Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.03.2018 12:00 | Správy | Politika
Foto

Ako veľmi sa má Fico báť?! Tri scenáre na vládnu krízu: Čo nakoniec rozhodne?

Muž, ktorý môže rozhodnúť o ďalšom smerovaní Slovenska je späť.

Béla Bugár (59) odišiel spolu s manželkou Gabrielou na dovolenku na exotické Maledivy uprostred rozrastajúcej sa vládnej krízy. Týždňový oddych si príliš neužil, pretože bol v neustálom kontakte so straníkmi na Slovensku, ktorí rokovali o tom, či a za akých podmienok zotrvajú vo vláde. Už v sobotu večer si mal Bugár sadnúť za jeden stôl s premiérom Robertom Ficom (53), ktorému ponúka tri možnosti riešenia súčasnej situácie.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Dovolenka na ázijských ostrovoch k 35. výročiu svadby sa Bugárovi skrátila o dva dni, aby mohol rozbehnúť diskusie o tom, čo bude ďalej s koalíciou. „O ich výsledku budeme informovať, keď bude vhodný čas a výsledok,“ povedal Bugár Novému Času. Šéfa Mostu, ktorý je v súčasnosti rozhodujúcim jazýčkom na váhach, priviezol z letiska šofér v sobotu predpoludním. Z kufra auta vytiahli batožinu aj niekoľko tašiek a pár desiatok minút sa zdržal vo svojom dome v Šamoríne. Vzápätí už odchádzal na rokovania so straníkmi, ktorých čaká náročná úloha rozhodnúť sa, či budú pokračovať vo vládnutí s Robertom Ficom a Andrejom Dankom alebo nie. Bugár nad tým rozmýšľal aj počas výletu v exotike. „Máme pripravené tri rôzne varianty, ako to vyriešiť, uvidíme či vôbec bude Smer o týchto variantoch uvažovať,“ dodal Bugár. Za jedným stolom bude sedieť s koaličnými parťákmi aj celú nedeľu. „Bude viac rokovaní, na úrovni úzkeho vedenia strany, aj s ďalšími kolegami a, samozrejme, predpokladám, že nielen s pánom premiérom, ale aj s predstaviteľmi Smeru,“ povedal predseda Mostu.

Špirko nebol náhoda

Počas Bugárovho pobytu mimo Slovenska vystúpil elitný prokurátor Vasiľ Špirko, ktorý prehovoril o svojom vyšetrovaní podozrení korupcie ministra vnútra Roberta Kaliňáka a exministra financií Jána Počiatka. Zároveň ohlásil podanie trestného oznámenia na čelných predstaviteľov polície aj Kaliňáka za sabotáž, keďže ho muži zákona obvinili zo zneužitia právomocí, no nič mu napokon nedokázali. Špirko za tým vidí snahu odstaviť ho od prešetrovania politikov. Bugár na otázku či to neprilialo oheň do naštrbených vzťahov v koalícii odpovedal nejasne. „Prepáčte, ale nie som padnutý na hlavu. Prečo práve teraz o tom informoval? To sa nestalo pánovi Špirkovi teraz. Prečo nie o týždeň, či o tri týždne neskoršie? Musí podať trestné oznámenie a do tej doby nikto, ani politici by to nemali komentovať. Sú to vážne informácie. Vyšetrovanie musí ukázať, či sú pravdivé alebo nie,“ vysvetľuje Bugár.

 

Prekáža Žitňanská

Podpredseda Smeru Peter Pellegrini v relácii Sobotné dialógy RTVS skonštatoval, že jeho strana sa pokúsi udržať stabilitu vlády. Zároveň tvrdia, že aj oni majú pre Most nejakú ponuku, ktorá by mala koalíciu udržať pokope. „Ak sa to nepodarí, nebudeme visieť na šnúrkach Kotlebových trenírok. Je to nepredstaviteľné,“ narážal na prípadné dohody s Kotlebovou ĽS NS, ktorá by mohla podporovať menšinovú vládu Smeru a SNS. Najdôležitejšou otázkou rokovaní bude práve zotrvanie Kaliňáka v rezorte vnútra, ktorý má však podľa zdroja z ministerstva skončiť už začiatkom budúceho týždňa. Anton Hrnko z SNS zase vyhlásil, že je možné, že budú požadovať odchod ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej. „Naša členská základňa bola veľmi rozladená pokusmi o dekriminalizáciu drog, o presadzovanie Istanbulského dohovoru napriek tomu, že sme niekoľkokrát povedali, že ho nechceme,“ uviedol Hrnko pre Hospodárske noviny s tým, že rozhodnutie padne v pondelok.

Možné scenáre ďalšieho vývoja

 - Smer nepristúpi na požiadavky Mosta a vláda padne - môže byť v menšine alebo nastanú predčasné voľby

- Z vlády odíde minister vnútra Robert Kaliňák a padne policajný prezident a koalícia vydrží

- Do súboja Mosta so Smerom sa zapojí SNS a bude žiadať odchod ministerky Lucie Žitňanskej, čo Bugár odmietne.

Teraz môže žiadať hocičo

Grigorij Mesežnikov, politický analytik

Otvoriť galériu

Predpokladám, že otázka Kaliňáka je už vybavená, ale zrejme to Bugárovi stačiť nebude za súčasných podmienok. Toho, čo môže žiadať je množstvo - od nových nominácií vo vláde cez prizvanie ďalšej strany až po skrátenie volebného obdobia. Bugár je vo veľkej výhode a môže si klásť požiadavky, aké chce.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Martin Čeliga, Richard Nemec

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?