Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.03.2018 11:55 | Správy | Politika

Prokurátor Špirko sa bojí o život a rodinu: Čo všetko mám na Kaliňáka!

Obvinenia, ktoré nemajú v slovenskej politike obdobu. Prokurátor špeciálnej prokuratúry Vasiľ Špirko, ktorého odstavili, keď sa snažil pozrieť na prsty ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi (46), predniesol závažné podozrenia.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Prešetroval oznámenie, že si Kaliňák spolu so svojím kamarátom a exministrom financií Jánom Počiatkom (47) nakradli pri štátnych zákazkách astronomických 200 miliónov eur. Teraz sa rozhodol podať na Kaliňáka trestné oznámenie za sabotáž, pretože je presvedčený, že práve pre tieto podozrenia minister nariadil jeho účelové obvinenie.

Špirko dozoroval kauzu B.A. Haus Ladislava Bašternáka, podozrivého z daňových podvodov. Ten obchodoval práve s Kaliňákom. Spis mu náhle odobrali pred dvoma rokmi, keď ho obvinili z nezákonného postupu. Minulý týždeň ho Generálna prokuratúra úplne očistila. Teraz sa rozhodol verejne prehovoriť, o čo pri jeho vyšetrovaní presne išlo.

Špirkovi sa zdôveril daňový podvodník Ľuboš Varga, ktorý si tým podľa Špirka chcel znížiť trest. Ten mu odkryl schému, ako sa vyberajú úplatky pri štátnych zákazkách a následne sa legalizujú, a tiež osoby a obsadenie. Špirko začal pátrať na vlastnú päsť, pretože neveril polícii. Onedlho mu však prípad odobrali. V kauze vystupoval istý Milan, ktorý riadil obstarávania a ďalší muž prezývaný „Peňaženka“, ktorý peniaze pral.

Otvoriť galériu

 

Varga bol podľa Špirka svedkom odovzdania pol milióna eur pre „Roba a Jana“ v roku 2010 za dodávku sieťových komponentov na ministerstve vnútra. „Peňaženka oznamovateľovi navrhol, aby sa zapojil do legalizačnej schémy, kde by sa z vložených peňazí transferovali na legálne peniaze pre Jana a Roba. Na konci reťazca bola spoločnosť FoRest, ktorá patrila Kaliňákovi a Počiatkovi. Oznamovateľ mi nakreslil schémy, keď som riešil B. A. Haus. Popísal, že predmetom schémy bol objem peňazí, ktoré on sám vyjadril v hodnote 200 mega, teda 200 miliónov eur. Išlo o hodnotu peňazí, ktorá bola Janova a Robova, išlo len o vytiahnutie peňazí z ministerstva,“ vyhlásil Špirko. Provízie sa podľa neho pohybovali v desiatkach percent.

Špirko sa po svojom očistení Generálnou prokuratúrou, ako aj zo strachu o bezpečnosť vlastnej rodiny rozhodol podať na Kaliňáka trestné oznámenie za sabotáž, keďže podľa neho ide o narušenie základných princípov štátu. Rovnako podáva trestné oznámenie na policajného prezidenta Tibora Gašpara, šéfa NAKA Petra Hraška a šéfa Národnej protikorupčnej jednotky Roberta Krajmera, ktorí podľa Špirka neslúžia spravodlivosti, ale Kaliňákovi. „Môžete vymeniť vyšetrovateľa, prokurátora, no nemôžete zničiť pravdu. Toto rozhodnutie robím na základe toho, že som slobodný človek a chcem vylúčiť, že za mojím rozhodnutím je niekto zo Slovenska alebo nebodaj zahraničia,“ povedal Špirko, ktorý zároveň dal výzvu svojim kolegom a verejnosti. „Iba vaša ľahostajnosť a vaša apatia k veciam verejným dostala túto spoločnosť do stavu, v akom sa nachádza.“ Vyzval vyšetrovateľov, prokurátorov či sudcov a spravodajské služby, aby nevytvárali alibi pre tých, ktorí tento štát morálne, právne a ekonomicky devastujú.

