Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.02.2018 09:55 | Správy | Politika

Pravá ruka ministra Kaliňáka si nemá na čo sťažovať: Kde vzal 400 000 € na vilu a byt na Floride?

Jeho prácou je vyšetrovať policajtov a ako pravá ruka ministra vnútra Roberta Kaliňáka (46) má pod palcom tresty pre tých, ktorí nezvládli svoje povinnosti.

Šéf Inšpekcie ministerstva vnútra Milan Lučanský (49) v súčasnosti rieši aj boj v koalícii o to, či táto organizácia zostane pod Kaliňákom, alebo ju na svoje plecia preberie Generálna prokuratúra. Lučanský v rozhovore pre Nový Čas objasňuje aj to, odkiaľ vzal peniaze na státisícové nehnuteľnosti či svoje kontakty s kriminálnikom.

 

Vyšetrovateľ nedávno obvinil policajta, ktorý strieľal na auto a usmrtil Tomáša († 17). K čomu ste dospeli v tomto prípade?

Začali sme so všetkými úkonmi na mieste činu, keď sa robili výsluchy, obhliadka, znalecké posudky z odboru balistiky, vypočúvali sa ľudia, ktorí robili inštruktáž toho policajta, kde robil previerky... Snažíme sa zabezpečiť všetko, čo zobjektivizuje konanie človeka, ktorý strieľal. Určite pristúpime k tomu, že sa bude robiť rekonštrukcia prípadu, lebo keď v stovke strieľate z auta a naháňate niekoho s určitým adrenalínom, tak nie je to jednoduché, aby ste trafili tam, kde si zaumienite.

Prečo by mala Inšpekcia Policajného zboru spadať priamo pod ministerstvo vnútra? 

Nie som ten, ktorý by rozhodoval o tom, kam sekcia bude patriť. Či už rozhodnú tak alebo onak, ľudia, ktorí sú tu, si budú robiť svoju prácu rovnako. Z môjho osobného pohľadu založeného na skúsenosti musím povedať, že najpraktickejšie je zostať priamo pod ministrom. Keď som aj s pani ministerkou spravodlivosti rozoberal možnosť priameho riadenia Generálnou prokuratúrou, resp. že by inšpekcia prešla pod GP SR, tak som sa spýtal, kto bude vlastne prácu za policajtov robiť. Oni povedali, že prokurátori.

Čo by to znamenalo?

Prvá vec by bola tá, že kým by sa dali veci do chodu po novom, tak by nemal kto na prípadoch policajtov robiť. Pretože by medzitým, prirodzene, policajti poodchádzali a našli si iné pracovné miesta, lebo by prestali cítiť pevnú pôdu pod nohami. Ďalej som sa začal pýtať, či je toľko prokurátorov, ktorí by mali robiť vyšetrovanie za policajtov. Prokurátori by museli chodiť na miesta činu, robiť obhliadky bez pomoci policajtov. Či majú prokurátori vzdelanie a ochotu robiť túto prácu za svoje platy. Tak ostali zdesení, že asi nie. Kto im bude robiť obhliadku? To sú zase policajti. Toto je oblasť, ktorú treba riešiť v politickej rovine, ale hlavne v odbornej. Garantujem, že keď to začneme riešiť, tak tam bude veľa problémov.

Ľudia inšpekciu obviňujú z politického zasahovania. Nebol by väčší pokoj, keby nebolo napojenie na ministra?

Teoreticky to je možné.

Vám neprekáža, že Kaliňák obchodoval s človekom, ktorý je obvinený z daňových podvodov?

K tomu sa nechcem vyjadrovať. Prebehlo tam štandardné vyšetrovanie pod dozorom GP a keby sa dopustil niečoho trestného, tak si myslím, že tu už nie je dnes ako minister.

Ako ste sa dostali k bytu na Floride?

Bol som s rodinou na dovolenke v USA (syn žije v Kanade) a zistili sme, že byty v USA vychádzajú lacnejšie ako garsónka v Bratislave. Keďže je predpoklad, že kvôli synovi do USA budeme chodiť, tak sme sa rozhodli pre kúpu bytu. Dvojizbový byt na Floride sme pôvodne kúpili štyria. Ja, môj syn a dvaja kamaráti. Tí sa nakoniec rozhodli kúpiť si vlastnú nehnuteľnosť a byt je dnes napísaný na syna. Vyplatenie bývalých spolumajiteľov viem, samozrejme, vydokladovať.

Kde ste zobrali peniaze?

Keďže som predal staršiu nehnuteľnosť na Slovensku, nemusel som si na to brať hypotéku, obaja s manželkou slušne zarábame, mali sme našetrené peniaze. Za byt sme dali asi 80 000 €.

Odkiaľ zoberie policajt peniaze na vilu za 300 000 €, ktorú máte v Martine?

V roku 1994 som kúpil dom za 60 000 korún. Sám som si ho prerobil a ten dom som predal v roku 2015 za 175 000 €. Keď som odchádzal do civilu, dostal som odchodné vo výške 25 000 €, mali sme krčmu, ktorú sme predali a nemusel som si brať ani úver.

Nedávno prebehla kauza o vašich kontaktoch na Michala Chynoradského, ktorého na Slovensku vyšetrovali pre viacero kriminálnych činov. Ako ste sa zoznámili?

Pána Chynoradského som spoznal v USA, keďže táto postava je známa v kruhoch Slovákov, ktorí tam žijú. Dopočul som sa tam, že Slovákom, ktorí tam prídu, pomôže s ubytovaním a zorientovaním sa, že je veľmi priateľský.

Neskôr však od vás požadoval, aby ste mu pomohli a niečo pre neho vybavili. Čo to bolo?

Je tam veľa Slovákov, ktorých nepoznám, a nie je možné, aby som si všetkých prelustroval v policajných databázach. A z pohľadu zákona to nie je ani možné. Keď sa prevalila jeho trestná minulosť a veci, ktoré narobil v USA, najprv prosil, aby som mu pomohol. Odmietol som. Potom navrhoval, že bude polícii donášať na ľudí, členov bankomatovej mafie. Aj to som odmietol. Následne som cestou bezpečnostných orgánov v USA informoval o podozrivých aktivitách tohto pána a nakoniec bol z USA vyhostený. Všetky jeho súčasné kroky a snahu medializovať nepravdivé  a vymyslené veci preto vnímam ako pomstu človeka, ktorému som odmietol v minulosti pomôcť.  O čom svedčí aj nahrávka, ktorú si sám nahral a sám ju aj poslal do médií.

Dom nad Martinom

Otvoriť galériu

Cena: 330 000 €

Apartmán na Floride

Otvoriť galériu

Cena: 80 000 €

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Richard Nemec

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