Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.02.2018 11:00 | Šport | ZOH Pjongcang 2018

Prvé hokejové semifinále v Pjongčangu je minulosťou: Zázrak z Nagana sa nezopakuje!

Olympijskí športovci z Ruska sa stali prvými finalistami hokejového turnaja na ZOH v Pjongčangu.

V piatkovom semifinálovom dueli zdolali v Hokejovom centre v Kangnungu Česko 3:0. V nedeľňajšom súboji o zlato sa stretnú s úspešnejším z dvojice Kanada - Nemecko (13.10 SEČ), ČR čaká zápas o bronz.

OŠR boli väčšinu zápasu nebezpečnejší, o svojom víťazstve rozhodli v druhej tretine, keď strelili dva góly v priebehu 27 sekúnd, presadili sa Nikita Gusev a Vladislav Gavrikov. Triumf spečatil 21 sekúnd pred koncom gólom do prázdnej bránky Iľja Kovaľčuk. Oporou tímu bol brankár Vasilij Košečkin, ktorý nedovolil českým hráčom skórovať ani raz a vychytal už druhý shutout na turnaji. Hokejisti zbornej postúpili do finále olympijského turnaja prvýkrát od Nagana 1998, kde nestačili v súboji o zlato práve na ČR.
      

Česko - OŠR 0:3 (0:0, 0:2, 0:1)
Góly: 28. Gusev (Dacjuk), 29. Gavrikov (Telegin, Grigorenko), 60. Kovaľčuk (Zub, Zubarev). Rozhodovali: Iverson (Kan.), Lemelin (USA) - Dahmen (Švéd.), Suominen (Fín.), vylúčení: 3:5 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0.

Česko: Francouz – Nakládal, Polášek, Mozík, Kolář, Kundrátek, Jordán, Němec – Erat, Kovář, Kubalík – Růžička, Mertl, Červenka – Radil, Koukal, Sekáč – Řepík, Horák, Birner – Zohorna
OŠR: Košečkin - Vojnov, Gavrikov, Kiselevič, Nesterov, Zub, Zubarev, Jakovlev - Kalinin, Andronov, Kovaľčuk - Kaprizov, Dacjuk, Gusev - Barabanov, Prochorkin, Širokov - Grigorenko, Kablukov, Telegin - Mozjakin
      
Česi mali vydarený nástup, v úvodných minútach hýrili aktivitou, no do nebezpečnejšej koncovky sa nedostali. Rusi tápali, boli v kŕči, uvoľniť sa dokázali až pri prvej presilovke. Tú síce nepremenili, ale dostali sa do tempa a ich útoky boli čoraz jedovatejšie. Strela obrancu Kiseleviča sa obtrela o žŕdku, dve dobré možnosti na otvorenie skóre nevyužil Kaprizov. V 16. minúte po vysunutí Vojnova mieril sám na Francouza Kalinin, snažil sa mu zasunúť puk pomedzi betóny, ale český brankár jeho úmysel vystihol.

 

V úvode druhej časti sa Čechom podarilo na chvíľu pribrzdiť narastajúci ruský tlak a hral sa vcelku vyrovnaný hokej. Zborná však po pár minútach opäť prevzala iniciatívu a v 28. minúte zasadila súperovi prvý úder. Dacjuk svojím pohybom zamotal hlavu protihráčom, ponúkol prihrávku Gusevovi a ten zakončil presne ponad Francouza, ktorý už nedokázal vykryť voľný priestor - 0:1. O 27 sekúnd už OŠR viedli o dva góly. Česi prepadli v obrane, Telegin v prečíslení našiel Gavrikova a ten skackajúci puk poslal zblízka do siete. Dianie sa naplno rozbehlo, Česi odpovedali mohutným presilovkovým náporom, keď zovreli súpera do klieští. Ružička trikrát nebezpečne pálil z kruhu na vhadzovanie, pričom dvakrát minul úplne odkrytú bránku, z dobrej pozície netrafil ani Červenka.

V tretej časti Rusi tvrdou hrou pri mantineloch nenechávali súperovi priestor na tvorivú hru, výborne bránili stredné pásmo a sami využívali každú možnosť na kontru. Česi museli o každý puk tvrdo bojovať, stále však cítili nádej na zvrátenie skóre. V 46. minúte mohol znížiť Koukal, no trafil iba Košečkinov betón. Ruský brankár bol vzadu istotou a svojimi zákrokmi dodával mužstvu sebadôveru. V 53. minúte na ňom opäť stroskotal Koukal po pošmyknutí Kiseleviča. Česi to v závere skúsili bez brankára, ale zdramatizovať duel sa im už nepodarilo. Záverečnú bodku dal stretnutiu Kovaľčuk gólom do prázdnej bránky.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Pensioner woman holding in hands wallet with money.
Pozor, pripravte sa na ZMENY v dôchodkoch: Nové podmienky začnú platiť v TENTO deň
Polícia počas akcie Hydra zaistila v Seredi dílera drog.
Foto
Dílerovi drog klepli po prstoch: Nezabral ani zúfalý čin! Aha, čo všetko muž skrýval
Aktualizované
Hrôza v okrese Bytča: Na tomto mieste našli mŕtve telo! Takto zakročila polícia
Prezidentka SR Zuzana Čaputová
Čaputová na Ukrajine: Veľké gesto! Priniesla správy zo Slovenska
Zostava Slovákov na zápas s Nemeckom: Vieme, kto pôjde do bránky!
Budova Európskej komisie v belgickom Bruseli (ilustračné foto).
Vráti sa slovenské veľvyslanectvo späť do Bruselu? Ministerstvo chce ambasádu rozšíriť aj o ďalšiu krajinu
Tragická dopravná nehoda sa stala na ceste medzi obcami Osuské a Prietrž.
Foto
Moment, ktorý sa mal stať motorkárovi († 31) osudným: Stroj po náraze odhodilo mimo cesty
Po Prešove behala nahá žena.
Váš Tip
Šokujúce zábery z Prešova: Po ceste za bieleho dňa bežala nahá žena, skákala na autá!
Po aktívnej športovej kariére sa našiel v komentovaní.
Foto
Prekvapivé rozhodnutie Valábika: Slovenským televíziám dal košom! Kde ho počas majstrovstiev nájdeme?
Policajti v utorok v súvislosti s výhražným e-mailom zasahovali v stovkách škôl.
Bezpečnostný analytik o bombových hrozbách: Mrazivé slová! Obávam sa, že sa raz zobudíme do čierneho rána
Bratislava. Majiteľ Braňo s manželkou Jankou si pripíjajú s prvou fanúšičkou.
Foto
Milovníci hokeja, pri fandení sa máte na čo tešiť: Kde vám počas majstrovstiev nalejú ZADARMO?
(ilustračné foto).
Pokus o únos lode dopadol nečakane! S týmto povstalci nerátali