Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.03.2018 16:55 | Správy | Domáce správy
Online

Pochod za Kuciaka a jeho snúbenicu zaplnil Bratislavu: Stovky ľudí pred Úradom vlády žiadali odstúpenie Fica

Slovenskom otriasla v pondelok správa o šokujúcej vražde novinára Jána Kuciaka († 27) a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Pamiatku Jána Kuciaka († 27) a jeho snúbenice si môžete uctiť TU. 

Fotogaléria
25
fotiek v galérii

Náhla smrť dvoch mladých ľudí nenechala Slovákov chladnými. Na piatok 2. marca preto zorganizovali pochod na spomienku Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

Pochod sa konal v Bratislave a ďalších mestách na Slovensku, Česku, ba dokonca aj na svete. 

 

Ján Kuciak so snúbenicou Martinou Kušnírovou zomreli v dome v obci Veľká Mača (okres Galanta). Dvoch mladých ľudí našli mŕtvych so strelným zranením po tom, čo policajtov zalarmovali príbuzní. 


Zúčastníte sa niektorého pochodu v zahraničí aj vy? Posielajte fotografie a informácie na tip@novycas.sk


ONLINE:
ONLINE:
ONLINE: Pochod za Kuciaka a Kušnírovú
19:20

Niekoľko desiatok ľudí sa zišlo v piatok podvečer v Luxemburgu na zhromaždení na pamiatku zavraždeného slovenského novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Účastníci priniesli ich fotografie a zapálili sviečky, informovala TASR spoluorganizátorka zhromaždenia Silvia Balážová.

Spomienkové stretnutia sa okrem toho v piatok konajú aj v Londýne, Edinburghu, Paríži, Haagu, Berlíne, Vancouveri, Hongkongu či Dubaji.

19:22

Online spravodajstvo zo spomienkových pochodov za Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú sa končí. Ďalšie informácie nájdete v spravodajstve Čas.sk.

19:14

Zhromaždenie na uctenie si pamiatky zavraždeného Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sa v piatok podvečer konalo v centre Košíc. Na pietne podujatie prišlo viac ako tisíc ľudí.

Už pred začiatkom zhromaždenia o 17.00 h ľudia zapaľovali sviečky pri budove Štátnej vedeckej knižnice, na ktorej bol pripevnený plagát a transparent s nápisom "Nezabudneme".

"Úkladnú vraždu investigatívneho novinára s jeho priateľkou považujeme za útok na samotné princípy demokracie a slobody a myslíme, že je priam povinnosť každého občana vyjadriť svoj postoj k tomu, čo sa v našej krajine deje," uviedol pre TASR k cieľom podujatia jeden z jeho organizátorov Ján Gálik. Príprava podujatia podľa jeho slov prebehla spontánne a na občianskom princípe, pričom na ňu nepozývali žiadnych politikov.

19:08

Stovky ľudí pred Úradom vlády skandujú a vyzývajú vládu, aby odstúpila. Dav sa ale pomaly rozchádza.

18:56

Takto to vyzeralo na Námestí slobody z vtáčej perspektívy.

18:48

Dav pred úradom vlády jednohlasne skanduje: "Odstúpiť!"

18:43

Ľudia sa pomaly rozchádzajú, mnohí mieria k Úradu vlády. Ľudia pískajú a kričia: "Fuuj!"

18:39

Bratislavského pochodu sa zúčastnilo aj množstvo známych osobností. V dave bola napríklad Henrieta Mičkovicová , Petra Polnišová, Zuzana Fialová, Helena Krajčiová, Richard Stanke či Táňa Pauhofová.

18:38

Až tisícka občanov Brna sa podvečer zišla na brnenskom námestí Slobody na zhromaždení na pamiatku zavraždeného slovenského novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej.

Dorazili aj miestni politici, novinári a hovorci organizácií. Ľudia niesli transparenty s portrétmi Kuciaka a Kušnírovej a nápisom "Nezabudneme", "Guľkou pravdu nezabiješ" alebo "Nebudeme mlčať". Pochod začal na námestí Malinovského, kam dorazilo asi 500 ľudí. Na námestí Slobody sa potom k účastníkom prihovorili usporiadatelia akcie. Hovorili nielen o tragickej smrti slovenskej dvojice, ale aj o zastrašovaní novinárov a o tom, že vražda nesmie nikoho zastrašiť, aby sa bál hovoriť pravdu. Hovorili tiež o výzve slovenským vyšetrovateľom, aby vraha vypátrali.

Na brnenskú akciu prišli hlavne mladší ľudia, objavili sa ale aj starší účastníci alebo deti s rodičmi. Pochod trval necelú hodinu. Časť účastníkov nechala na námestí Slobody sviečky aj s fotografiami zavraždených.Pochod niesol názov "Nechceme späť 90. roky! Pochod za Jána a Martinu".

