Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.03.2018 12:00 | Správy | Politika

Premiér vníma pokusy o štátny prevrat, zúfalý pokus opozície: Majú šancu odvolať Fica?

Hlava Roberta Kaliňáka (46) už nič nevyrieši. Opozičné strany sa rozhodli iniciovať odvolávanie premiéra Roberta Fica (53) a jeho vlády v parlamente.

Tvrdia, že koniec ministra vnútra už nestačí a jedinou cestou sú predčasné voľby. Na to, aby Fico skončil, treba aj koaličné hlasy. Čaká sa tak na to, ako sa rozhodne Most-Híd, ktorý hovorí, že Kaliňák musí padnúť, ale ani to zďaleka nepostačuje. Navyše si premiér u bugárovcov zavaril svojimi konšpiračnými teóriami, ktorými posledné tri dni zamoruje éter.

 

Krízu na Slovensku vyvolala beštiálna vražda investigatívneho novinára Jána Kuciaka († 27) a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej († 27). Kuciakov posledný nedokončený článok sa týkal prepojenia talianskej mafie na ľudí premiéra Roberta Fica, Viliama Jasaňa (65) a jeho hlavnú štátnu radkyňu Máriu Troškovú (30). Výzve na odchod sa zaryto bráni Robert Kaliňák (46), ktorého drží Fico. Líder Obyčajných ľudí Igor Matovič hovorí, že pre vlastný prospech predali svedomie krajiny mafii. „Slovensku nepomôžu kozmetické úpravy, ale obnova. Slovensko si zaslúži zmenu a nezaslúži si vládu, ktorá nevie vládnuť,“ povedala poslankyňa Veronika Remišová.

Líder hnutia Sme rodina Boris Kollár hovorí, že už nepostačuje výmena niektorých ministrov a rekonštrukcia vlády. „V takejto situácii je jediná férová možnosť obrátiť sa na občanov, aby rozhodli o budúcnosti Slovenska vo voľbách,“ zdôraznil Kollár. Opozičné strany už o ďalšom postupe rokujú s prezidentom Andrejom Kiskom. „Prekročili sa hranice, veci zašli priďaleko a niet cesty späť. Dospeli sme do momentu, keď vnímame aroganciu moci,“ vyhlásil prezident.

Pokus o prevrat

Práve prezident Ficovi leží v žalúdku najviac a už tretí deň šíri konšpirácie o jeho stretnutí s finančníkom Georgeom Sorosom. Inštitút predčasných volieb sa mu nepozdáva. „Opozícii ide o štátny prevrat, ktorý znamená chaos a nestabilitu,“ vyhlásil Fico, ktorý vidí neviditeľnú ruku niekoho mocného aj pri tom, že ľudia vyšli do ulíc. „Upozornil som na množstvo aktivít s obrovskou rýchlosťou a profesionálnou organizáciou. Dovolil som si preto prezidentovi položiť otázku, či sa tieto aktivity rodia na Slovensku,“ povedal Fico, ktorý varoval pred lídrami opozície.

Matoviča nazval polobláznom, Richarda Sulíka bruselským povaľačom a Kollára mafiánom, keďže sa v minulosti stretával s postavami bratislavského podsvetia. „Ja som síce s mafiánmi vyrastal a rozišiel sa s nimi. Kým premiér s nimi nevyrastal a má takýchto ľudí na Úrade vlády,“ reagoval Kollár.

Čakanie na Bugára

SNS hrá od vypuknutia krízy mŕtveho chrobáka. Predseda SNS Andrej Danko zvolal na piatok stretnutie najvyšších ústavných činiteľov na Bratislavskom hrade. Kiska tvrdí, že príde s konkrétnymi riešeniami. Otáznik visí nad bugárovcami. Most-Híd jasne požaduje odchod Kaliňáka, čo Fico stále nechce pripustiť. „Minister vnútra Robert Kaliňák má plnú dôveru vedenia Smeru,“ potvrdil minister práce Ján Richter. Kaliňák dokonca tvrdí, že Bugárovi ponúknu viacero alternatív, z ktorých si môže vybrať. No Most-Híd má aj ďalšie požiadavky. Možnej dohode neprospieva ani samotný Fico.

Ministerka spravodlivosti ho poriadne zvozila za jeho výroky o zásahu zo zahraničia a Sorosovi. „Považujem to za absolútne neprípustný a neakceptovateľný prejav premiéra. Pre mňa osobne je to absolútne neprijateľné,“ povedala. No Fico odvtedy svoje slová zopakoval už viackrát. Posledné slovo v strane, či sa so Smerom dohodnú, bude mať Republiková rada, ktorá zasadne v pondelok alebo utorok. Šéf strany Béla Bugár je momentálne na dovolenke na Maldivách.

Otvoriť galériu

Čo sa stane, ak padne vláda

Ján Baránek, politológ

1. Parlament nevyslovídôveru premiérovi.

2. Premiér bude musieť zháňať nadpolovičnú väčšinu v parlamente. Ak ju nájde, môže ísť za prezidentom a znovu sa môže hlasovať o dôvere vláde. Ak ju nenájde, vláda ostáva v demisii.

