Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.02.2018 20:57 | Prominenti | Zahraniční prominenti
Video

Jiří Menzel dostal v deň 80. narodenín prestížne ocenenie: K roli vo filme Tlmočník sa dostal náhodou!

Prestížny festival Berlinale ocenil v piatok režiséra Jiřího Menzela a jeho prínos svetovému filmu cenou Berlinale Kamera. Stalo sa tak pri príležitosti svetovej premiéry filmu Martina Šulíka Tlmočník, v deň režisérových osemdesiatych narodenín.

Prestížny festival Berlinale ocenil v piatok 23. februára 2018 režiséra Jiřího Menzela a jeho prínos svetovému filmu cenou Berlinale Kamera. Stalo sa tak pri príležitosti svetovej premiéry filmu Martina Šulíka Tlmočník, v deň režisérových osemdesiatych narodenín. „Festival Berlinale mám rád, a to z mnohých dôvodov. Sprevádza ma životom už dlhé roky. Uvádzali sa tu filmy, v ktorých som hral, filmy, ktoré som točil, bol som v medzinárodnej porote, prišiel som odovzdať cenu Zlatého medveďa Kenovi Loachovi za celoživotné dielo. Za významnú udalosť považujem rok 1990, kedy bol môj film "Skřivánci na niti" ocenený najvyššou cenou. Nikto vtedy neveril, že bol 20 rokov v trezore. Potešilo ma i uznanie filmu Obsluhoval jsem anglického krále cenou FIPRESCI. A som rád, že je tu premietaný zatiaľ posledný film, v ktorom som hral - Tlmočník.  Škoda len, že za ocenenie Kamera Berlinale, ktoré je mi tento rok udelené, môžem poďakovať iba na diaľku. Ale verím, že sa za kamarátmi na Berlinale ešte niekedy prídem pozrieť,“ odkázal ocenený Jiří Menzel.

"Stretol som človeka s veľkým srdcom" povedal o Jiřím Menzelovi Peter Simonischek, ktorý zaňho prevzal cenu a pripomenul, že v ich veku si človek už zložitejšie hľadá priateľov, avšak pri tomto filme sa také priateľstvo narodilo.

Fotogaléria
15
fotiek v galérii

Režisér Jiří Menzel získal Oscara v roku 1967 ako 29-ročný, rovnako ako rok pred ním francúzsky režisér Claude Lelouche. Obaja sa tak stali vôbec najmladšími režisérmi v doterajšej histórii, ktorí získali Oscara za celovečerný hraný film.

Hoci Jiří Menzel patrí k najobsadzovanejším hercom medzi českými režisérmi, rolu vo filme Tlmočník získal zhodou náhod, keď zaskočil za pôvodne obsadeného kolegu Juraja Herza. „Som Jirkovi nesmierne vďačný, že sa s nami vydal na neistú cestu. Pôvodne mal postavu Aliho hrať Juraj Herz. Dva týždne pred nakrúcaním však ochorel a my sme sa zľakli, že budeme musieť všetko zrušiť. Začali sme rýchlo hľadať osemdesiatročného herca, ktorý vie nemecky a slovensky a ktorý bude mať odvahu cestovať 32 dní po Slovensku, vstávať o piatej ráno, nocovať každý den v inom hoteli, stravovať sa v cateringu. Nakoniec nám napadlo osloviť Jirku. Prečítal si scenár, dva dni váhal, a potom našu ponuku prijal. Bolo to z jeho strany veľmi odvážne. Bez akejkoľvek prípravy naskočil do rozbehnutého vlaku,“ hovorí režisér Martin Šulík.

 

Tlmočník je road movie o dvoch svojráznych mužoch, ktorých zviedla dohromady absurdná situácia, vďaka ktorej a možno i navzdory ktorej sa vydajú hľadať  pravdu o vlastnej minulosti. Na spoločnej púti nechýbajú bizarné  stretnutia, humorné situácie, ale i poznanie  minulosti a súčasnosti, ktoré nebude vždy príjemné. 

Nový slovensko-česko-rakúsky film vznikol v produkcii spoločností Titanic Martina Šulíka, IN Film Rudolfa Biermanna a COOP99 Filmproduktion Bruna Wagnera. Film Tlmočník vstúpi do slovenských kín 1. marca 2018. 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tivi.sk

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Za šesť rokov majú 5 titulov: Kto z nich príde na šampionát?
Ilustračné foto
Obrovská tragédia: Pri meste sa pretrhla hrádza! Hlásia niekoľko obetí, hrozí ďalšia katastrofa
ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková
Ministerstvo zdravotníctva o zavádzaní reformy siete nemocníc: Chce zefektívniť procesy
9. kolo Let's Dance. Na snímke Helena Vondráčková a Juraj Loj.
Foto
Takéto Let's Dance tu ešte nebolo: Božská Vondráčková a prečo skončil Loj celý KRVAVÝ?!
Dievčence dostali mená Sára, Nina a Lea.
Foto
Zázrak v Martine: Emka chcela bračeka, dočkala sa TROCH sestričiek!
Abused little girl with her abuser gripping her shoulder
Odporný prípad v Poľsku: Politik mal zneužívať mladistvú osobu! Hrozivé slová obžaloby
Záchranári mali plné ruky práce (ilustračné foto).
Požiar pred Studienkou: Mužovi plamene popálili tvár, ruku i hrudník
Ilustračné foto
Komplikácia na D2: V tomto smere je diaľnica prejazdná len v jednom pruhu
(ilustračné foto)
Pekári, cukrári a cestovinár otvorene: Výrobky zdražia! Ako to pocítia zákazníci?
(ilustračné foto)
Slováci, pripravte sa na ODSTÁVKU elektriny: Bez prúdu bude vyše 2000 domácností a firiem
Ilustračné foto
S teplom sa rozlúčte: Čaká nás iné trápenie! Čo predpovedajú meteorológovia?
Ilustračné foto
Tragédia v českom útulku: Ženu dohrýzol pes! Bojovala o život, vážnym zraneniam podľahla