Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.02.2018 06:30 | Šport
Foto

Adamovi Žampovi úvod kombinácie vôbec nevyšiel: Cieľ mal úplne inde!

Rakúsky lyžiar Marcel Hirscher získal svoje prvé olympijské zlato. Na ZOH 2018 v Pjongčangu triumfoval v alpskej kombinácii s náskokom 23 stotín pred Francúzom Alexisom Pinturaultom.

Bronz patrí ďalšiemu francúzskemu reprezentantovi Victorovi Muffatovi-Jeandetovi (+1,02).

Hirscher je šesťnásobný majster sveta a šesťnásobný držiteľ veľkého glóbusu, premiérového olympijského zlata sa však dočkal až v Pjongčangu. Sľubnú východiskovú pozíciu si vytvoril už po kombinačnom zjazde, na titul útočil z dvanástej priečky s mankom 1,32 sekundy na vedúceho Nemca Thomasa Dressena. V slalome naplno demonštroval svoje kvality a po dynamickej jazde na hranici rizika išiel do vedenia s vyše sekundovým náskokom pred Muffatom-Jeandetom.

Pinturault napriek zrýchleniu v dolnej časti trate neohrozil vedúcu pozíciu Hirschera a nepodarilo sa to ani zjazdárskym špecialistom. Po úvodnej časti druhý Nór Aksel Lund Svindal na slalom nenastúpil. Francúzi sa tešili zo zisku medailí v kombinácii na ZOH po 70-ročnej prestávke. Muffat-Jeandet sa prepracoval na bronzový stupienok za 29. miesta.

Slovenský reprezentant Adam Žampa zaostal v kombinačnom zjazde za Dressenom o 3,78 s a na trať slalomu sa vydal až ako 51. Stratil tak šancu zopakovať skvelé piate miesto zo ZOH 2014 v Soči. Žampov krajan Matej Falat bol po úvodnej časti kombinácie 53. (+3,97).

"Určite som chcel bojovať o to, aby som bol po zjazde do prvej tridsiatky. Nevyšlo to, urobil som tam naozaj dosť veľkú chybu a v takomto zjazde stačí jedna maličká. Na prvom skoku mi trošku fúklo do špičiek, rozhodilo ma to, tak som sa rozhodol pre úplne riskantnú stopu. V najdôležitejšej pasáži ma stiahlo úplne dole a keď som skočil, tak som takmer dostal špicar. Po tej chybe som išiel už úplne agresívne, myslím si, že spodok mi vyšiel, len som nemal žiadnu rýchlosť," povedal Žampa v cieľových priestoroch po zjazde.

Vďaka deviatemu najrýchlejšiemu času v slalome obsadil Žampa napokon 22. miesto so stratou 4,58 na Hirschera. Jeho krajan Matej Falat nedokončil druhú časť pretekov.

"Je super, keď je človek v cieli olympijských pretekov. Byť 22. na planéte je super vzhľadom na to, že som v slalome štartoval ako 52. Posun o 30 miest dopredu je vynikajúci. Škoda neuveriteľnej chyby v zjazde, ktorú doteraz nechápem. Analyzovali sme ju s Ivicom Kosteličom, stratil som tam dve sekundy," vravel Žampa po slalome.

V slalome na rozbitej trati mal Žampa náročnú pozíciu, vďaka deviatej najlepšej jazde sa však výrazne posunul dopredu. Falat, ktorý bol po úvodnej časti kombinácie 53., chytil v slalome špicara a súťaž nedokončil. "V tejto sezóne sa mi špicar vyhýbal, škoda, že prišiel akurát na zimnej olympiáde. Ešte však budem mať šancu zabojovať o solídny výsledok v slalome."  

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

 

Výsledky alpskej kombinácie mužov:
1. Marcel Hirscher (Rak.) 2:06,52 (1:20,56-45,96), 2. Alexis Pinturault (Fr.) +0,23 (1:20,28-46,47), 3. Victor Muffat-Jeandet (Fr.) +1,02 (1:21,57-45,97), 4. Marco Schwarz (Rak.) +1,35, 5. Ted Ligety (USA) +1,45, 6. Thomas Mermillod Blondin (Fr.) +1,50, 7. Kjetil Jansrud (Nór.) +2,15, 8. Stefan Hadalin (Slovin.) +2,42, 9. Thomas Dressen (Nem.) +2,44, 10. Klemen Kosi (Slovin.) +2,85...22. Adam ŽAMPA (SR) +4,58 (1:23,02-48,08), Matej FALAT (SR) súťaž nedokončil.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Vojenské drony dokážu so sebou niesť aj zničujúce bomby (ilustračné foto).
Na plynové pole zaútočili dronom: Malo to tragické následky
Ukrajinský vojak v Mariupole
USA oznámili dlhodobú vojenskú pomoc: Na Ukrajinu pôjdu zbrane za 6 miliárd dolárov
Slovenský vicepremiér a minister obrany Robert Kaliňák vystupuje s prejavom na úvod dvojdňovej konferencie v maďarskej metropole.
Kaliňák v Budapešti upozornil na jednu dôležitosť: Európska integrácia zohráva v našej bezpečnosti ...
Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!