Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.03.2018 05:55 | Správy | Krimi | Vražda Kuciaka

Minister vnútra Robert Kaliňák odhalený: Zavádzanie o talianskej mafii!

Lož ako pracovná metóda? Minister vnútra Robert Kaliňák (46) čelí najväčšiemu tlaku na odchod z funkcie.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Jeho hlavu žiadajú desaťtisíce ľudí v uliciach, opozicía, prezident Andrej Kiska (55) aj koaličný Most-Híd. Nejednoznačne sa k nemu vyjadruje už aj vedenie Smeru. Teraz vyšli najavo fakty, že polícia už päť rokov vedela o mafiánskom klane, ktorý operuje na východnom Slovensku, čo Kaliňák ešte v nedeľu popieral. Premiér Robert Fico (53) dostal jasný odkaz, že ak podrží Kaliňáka, padne vláda. Ustojí to „teflónový“ minister, ako ho nazvali české médiá?

 

Zavraždený Kuciak pracoval pre portál Aktuality.sk a práve ten zverejnil zarážajúce informácie. Dostal sa k depešiam talianskej antimafiánskej agentúry DIA a slovenského veľvyslanectva v Ríme, ktorá už v roku 2013 podrobne informovala o tom, že Antonino Vadala má kontakty s najvyššími predstaviteľmi organizovaného zločinu.

Podľa portálu už vtedy slovenská policajná pridelenkyňa v Ríme zisťovala informácie o Talianoch na Slovensku. Tí jej ešte v tom istom roku poslali rozpracovaných členov, ktorí si podľa nich vytvorili na Slovensku klan. Ich primárnym cieľom obživy boli pritom eurofondy. „Slovenská polícia predpokladá, že Vadala na území Slovenska založil ndrinu (klan, pozn. red.), do ktorej patria nasledujúci ľudia,“ písalo sa v slovenskej žiadosti v roku 2013. Taliani v odpovedi na troch stranách podrobne rozpracovali väčšinu mužov z gangu a opísali ich väzby na mafiu. Neskôr priamo o Vadalovi napísali, že pomáhal ukrývať mafiánskeho bossa, ktorý zavraždil člena iného klanu. „Stretával sa s pochybnými osobami a s najvyššími predstaviteľmi organizovaného zločinu, napojenými hlavne na mafiánske skupiny Vadala,“ píše DIA.

Je zarážajúce, že napriek tomu bývalý poslanec Smeru Viliam Jasaň (65) dostal bezpečnostnú previerku najvyššieho stupňa a stal sa z neho tajomník Bezpečnostnej rady štátu priamo u Fica na Úrade vlády. Pritom to bol práve on, kto s Vadalom v  minulosti obchodoval. Rovnako na Úrad nastúpila aj jeho asistentka Mária Trošková (30), z ktorej Fico urobil hlavnú štátnu radkyňu. Troškovú pritom priviedol práve Antonino Vadala, podľa jej matky mali aj milenecký pomer. Jasaň aj Trošková po zverejnení nedokončeného textu Kuciaka dočasne z Úradu odišli.

Otvoriť galériu
Kaliňák zahmlieva

Minister musel poslancom na výbore pre obranu a bezpečnosť zodpovedať niekoľko zásadných otázok. Kaliňák totiž ešte v nedeľu na obrazovkách tvrdil, že o Talianoch mali len sporé informácie. „Ja som dostal od polície informáciu, že si vyžiadala niekedy začiatkom roku 2014 informácie a po troch urgenciách sme ich po roku a pol dostali.Bola tam jediná veta o Vadalovi. Ešte v roku 2013 nám došla odpoveď, kde je napísané, že Vadala bol zatknutý na letisku a odovzdaný talianskym orgánom,“ uviedol minister.

Aktuality.sk však upozornili, že Slovensko malo omnoho viac informácií. Koaličný Most-Híd trvá na jeho odchode, Smer má ultimátum do pondelka, keď zasadne Republiková rada bugárovcov. Pred kamery sa postavilo aj vedenie Smeru na čele s podpredsedom vlády Petrom Pellegrinim. Ten avizoval absolútnu dôveru Ficovi, avšak podpore Kaliňáka sa vyhol. „Našou prioritou musí byť zachovať stabilitu a pokoj v krajine,“ povedal Pellegrini.

Nedeľa - O 5 minút 12

V roku 2014 sme požiadali, taliansku stranu o spoluprácu práve k týmto osobám. Odpoveď nám prišla 15.10.2015, po takmer roku a pol, zo strany Talianska, kde boli mnohé informácie, ale k osobe napríklad Antonia Vadalu napísali, že žiadne dáta k nemu v registri nemajú

Čo tvrdia depeše

Slovenská policajná pridelenkyňa v Taliansku sa so žiadosťou o informácie obrátila na antimafiánsky úrad 18. marca 2013. Taliansko 16. apríla 2013 poslalo iba stručnú odpoveď, že Vadalu súdili za napomáhanie mafii.

Utorok - Výbor pre obranu a bezpečnosť

Ešte v roku 2013 nám došla odpoveď, kde je napísané, že Vadala bol zatknutý na letisku a odovzdaný talianskym orgánom. To je celá odpoveď talianskej strany.

Čo tvrdia depeše

Talianska antimafiánska agentúra DIA v novembri 2013 posiela ďalšiu, podrobnú správu, kde Taliani rozpracovali jednotlivých členov. Kaliňák sa teraz bráni, že o tom nevedel.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Richard Nemec

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?