18:37

Spomienkový pochod bol ukončený. Ľudia z davu skandujú: "Odstúpiť!"

18:37

Na záver zaspieval Juraj Benetin zo skupiny Korben Dallas slovenskú hymnu. 10-tisícový dav spieval spolu s ním. 

18:34

"Som na vás hrdý, že vás je také množstvo. Pred 30 rokmi som stál na tomto mieste, kde bol prvý protest proti komunistickému režimu. Ten padol, veril som, že to budú moje posledné demonštrácie. Páchateľom smrti dvoch mladých ľudí je korupcia. Korupcia útočí na našu slobodu, keď sa nebudeme brániť, mŕtvych  môže pribúdať. Premiér celé roky útočil na novinárov, ktorí útočili na korupciu. Nebol schopný novinárom povedať "prepáčte". Našou obranou musí byť pravda," vyhlásil  Martin Šimečka.

18:30

Čitateľ Matúš poslal fotku zo spomienkovej akcie v Michalovciach.

18:24

"Nemôžem s vami byť, posledné dni vystupujem obmedzene kvôli vlastnej bezpečnosti. S Jánom sa poznám 5 rokov, na poslednej kauze sme pracovali 18 mesiacov. Už chýbalo iba málo, aby sme boli hotoví. Prišlo nám dôležité, aby sa celá kauza opierala o fakty, lebo holá pravda je dosť škandálna. Neviem, či jeho smrť súvisela s článkom, nechám to na políciu," cituje herečka Táňa Pauhofová z listu českej novinárky Pavly Holcovej.

18:23

Podľa odhadov polície sa na Námestí slobody zhromaždilo 10-tisíc ľudí.

18:21

"Vražda poukázala, že demokracia je ohrozená. Ján Kuciak bol dobrý chlapec a chcel urobiť túto krajinu lepšou. Jankovu prácu za neho dokončíme. Nielen my, novinári, ale aj my všetci. Dokážeme túto krajinu zachrániť," povedal v prejave investigatívny reportér Arpád Soltész.

18:19

"Vražda Jána a Martiny patrí medzi udalosti, o ktorých sa bude ešte roky hovoriť. Stalo sa niečo strašné a nepochopiteľné. Aká krajine sme? Je dôležité, čo so strachom urobíme my, novinári, a vy, verejnosť. Novinári chcú pokračovať v kauzách, ktoré začal Ján. Stretnutie je dôležité a je potrebné cítiť pocit solidarity. Musíme ukázať štátu, že verejnosť bude trvať na vyšetrení  tragédie a potrestajú sa tí, ktorí sú za to zodpovední," vyhlásil na pódiu Lukáš Fila, éf Denníka N.

18:16

"Prišiel som z Paríža, aby som vám povedal, že dnes je Bratislava hlavným mestom slobody na svete. Bol som aj v redakcii Charlie Hebdo, vlani na Malte, teraz som tu s vami a dnes sme všetci s vami. Novinárčina je v ohrození. Musíme vyhlásiť stav pohotovosti, v Európe potrebujeme lídrov, ktorí bránia legitimitu novinárov. All for Jan!" vyhlásil Christophe Deloire, riaditeľ organizácie Reportéri bez hraníc.

18:09

"Na Slovensku zavraždili novinára, táto veta nás dostáva na rázcestie, kde sa rozhoduje akou krajinou chceme byť. Keď sa pozerám na námestie, napĺňa ma nádej, že spoločnosť má ľudí, ktorí cítia potrebu morálnej očisty. Tento  útok nebol len na jedného novinára, ale na schopnosť novinárov vykonávať kontrolu. Za kolegov sľubujem, že budeme pokračovať v príbehoch, ktorá začal Jáýn Kuciak," povedala Beáta Balogová, šéfredaktorka Sme.

18:08

"Spoločne musíme vzdať úctu dvom mladým ľuďom, nemá to byť o politike, ale o spomienke. Vzdajme im úctu minútou ticha," povedal k davu prezident Andrej Kiska držiac v ruke kahanec. Potom v tichosti odišiel z pódia.

18:06

ôÚtok na novinára je útokom na nás všetkých. Nedokážeme zostať ticho, táto krajina má právo ostať poctivou, chcem chrániť slobodu a slušnosť. Vážime si, že prišli aj novinári, ktorí chcú chrániť slobodu slova a osobnosti, ktoré ich chcú podporiť. My tu stojíme s vami. Ďakujeme novinárom, že podporujú demokraciu. Myslíme dnes na Janka a Martinu," vyhlásila Katka, jedna z organizátoriek.

18:05

Začínajú sa príhovory k zhromaždenému davu.

