Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.02.2018 18:53 | Správy | Zahraničné správy

Strojca teroristického útoku v Štokholme, ktorý si vyžiadal 5 obetí: Hororový nález v jeho mobile!

Uzbek Rachmat Akilov prisahal vernosť vodcovi teroristickej siete Islamský štát (IS) krátko predtým, ako vlani spáchal v centre švédskej metropoly teroristický útok.

Uviedli to prokurátori na súde v Štokholme, kde sa v utorok začal proces s Akilovom. Uzbek sa priznal, že 7. apríla 2017 v centre Štokholmu vrazil nákladným automobilom do davu ľudí. Útok si vyžiadal piatich mŕtvych a 14 vážne zranených.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Prokurátor Hans-Jörgen Hanström predložil Štokholmskému okresnému súdu ako dôkaz online komunikáciu medzi Akilovom a ľuďmi spojenými s IS. V jednom z online rozhovorov z 3. marca 2017, ktorý sa podarilo získať z jeho mobilu, Akilov prisahal vernosť vodcovi IS abú Bakrovi Baghdádímu. Okrem iného písal, že chce "vykonať mučenícku operáciu vo Švédsku".

Hanström predložil súdu aj niektoré z 81 fotografií z Akilovho mobilu, z ktorých je zrejmé, že pred útokom skúmal niekoľko miest vrátane vládnych úradov. Pojednávanie bude pokračovať v stredu. Proces by mal trvať do mája a verdikt padne v júni, napísala agentúra DPA.

 

Prokuratúra pre obžalovaného žiada doživotie. Akilov je obvinený z vraždy a pokusu o vraždu v súvislosti s terorizmom, ako aj z ohrozenia zdravia a života celkovo 150 ľudí, povedal Štokholmskému okresnému súdu prokurátor Hans Ihrman.

Právnik obhajoby súdu povedal, že Akilov sa priznáva k zmieneným činom, pričom jeho zámerom bolo "prinútiť Švédsko, aby prestalo podporovať medzinárodnú koalíciu proti Islamskému štátu" v Iraku a Sýrii. "Áno, bol to Akilov, kto v teň deň riadil to nákladné vozidlo," uviedol obhajca Johan Eriksson. Právnici zadržaného i prokuratúra konštatovali, že Akilov pri desaťmesačnom vyšetrovaní spolupracoval.

Akilov vrazil 7. apríla 2017 v centre Štokholmu ukradnutým nákladným vozidlom do davu nakupujúcich na rušnej obchodnej ulici. Zadržali ho o niekoľko hodín neskôr na štokholmskom predmestí. O život prišlo päť ľudí - muž z Británie, žena z Belgicka a tri Švédky vrátane 11-ročného dievčaťa. Mnohí zo zranených majú trvalé následky.

Akilov tvrdí, že ponúkol skupine Islamský štát vykonanie útoku v Štokholme v jej mene. Stavebného robotníka, ktorý mal v čase útoku 39 rokov, mali zo Švédska vyhostiť po zamietnutí žiadosti o azyl. Namiesto nariadeného odchodu v decembri 2016 sa však začal ukrývať. Švédska spravodajská služba uviedla, že nemala žiadne informácie, ktoré by naznačovali plánovanie útoku. Vyšetrovatelia neskôr našli záznamy internetového četovania, podľa ktorých hovoril o tom, že sa stane mučeníkom, a prisahal vernosť IS.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke minister spravodlivosti SR Boris Susko (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Zasahovanie do nezávislej súdnej moci? Opozícia žiada zasadnutie výboru: Ide o vážnu vec
Šofér ešte také niečo nevidel.
Váš Tip
Vodič v Bratislave okamžite šliapol na brzdu: Aha, kto sa mu vynoril z tmy pred autom!
Judge holding gavel in courtroom
Ukrajinského ministra zavreli za mreže: Nečakaný zvrat po pár hodinách!
(ilustračné foto)
Čo sa stalo? Propalestínski aktivisti dostali stopku: Zásah 150 policajtov
Po nehode troch vozidiel na diaľnici zostalo auto prevrátené.
Foto
Hromadná zrážka na D1: Auto ostalo prevrátené na streche! Hasiči sa zapotili
Obec Krivá
FotoVáš Tip
Mrazivý príbeh zázračnej dediny na Orave: Okolité obce cez vojnu vypálili, v Krivej nik nezomrel! Ako spomínajú preživší?
Alena Heribanová a Ľuboš Machaj
Foto
Moderátorka Alena Heribanová k situácii v RTVS: Silné slová! Čo si myslí o Machajovi?
Na Akropolu v súčasnosti denne zavíta približne 23 000 ľudí.
Desivý objav Aténach: Podzemný sklad po rokoch odhalil tajomstvá
Adrian Lehmann.
Boj o olympiádu prekazila smrť (†34): Osudnou mu bola jeho láska!
Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024.
Prezidentka sa vzdialila od hradného kopca Bratislavy: V Košiciach sa stretla s bývalou hlavou štátu
Na archívnej snímke zo 14. marca 2024 nákladné autá s humanitárnou  pomocou pre Pásmo Gazy
Európska únia sa kvôli zhoršujúcej situácii rozhodla konať: Zintenzívňuje svoju pomoc
Ilustračné foto
V Rusku zadržali novinára: O jeho osude bude rozhodovať súd! Za toto mu hrozí basa