Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.02.2018 12:00 | Správy | Domáce správy

Stovky ľudí sa zmobilizovali a dali Terezke šancu na život: Nečakaná suma od tajného darcu!

Takú vlnu solidarity Slovensko dávno nezažilo! Príbeh malej Terezky Gajdošíkovej (1,5), ktorej diagnostikovali zákernú formu rakoviny, chytil za srdce stovky Slovákov doma aj v zahraničí.

Dievčatko súrne potrebuje liek za viac ako 200 000 eur, no ešte začiatkom minulého týždňa ho nemal kto zaplatiť. Zatiaľ čo sa kompetentní rozhodovali, ľudia zobrali vec do vlastných rúk a rodičom začali posielať finančné dary. Hoci napokon Terezka v uplynulý piatok vyhrala prvú bitku v boji o život a poisťovňa sa s nemocnicou dohodla, že liečbu dostane, neustále sa ozývajú ďalší darcovia odhodlaní pomôcť čo i len jedným eurom. Rodičia neskrývajú dojatie a chcú všetkým verejne poďakovať.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Nový Čas počas celého týždňa sledoval, ako napokon dopadne boj rodičov a primára banskobystrickej onkológie o úhradu lieku, ktorý pre Terezku (1,5) s metastázami až v kostiach predstavuje jedinú šancu na vyliečenie. Hneď po zverejnení prvého článku sa do redakcie začali ozývať ľudia, ktorí na liečbu chceli finančne prispieť. Telefonovali nielen zo všetkých kútov Slovenska, ale ozvali sa aj rodáci z Nemecka, Anglicka, Belgicka či Švajčiarska. Každý chcel poslať aspoň pár eur, nechýbali študenti či dôchodcovia.

Rodinu prekvapil aj tajný darca, ktorý sa rozhodol prispieť nezvyčajne vysokou sumou. „Bola šesťmiestna! Dobre, že som sedela, keď mi ten pán zavolal, pretože sa mi podlomili kolená,“ hovorí mama Terezky Lenka (40), ktorá meno darcu na jeho želanie zverejniť nechce. „Prijať takúto sumu je pre nás nemožné, zvlášť v situácii, keď nám tie lieky odsúhlasili. Budeme ho kontaktovať a dohodneme sa s ním,“ vysvetlila dojatá mamina.

 

To, čo spolu s mužom minulý týždeň zažili, je podľa ich slov neuveriteľné. „Mala som z tých telefonátov pocit takej jednoty, ako keď sme sa stali majstrami sveta v hokeji. Volali nám chudobní aj bohatí a všetci hovorili, že Terezku chcú zachrániť, že toto krásne dievčatko nesmie zomrieť,“ dodáva. „Ďakujeme ministrovi, nemocnici, všetkým kamarátom aj neznámym ľuďom. Ďakujeme za každý cent, za každé vyjadrenie podpory a ďakujeme za to, že ste našej malej Terezke dali šancu,“ utiera si slzy otec Marián (34). Posledný polrok zažíval peklo, pretože nikdy nevedel, kedy vidí svoje vytúžené dievčatko naposledy.

Dojalo ho, keď sa mu ozývali spolužiaci, ktorých nevidel pätnásť rokov, a zrazu mu volali, že organizujú zbierku. „Som šťastný, že to takto dopadlo a že som mohol niečo pre Terezku urobiť,“ povedal martinský poslanec Peter Vons, ktorý aktívne zháňal nielen darcov, ale snažil sa lobovať za malé dievčatko, kde mohol.

Liečba už čoskoro

Konečne je po všetkom a už tento týždeň môže Terezka nastúpiť na detskú onkológiu do Banskej Bystrice na život zachraňujúcu liečbu. Hoci poisťovňa oznámila, že liečbu uhradí, darcovia sa neustále rodine aj redakcii ozývajú. Rodičia všetkých ubezpečujú, že každý peňažný dar pôjde na liečbu ich dcérky.

Spolužiaci otca Terezky - 100 €

Otvoriť galériu

Bývalí spolužiaci Mariána Gajdošíka zo Strednej pedagogickej školy v Turčianskych Tepliciach zo 4. K spontánne začali organizovať medzi sebou zbierku na záchranu malej Terezky.