18:02

Pred slovenskou ambasádou v Prahe sa zišlo niekoľko stoviek ľudí, aby si uctili Jána Kuciaka a jeho partnerku. Ľudia zapaľujú sviečky, viažu stužky na plot ambasády a pri fotografiách zavraždeného páru nechávajú papieriky s odkazmi.

18:01

Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú si pripomenuli aj obyvatelia Pezinka. Na Radničnom námestí im zapálili sviečky.

17:55

Organizátori pochodu vedľa pódia zapaľujú sviečky.

17:52
17:45

Organizátori dorazili na Námestie slobody. Podľa odhadov polície sa pochodu zúčastňuje asi 7-tisíc ľudí.

17:42

Dav sa blíži k Námestiu slobody. Tam sa ľuďom prihovorí niekoľko osobností novinárskeho sveta.

17:40
17:40
17:35

Dav dorazil na Kollárovo námestie.

17:26

Dav práve prechádza Obchodnou ulicou. Ľudí je miestami toľko, že dav sa nehýbe a je zápcha.

17:22

Priebeh pochodu je zatiaľ pokojný. Dav sa medzitým zväčšil na približne 5-tisíc ľudí.

17:18

Ľudia mieria na Námestie slobody. Na dav dohliada množstvo policajtov, doprava je uzatvorená. Ľudia sa postupne pridávajú.

17:16

Asi 4-tisícový dav sa pomaly presúva ulicami Bratislavy. Medzi nimi sú aj rodiny s deťmi, starší či mladší ľudia. Mnohí majú pripnuté odkazy a stužky s trikolórou.

17:09

Pochodu v Bratislave sa zúčastňuje množstvo ľudí. Okrem námestia sú plné aj priľahlé uličky.

17:08

Trasa pochodu povedie z Hviezdoslavovho námestia na Námestie slobody. 

17:07

Spomienkový pochod sa začal. Ľudia majú v dave transparenty ako "Don Fico", "Mafia get out of my country", ale aj fotky Jána a Martiny.

17:02

Pochod sa začne každú chvíľu, na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave je asi 2-tisíc ľudí. Sú tam študenti, dôchodcovia, ale aj deti. Nechýbajú novinári zo Slovenska, ale aj zo zahraničia. Organizátori majú v rukách transparent, ktorý hlása: "Útok na novinárov - útok na nás všetkých". 

16:52

"Chcem upozorniť na to, že je to spomienkový pochod za Jána a Martinu, ktorého hlavným zámerom je upriamiť pozornosť ľudí na to, aby novinári na Slovensku mohli písať slobodne a že nám záleží na slobode slova a demokratických hodnotách," vyhlásil organizátor podujatia Peter Nagy.

16:52

Dobrý večer, vítame vás pri online spravodajstve z pochodov na spomienku zavraždeného Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Iveta († 48) a Jozef.
Bartošovej († 48) hrob je aj po rokoch prázdny: Spor o urnu? Vdovec Rychtář prehovoril, prečo to tak je
(ilustračné foto)
Prevratný krok v liečbe Alzheimera? Vedci objavili gén, ktorý by mohol ZNÍŽIŤ riziko choroby!
Ilustračné foto
NAJTEMNEJŠIE ostrovy na svete: Smrtiace kmene alebo cintorín lodí! SEM by ste rozhodne vstúpiť nechceli
(ilustračné foto)
Ako v skutočnosti funguje režim inkognito? Nie ste až tak v bezpečí, ako si myslíte!
ilustračné foto
Hlavný ukrajinský veliteľ: Situácia na fronte je ZLÁ! Obsadili Rusi ďalšie územia? Desivé slová o eskalácii
Tréner Francesco Calzona na lavičke SSC Neapol.
Neapol sa dohodol s trénerským esom: Môže Calzona baliť?
Svadba Williama a Kate z roku 2011.
Foto
TAJNÉ detaily zo svadby Williama a Kate, ktoré vám unikli: Skryté ODKAZY a... To ste určite nevedeli!
(ilustračné foto)
Veľká tragédia na vojenskej základni: Výbuch munície zabil niekoľko vojakov!
Ilustračné foto
Ľahko prehliadnuteľné príznaky tichého zabijaka: Ak pociťujete TOTO, ihneď bežte k doktorovi
Útok na Crocus City Hall sa odohral večer 22. marca. Jeho obeťami sa stalo viac ako 140 ľudí a ďalších vyše 500 ich bolo zranených.
Novinky o teroristickom útoku v Moskve: Ďalší podozrivý?! Súd vydal jasné rozhodnutie
(ilustračné foto)
Napätie na Západnom brehu Jordánu: Izraelské sily zabili Palestínčanov! Sila, čo urobili potom
Jana pustila do sveta nový album Obyčajnosti.
Foto
Jana Kirschner o nepríjemnom zážitku: Obrovská HANBA! Krik a urážky kvôli... To vážne?