Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Novinár Kuciak († 27) podal trestné oznámenia za vyhrážanie na Kočnera: Prečo polícia nekonala?!

Ján Kuciak († 27) sa roky venoval vážnym kauzám, ktoré súviseli s najvyššími poschodiami politiky či biznisu.

Veľa času trávil tiež skúmaním podnikania Mariána Kočnera (54), o ktorom informoval vo viacerých prípadoch. Článok o tom, že Kočner predal byt v komplexe Bonaparte manažérovi sporiteľne, ho rozohnil natoľko, že sa Kuciakovi začal slovne vyhrážať. Novinár na Kočnera podal trestné oznámenie, ktoré si však polícia prehadzovala ako horúci zemiak.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Kuciak na portáli Aktuality.sk písal o veľkých kauzách. Pomerne často v nich figuroval aj kontroverzný podnikateľ Marián Kočner, ktorého meno sa objavilo aj v mafiánskych zoznamoch. Na slovné vyhrážky prišlo po tom, ako na portáli uverejnil článok o predaji bytu v Bonaparte manažérovi Prvej stavebnej sporiteľne Erichovi Feixovi. Novinár sa spýtal, či zbavovanie sa majetku súvisí s jeho rozsiahlym policajným preverovaním. „Kočner sa mi v telefóne vyhrážal okrem iného tým, že bude zbierať špinu na mňa aj moju rodinu a že dosiahne, že už nikdy nebudem písať,“ opísal Kuciak obsah rozhovoru na sociálnej sieti. To všetko sa odohralo 5. septembra minulého roka. Na druhý deň vyšiel článok, po ktorom ho kontaktovali z Generálnej prokuratúry. „Ozvala sa mi hovorkyňa Generálnej prokuratúry Jana Tökölyová. Bola milá a empatická, povedala, že ak chcem, mám prísť a podať trestné oznámenie,“ napísal vo svojom statuse.

Otvoriť galériu

Policajné prieťahy

 

Po podaní trestného oznámenia sa vec presúvala z Generálnej prokuratúry na krajskú, následne na okresnú. Pred policajtku z obvodu Staré Mesto sa vec dostala až po dvoch mesiacoch. Jej odpoveď ho šokovala. „Vec vyšetrovať nemôže, lebo hovor som prijal v Ružinove. Posunie to teda miestne príslušným kolegom,“ sťažoval sa Kuciak. O pár dní dostal z polície list a dostal ďalšiu facku - ako píše, trestné oznámenie podal istý Kuruc, čiže mu poplietli meno.

Vyšetrovateľ vec stopol

O celom postupe informoval redaktor na sociálnej sieti. Už vtedy sa na jeho stranu postavilo aj vedenie redakcie. „Redakcia Aktuality.sk odmieta akékoľvek formy zastrašovania našich reportérov. A to kýmkoľvek,“ napísal šéfredaktor Peter Bárdy na adresu Mariána Kočnera. Polícia prípad vyhrážania uzavrela tak, že nejde o trestný čin. „Vec bola posúdená ako priestupkové konanie a nakoniec rozhodli, že nejde ani o priestupok,“ povedal Tibor Gašpar pre Denník N. Súčasťou podania mal byť aj audio záznam. Šéf polície pritom ešte ráno o trestnom oznámení Kuciaka ani nevedel. Dôvod na svoje odstúpenie ale nevidí. „Keby bol novinár prišiel s prosbou, že sa niečo deje v jeho okolí, polícia by určite konala,“dodal. Postup polície teraz preverí dozorujúca prokuratúra.

Sám Kočner tvrdí, že to nebolo vyhrážanie. „Ja nepovažujem za nebezpečné vyhrážanie to, keď som sa v rozhovore s pánom Kuciakom medzi iným vyjadril, resp. položil som rečnícku otázku, že ako by sa jemu páčilo, keby som začal na neho a na iných novinárov hľadať nejakú špinu a potom to uverejnil, aj keby som vedel, že to nie je úplne korektné. Čiže ja som nepovedal, že niečo idem na neho hľadať či uverejňovať. O tom, že podal trestné oznámenie som sa dozvedel až dnes (v pondelok pozn. red.). Nikto ma v tejto veci nevolal,“ dodal Kočner.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: kuk

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Dmitrij Peskov.
Rusko varuje Západ: Ak TOTO urobí, príde TVRDÁ reakcia! Čo prezradil Peskov?
Agáta nemá na chlapov šťastie.
Foto
Hanychová pod paľbou kritiky: V TAKOMTO stave berie dcérku von? Agáta posiela odkaz a zatiahla do toho aj MAMU
Polícia vyšetruje krádež na výstave v bratislavskom Ružinove. Spoznávate muža na fotografii?
Foto
Muž na FOTO si mal zarobiť na poriadny problém: Pátra po ňom bratislavská polícia!
Na snímke poslanec Národnej rady SR Jaroslav Spišiak.
Poslanec PS Jaroslav Spišiak mal dopravnú nehodu: Nabúral do plota! Čo sa stalo?
Marián si na obale svojho obloženého rožku všimol istú kuriozitu.
FotoVáš Tip
Marián si kúpil obložený rožok, po odbalení ho čakal šok: To myslia vážne?! Slovenský internet rozdelil na dva tábory
Zomrela bývalá najvyššia žena sveta Maria († 77).
Foto
Niekdajšia rekordérka († 77) zomrela: Bola považovaná za najvyššiu ženu! Čo sa jej stalo osudným?
Do lavíc zasadnú aj obvinení poslanci či spolupracovník ŠTB.
Volebný prieskum: Kto by sa do parlamentu dostal v apríli?! Tesný boj o prvé 3 pozície
Ilustračné foto.
Katastrofálne správy: Ďalšia strata pre Ukrajinu? Rusko malo prevziať kontrolu nad týmto územím
(ilustračné foto)
Polícia uzavrela Medzev a Sobrance: Konali sa to rozsiahle kontroly
Ilustračné foto
V Bangladéži trhajú rekordy: Toto tu už nemali desiatky rokov
Spice Girls
Foto
Spajsky opäť spolu? Spev, tanec a dobrá nálada: VIDEO od prominentného manžela hovorí za všetko
Ilustračné foto
V spojitosti s Navaľného nadáciou zadržali dvoch novinárov: Neuveríte, z čoho sú obvinení!