3. Nastávajú dva scenáre:

a) Predčasné voľby: Buď sa 90 hlasmi odhlasujú predčasné voľby, alebo nastanú automaticky, ak poslanci 3-krát neodhlasujú programové vyhlásenie vlády (hypotetická možnosť).

b) Úradnícka vláda: Vymenuje ju prezident po dohode s parlamentom. Toto je okamih, keď prezident môže aktívne vstúpiť do celého procesu.

Podporíte pád vlády SR?

Ľubomír Halko, SaS - ÁNO

Robert Fico sa stal symbolom bezprávia, korupcie a masívneho rozkrádania verejného majetku. Dnes, keď stojí celá spoločnosť tvárou tvár k popravám dvoch nevinných mladých ľudí, nedôveryhodnosť predsedu vlády Roberta Fica kulminuje. Je vo verejnom záujme, aby Národná rada využila svoju ústavnú právomoc a vyslovila mu nedôveru.

Igor Matovič, OĽANO - ÁNO

Fico v priebehu deviatich dní, odkedy sa Slovensko dozvedelo, že sa vraciame späť do 90. rokov, odmieta vyvodiť zodpovednosť. Dovolil, aby ľudia blízko prepojení s talianskou mafiou boli jeho najbližšími ľuďmi na Úrade vlády.

Boris Kollár, Sme Rodina- ÁNO

Poslanecký klub Sme rodina podporí svojimi podpismi zvolanie schôdze Národnej rady na odvolanie vlády a naši poslanci budú hlasovať za. Nebudeme podporovať žiadny variant úradníckej vlády.

Peter Žiga, Smer - NIE

Prídeme s návrhmi, ako riešiť situáciu tak, aby sme zabezpečili stabilitu v tejto krajine, aby sme zabezpečili to, že sa tu ďalej nebudú eskalovať vášne. Prídeme s riešením, ktoré bude pre Most, predpokladáme, postačujúce.

Miroslav Beblavý, Nezaradený - ÁNO

Veríme, že odvolanie predsedu vlády a tým i celej vlády, nájde dostatočnú podporu v parlamente a spoločne budeme hľadať dohodu na ďalšom postupe v súlade s ústavou.

Most-Híd - MOŽNO

Čaká na rozhodnutie Republikovej rady.

Jaroslav Paška, SNS - MOŽNO

Predtým sa musí uskutočniť rokovanie koaličnej rady a ako sa vyjadria strany Smer a Most-Híd. Potom sa dá debatovať o tom, aká bude politická situácia na Slovensku.

Milan Uhrík, ĽS NS - MOŽNO

Je jasné, že Kiska je ovplyvňovaný zo zahraničia, ale Fico, ktorého vláda dala Sorosovým mimovládkam milióny, je ten posledný, kto má právo Kisku kritizovať. Naďalej jednoznačne odmietame pokusy treťosektorovej opozície o umelé vyvolávanie nepokojov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Richard Nemec

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Hrozivá nehoda v blízkosti Senice: Auto sa zrazilo s motocyklom! Na ceste vyhasol ľudský život
(ilustračné foto).
Tragédia počas splavu: Muž († 57) vypadol z kajaku, lekári mu už nevedeli pomôcť
Foto
Tréner Craig Ramsay vníma Slafkovského ako lídra: Z Juraja sme nadšení
Cena projektu sa pritom odhaduje na stovku miliárd dolárov.
Foto
Hanba na tri zimy! Postavili most, ktorý nikam nevedie: Šialené, koľko peňazí naň minuli
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu
USA pohrozili Izraelu, odkaz Netanjahua je jasný: Ostaneme v boji sami, ak budeme musieť!
Izzy problémy s menštruáciou značne komplikujú život.
Foto
Menštruácia jej robí zo života PEKLO: Lekári si nevedia rady! Jej slová zabolia aj vás
Čínsky prezident Si Ťin-pching (vľavo) a maďarský premiér Viktor Orbán sa vítajú na letisku v Budapešti.
Maďarsko hostí čínskeho prezidenta: Reč bude aj o jadrovom priemysle
(ilustračné foto)
Na Slovensku udrie v noci neobvyklý meteorologický jav: V tomto ročnom období je mimoriadne zriedkavý
Donald Trump s manželkou Melaniou a synom Barronom.
Najmladšieho Trumpovho syna čaká ťažká úloha: Prekvapujúce, do čoho ho otec navliekol
Z kilogramov navyše si ťažkú hlavu nerobí.
Pokroky Cibulkovej sa jej nedajú odoprieť: Sedemnásť kilogramov je fuč! FOTO
Ilustračné foto
Bude leto 2024 NAJHORŠIE v histórii? Slová meteorológov neznejú dobre: Na čo sa musíme pripraviť!
Vojnový konflikt v Pásme Gazy trvá už viac ako pol roka.
Mier v nedohľadne: Vyjednávači Izraela i Hamasu opustili miesto rokovaní