Otvoriť galériu

Gašpar účelovú diskreditáciu Špirka odmietol a povedal, že išlo o štandardné vyšetrovanie na základe podnetu občana. Závažné obvinenia zo spisu podľa neho vyšetrujú a o priebehu bude informovať. Ministerstvo vnútra sa do uzávierky nevyjadrilo. Prípad vyšetruje Národná protikorupčná jednotka.

Špirko tvrdí, že ho sledovali policajti spolu s jeho manželkou aj dieťaťom. Spomenul aj mohutných mužov na motorkách, ktorých vídaval pred svojím bydliskom. „Komu to mohlo prospieť? Dochádzam k vlastnému záveru, že aj tejto spoločnosti, pretože konečne môže pochopiť, ako sa riadi tento štát, kto ho riadi a v koho prospech,“ dodal Špirko. Hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry tvrdí, že po „podrobnom oboznámení sa s vyjadrením Vasiľa Špirka a po osobnom stretnutí špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika so Špirkom, bude Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) v dohľadnej dobe reagovať."

Kaliňák: Absurdné klamstvá

Nepoznám systém ako sa zo 16-miliónovej zmluvy dá ukradnúť 200 miliónov. Bol som konfrontovaný s Malinovou, výbušninou a Baternákom. Nikdy nešlo o tendre alebo nákupy. N šim nástupcom v roku 2010 dali hotové tendre, nové vedenie ich dalo preveriť. Pochybujem, že by Daniel Lipšic kryl nejaký predražený nákup materiálu. Všetky moje podnikateľské aktivity sú známe. Málokedy mala moja firma Forest obrat cez milión. Všetky fakty svedčia o absurdnosti Špirkových tvrdení. Vyjadrenie pána Špirka je hon na čarodejnice. Prečo sa Špirkove vyjadrenie udialo dnes? Predvečer protestu je to účelové. Celé je to klamstvo. Neviem, kto je Milan ani Peňaženka.

Osoby a obsadenie tejto kauzy

Ľuboš Varga

Daňový podvodník, ktorý sa rozhodol svedčiť a Špirkovi nakreslil schému, ako sa perú úplatky pri štátnych zákazkách.

Milan

Pracovník ministerstva, ktorý mal dohliadať na správne nasmerovanie projektov pre vybraných ľudí.

„Peňaženka“

Človek mimo verejného života, ktorý vytvoril a riadil schému na pranie peňazí.

Robert Kaliňák

Minister vnútra, ktorý sa mal obohacovať na zákazkách a nariadiť odstavenie Špirka.

Ján Počiatek

Kaliňákov podnikateľský spoločník a exminister financií.

Tibor Gašpar

Policajný prezident, ktorý mal zariadiť, aby Špirka obvinili.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Richard Nemec

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?
Biely dom (ilustračná fotografia).
Prekvapivé rozhodnutie: USA odložili svoje plánované sankcie! Prečo to urobili?
Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski a ruský prezident Vladimir Putin.
Poľský minister sa obul do Putina: Dúfam, že nebude taký ŠIALENÝ a... Na jednu vec sa musia pripraviť
Ilustračné foto
Ťažko zranená matka porodila dievčatko a zomrela, neskôr skonalo aj bábätko: Detaily nešťastia z Gazy vám vtisnú slzy do očí
early rush hour scene with lens flares
Vodiči, cez víkend sa pripravte na dopravné obmedzenia: Budú na D2 v tomto úseku
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.
Blinken varuje: Ak s týmto Čína neprestane, USA zakročia! Hovorí o hrozbe pre Európu
lady feeding her dog , cozy kitchen interior, panorama, copy space. Healthy nutritive full of vitamins and minerals dog food
Čo ľudia nespravia pre peniaze: Povolanie len pre silné žalúdky! Domáci miláčikovia to ocenia
Ilustračné foto
To snáď nie: Irán sa dohodol na bližšej vojenskej spolupráci s TOUTO krajinou!
Predseda vlády SR Robert Fico si pripomenul 79. výročie oslobodenia Bratislavy kladením venca na Slavíne
Amnesty kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS: Pre vládu a Národnú radu má výzvu
(ilustračné foto)
Nečakaný krok USA: Sťahujú časť svojich vojakov! Čo sa to deje?
Ilustračné foto
Študenta brutálne umučili na smrť: Popáleniny, rozdrvené kosti a rezné rany! Všetko bol nakoniec OMYL?