pobral preč,“ smeje sa spokojne.

Najmä pri starých vydaniach mayoviek nejde iba o samotný príbeh. Veľkú príťažlivosť knihám dodávali ilustrácie. Hoci obrázky do kníh tvorili viacerí autori, legenda je len jedna – český maliar a ilustrátor Zdeněk Burian. Jeho realistické obrázky boli živé ako fotografie a čitateľom umožnili vidieť Vinnetoua na vlastné oči dávno pred tým, ako o ňom v 70. rokoch nakrútili filmy.

Otvoriť galériu

„Ale dodnes, keď sa povie Indián, tak sa mi pred očami hneď zjaví filmový Vinnetou. Asi v tomto nie som sám... Pritom filmový Vinnetou vyzeral inak, ako ho May opísal v knihách, a realita bola zasa úplne iná,“ upozorňuje zberateľ. Spisovateľ svoje príbehy veľmi zromantizoval, a hoci sa opieral o konkrétne miesta, v čase keď knihy písal, o nich vedel len z kníh a máp. Sám sa do Ameriky alebo na Blízky východ dostal až roky po napísaní kníh.

V nemilosti

Zaujímavé je, že hoci May šíril myšlienky humanizmu a rovnosti medzi národmi, jeho knihy mal rád aj nacistický vodca Adolf Hitler. Paradoxne, napriek svojmu posolstvu, bol May po vojne v nemilosti v Československu, lebo bol nemecký autor. „Na Slovensku to nebolo až také zlé, v roku 1948 vyšiel Červenomodrý Matuzalem a potom ďalšie knihy, ale v Česku vyšla po vojne prvá mayovka až v roku 1959, bol to Duch Llana Estacada.“ Ale aj mayovky si komunisti prispôsobili podľa seba. „V predvojnovom vydaní Vinnetou zomiera so slovami, že je kresťan. Vo filme už iba počuje kostolné zvony, ale v knihách, ktoré vyšli za totality, náčelník zomiera s myšlienkou na mier medzi národmi,“ hovorí Stanislav a na záver priznáva, že viac ako s Vinnetouom sa stotožňoval s jeho bielym bratom: „Veľakrát som si v živote povedal, čo by v tejto situácii spravil Old Shatterhand? To posolstvo mayoviek je podľa mňa stále živé...“

Kto bol... Karl May (* 1842 - † 1912)

Otvoriť galériu

  • Nemecký spisovateľ dobrodružných románov.
  • Viackrát sa ocitol vo väzení. V roku 1862 ho obvinili z krádeže hodiniek a dostal trest 6 týždňov za mrežami. Po prepustení na slobodu sa viackrát nervovo zrútil, dopustil sa drobných bizarných krádeží (ukradol napr. biliardové gule či cigaretovú špičku) a vyfasoval trest nútených prác a potom 4 roky natvrdo za mrežami.
  • Vo väzení začal písať. Vinnetou sa po prvý raz objavil v poviedke Old Firehand, ktorá vyšla v roku 1875.
  • Celkovo napísal 36 románov a desiatky poviedok.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Andrej Ďuríček

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?