Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.02.2018 12:20 | Správy | Domáce správy

Brutálna poprava novinára Jána Kuciaka († 27) a jeho snúbenice Martiny († 27): Desivý odkaz pri zavraždených telách!

Vražda, ktorá v moderných dejinách Slovenska nemá obdobu.

Investigatívneho reportéra spravodajského portálu Aktuality.sk Jána Kuciaka († 27) zastrelili v jeho dome vo Veľkej Mači (okr. Galanta), pričom motívom úkladnej vraždy bola podľa polície jeho novinárska práca. Chladnokrvný vrah po poprave reportéra zastrelil aj jeho snúbenicu Martinu († 27), pričom pri ich telách zanechal desivý odkaz. Mimoriadne brutálna poprava šokovala celé Slovensko a postavila do pozoru aj kompetentných.

Pamiatku Jána Kuciaka († 27) a jeho snúbenice si môžete uctiť TU.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Po dohode generálneho prokurátora, predsedu vlády a ministra vnútra bol vytvorený špeciálny tím zložený z najlepších odborníkov, ktorého jedinou úlohou je vypátrať vraha. Premiér Robert Fico zároveň ponúka milión eur za akúkoľvek informáciu vedúcu k dolapeniu páchateľa.

Zamilovaná dvojica si plánovala spoločnú budúcnosť, boli zasnúbení a dom vo Veľkej Mači si postupne prerábali. Práve v domčeku, kde chceli prežiť celý svoj život, ich brutálny páchateľ oboch popravil. Telo Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej našli policajti v nedeľu večer. Policajný prezident Tibor Gašpar vyhlásil, že Martinu strelil vrah do hlavy a Ján Kuciak dostal ranu do hrude. K vražde došlo podľa generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára ešte vo štvrtok večer. Práve vo štvrtok sa s Martinou naposledy telefonicky spojila jej mama. Tá neskôr, keď sa jej nehlásila, zalarmovala políciu. „Slovensko ešte nečelilo tak bezprecedentnému útoku na novinára,“ uviedol Gašpar. Bližšie informácie, ako napríklad, či do domu vrah vnikol násilím alebo ho Kuciak pustil dnu, odmietol zverejniť. Prezradil len to, že vražedná zbraň sa na mieste činu nenachádzala a páchateľ bol podľa neho pravdepodobne profesionál.

Drsný odkaz vraha

 

Gašpar napriek krátkosti času od nájdenia tiel konštatoval, že išlo o pripravovanú, teda úkladnú vraždu, ktorej motív súvisel s Kuciakovou prácou. Má to naznačovať aj odkaz, ktorý vrah na mieste činu zanechal. Podľa informácií Nového Času malo ísť o demonštratívne položené náboje pri telách obetí. „Je to určitý odkaz a výstraha, že aj ostatní môžu takto skončiť,“ prezradil bývalý kriminalista Jozef Vachálek. Reportér Ján Kuciak sa dlhodobo zaoberal daňovými podvodmi. Naposledy písal o podnikateľovi z mafiánskych zoznamov Mariánovi Kočnerovi, ktorý sa mu mal dokonca vyhrážať.

Milión za páchateľa

Na vraždu zareagovali aj premiér Robert Fico s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom, ktorí zrušili plánovaný program a prišli na Generálnu prokuratúru. „Dohodli sme sa, že sa vytvára špeciálny tím, v ktorom budú predstavitelia generálnej a špe­ciálnej prokuratúry, ministerstva vnútra, policajného prezídia a SIS,“ povedal Fico. Predseda vlády zároveň ponúkol odmenu milión eur za informácie, ktoré by pomohli odhaliť vraha. „Toto je útok proti demokracii a slobode tlače,“ dodal Fico. „Sme svedkami toho najhrubšieho a najbeštiálnejšieho zastrašovania, a to nielen novinárov, ale aj všetkých občanov Slovenska, ktorí bojujú proti organizovanému zločinu,“ vyhlásil líder opozičnej SaS Richard Sulík. Čižnár ešte pritvrdil: „Aby za to, že niekto chce informovať o veciach, ktoré sa niekomu nepáčia, sa to takto skončilo, to je absolútne neprijateľné. Padáme na úroveň tretích krajín. Nie sme ani v Rusku, kde strieľajú novinárov. Dokým tu budem ja, tak sa takéto veci diať nebudú.“ Generálny prokurátor vyhlásil, že pokiaľ sa informácie o motíve vraždy potvrdia, „rozpúta peklo“. Zároveň priznal, že vyhrážkam musia čeliť aj iní novinári.

Protislovenské prostitútky

Gašpar počas besedy k vražde musel čeliť aj kritike, že pokiaľ by si polícia plnila svoje úlohy, novinári by o daňových kauzách vôbec nemuseli písať. A bol to práve premiér Fico, ktorý sa namiesto vysvetľovania pochybností v minulosti navážal do novinárov. „Niektorí z vás sú špinavé protislovenské prostitútky a stojím si za týmto výrazom, absolútne pokojne,“ povedal pred dvoma rokmi, keď sa vynorili podozrenia okolo organizácie nášho predsedníctva Rady EÚ. „Sme dlhodobo svedkami toho, ako novinársku robotu znevažujú vrcholoví politici, ako si z prípadného ohrozenia investigatívnych reportérov uťahujú a spochybňujú ich zistenia. Status novinára aj jeho ochrana klesli. Nikdy som si však nemyslela, že až do takej miery, aby som musela oplakávať kolegu a kamaráta, ktorý sa stal obeťou nájomnej vraždy,“ uviedla redaktora Trendu Zuzana Petková, ktorá zavraždeného Jána Kuciaka osobne poznala.

Otvoriť galériu
Miesto činu
Zdroj: anc

Ako došlo k dvojnásobnej vražde

1. Páchateľ vnikol do rodinného domu novinára Jána Kuciaka († 27), ktorého chladnokrvne strelil do hrude.

2. Potom prenasledoval jeho priateľku Martinu († 27), ktorá sa mu snažila uniknúť. Podľa rodiny ju zastihol v kuchyni, kde jej strelil do hlavy.

3. Pri každej popravenej osobe nechal páchateľ demonštratívne položené náboje.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Richard Nemec

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?
Biely dom (ilustračná fotografia).
Prekvapivé rozhodnutie: USA odložili svoje plánované sankcie! Prečo to urobili?
Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski a ruský prezident Vladimir Putin.
Poľský minister sa obul do Putina: Dúfam, že nebude taký ŠIALENÝ a... Na jednu vec sa musia pripraviť
Ilustračné foto
Ťažko zranená matka porodila dievčatko a zomrela, neskôr skonalo aj bábätko: Detaily nešťastia z Gazy vám vtisnú slzy do očí
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.
Blinken varuje: Ak s týmto Čína neprestane, USA zakročia! Hovorí o hrozbe pre Európu
lady feeding her dog , cozy kitchen interior, panorama, copy space. Healthy nutritive full of vitamins and minerals dog food
Čo ľudia nespravia pre peniaze: Povolanie len pre silné žalúdky! Domáci miláčikovia to ocenia
Ilustračné foto
To snáď nie: Irán sa dohodol na bližšej vojenskej spolupráci s TOUTO krajinou!
(ilustračné foto)
Nečakaný krok USA: Sťahujú časť svojich vojakov! Čo sa to deje?