Jadrana (41) s rodinou, Martin - 50 €

Otvoriť galériu

Mám 41 rokov a spolu s manželom Milanom máme štyri dcéry vo veku 21, 17, 17 a 12 rokov. Keď som prvý raz čítala článok o malej Terezke, zovrelo mi srdce. Žiadne dieťatko by si nemalo prejsť tým, čím si prechádza tento drobček spolu s rodičmi. Rozhodla som sa prispieť 30 eurami a manžel 20 eurami. Budeme jej to posielať mesačne, kým bude potrebné. Aj dcéra brigáduje a tiež sa rozhodla, že z výplaty Terezke v rámci možností prispeje. Ja stále verím, že nie sme ľahostajný národ, a aj keď tie sumy sú len kvapka, tak spoločne dokážeme nakvapkať ten povestný plný pohár.

Katarína a Ľubomír Sýkorovci s dcérkami, Martin - 30 €

Otvoriť galériu

Rodina je najviac, každý to raz zistí. Sme šťastní, že sme mohli svojou kvapkou tentoraz pomôcť v správny čas a správnym spôsobom. Držíme palce Terezke aj jej rodičom, sme s vami.

Marta (57), Bratislava - 500 €

Včera som sa vďaka Novému Času skontaktovala s Terezkinou mamkou. Dala mi číslo účtu, na ktorý som jej dnes poslala 500 eur. Našťastie som nikdy také starosti, ako majú Terezkini rodičia, s mojimi deťmi nemala a nikomu ich ani neprajem. Ich príbeh ma chytil za srdce, keď namiesto toho, aby sa mohli z  Terezky tešiť, žijú v  stálom strachu a obavách. Veľmi im držím palce!

Eva (38), Londýn - 100 €

Je mi veľmi ľúto chorých detí, ktoré si svoj osud nevybrali. Tak ako aj Terezka, každé dieťa by malo mať šancu na život, a ak je nádej, že nejaký liek pomôže, tak by sa jej mal poskytnúť. Ja mám veľmi dobrú prácu v Londýne, ale keďže ma materiálne veci nenapĺňajú, vždy sa snažím finančne prispieť deťom v núdzi. To ma robí šťastnejšou ako dizajnérska kabelka alebo nové topánky či oblečenie. Terezke by som chcela poslať 100 €.

Anonymná darkyňa - 100 €

Ja nemám deti, som slobodná. Rozhodla som sa pomôcť okamžite po prečítaní príbehu, lebo je mi ľúto, čo musí také malé dieťatko podstupovať, len aby žilo. A bolesť rodičov, strach, ktorý cítia, že môžu prísť o to najcennejšie v živote, musia byť strašné. Nikdy v živote by som nechcela také niečo zažiť. Keby som bola bohatá ako niektorí ľudia, čo majú milióny a už ani nevedia, čo by si z rozmaru kúpili, tak by som im to celé zaplatila aj sama. No jediné, čo môžem spraviť, je modliť sa za nich k Bohu a prispieť svojou troškou. Prispejem sumou 100 eur.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: roj, Novy Cas, dus, df

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Ilustračné foto
To snáď nie: Irán sa dohodol na bližšej vojenskej spolupráci s TOUTO krajinou!
(ilustračné foto)
Nečakaný krok USA: Sťahujú časť svojich vojakov! Čo sa to deje?
Ilustračné foto
Študenta brutálne umučili na smrť: Popáleniny, rozdrvené kosti a rezné rany! Všetko bol nakoniec OMYL?
Ruský letecký útok v Kyjeve 25.3.2024
Aktualizované
Poplach v Kyjeve, začínajú evakuovať nemocnice! Strach vyvolalo mrazivé video
(ilustračné foto).
Ženu odsúdili na 7 doživotných trestov a 1794 rokov väzenia: Čo spravila?
Daniela Peštová
FotoVáš Tip
Peštová spomína na najťažšie obdobie svojho života: Zaspávala som s plačom! Silný odkaz pre fanúšikov
(ilustračné foto)
Plánovanie útoku na ciele spojené s Ukrajinou: Sila, kto mal Rusku pomáhať v Londýne!
Footballer takes the corner. Detail of player's legs and the ball during soccer match.
Veľké priznanie profesionálnych futbalistov: V TENTO deň svetu povieme, že sme GAYOVIA!
Ilustračné foto
Biznis s falošnými potvrdeniami? Ukrajinci sa chceli vyhnúť vojne, takto to dopadlo
Police officer with a German shepherd police dog
Obrovský úlovok policajného psa: Otvorili drevené debny z Maroka a nestačili sa diviť
predseda českého Senátu Miloš Vystrčil
Predseda českého Senátu Vystrčil: Štáty V4 kedysi v EÚ trucovali, Česko sa zmenilo
Na snímke minister spravodlivosti SR Boris Susko (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Zasahovanie do nezávislej súdnej moci? Opozícia žiada zasadnutie výboru: Ide o vážnu vec