Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.02.2018 10:05 | Šport

V Pjongčangu na otváracom ceremoniáli zapália olympijský oheň: Čo všetko musia už organizátori hasiť?

Slová chvály na organizátorov zimných olympijských hier sa striedajú s informáciami, aké prevádzkové či dokonca politické problémy musia v Pjongčangu priebežne riešiť.

Hry sa začínajú už dnes slávnostným otváracím ceremoniálom (12. hod. SEČ, naživo na RTVS). Slovenskí fanúšikovia budú s napätím čakať na sobotu - o 12.15 sa začína šprint biatlonistiek na 7,5 km, v ktorom je jednou z favoritiek na medailu Anastazia Kuzminová. Čím všetkým žije olympijské hnutie v úvode ostro sledovaného podujatia?

Fotogaléria
8
fotiek v galérii

Slováci, ktorí sú už v dejisku ZOH, sa zatiaľ zhodujú, že organizátori zvládajú nástrahy najväčšieho športového podujatia so cťou! „Samozrejme, nájdu sa vždy výnimky, ale tie sa na takomto podujatí nevyhnutne vyskytnú. No hneď sa všetko rieši, takže moje dojmy sú veľmi príjemné. Kórea nás celkovo privítala síce mrazivým, ale pekným slnečným počasím a akoby predznamenala priebeh hier,“ povedal prezident Slovenského olympijského výboru Anton Siekel.

Spokojný je aj šéftréner našich hokejistov Craig Ramsay: „Som veľmi potešený, že môžem byť na tejto olympiáde. Keď som sa dnes zobudil v olympijskej dedine, tak som si uvedomil, že som hrdý na to byť súčasťou tohto slovenského tímu. Stretol som tu už aj viacero známych z iných krajín, proste je to tu fajn.“

 

Zimná olympiáda v Pjongčangu prekoná rekord v počte zúčastnených krajín, športovcov aj disciplín. Oproti Soči 2014 má v Kórejskej republike súťažiť viac o 79 športovcov – celkovo až 2 952. Rovnako štatistiky zaznamenajú nárast v počte krajín (92) a súťaží (102).

 

Rošády s bývaním postihli aj Zuzulovú

Tradične nastali problémy s ubytovacími kapacitami v oboch dedinách. Organizátori pridelili počet izieb zhruba na polovicu, ale slovenská výprava potrebuje viac miest v horskej dedine. „Museli sme akceptovať aj ubytovanie v okolitých hoteloch, okolo 15 miest pre členov realizačných tímov je tam. Vybavili sme aj hotel pre Veroniku Velez-Zuzulovú priamo v jej stredisku, aby mala lanovku na pešo. Nakoniec sa ale rozhodla bývať v olympijskej dedine. Jej tím ostáva podľa pôvodného plánu v hoteli,“ vysvetlil šéf našej výpravy Roman Buček.

 

Personál kosí nebezpečný vírus

Otvoriť galériu

Informácia takmer o 100 prípadoch nákazy tzv. norovírusom obletela celý svet. Našťastie epidémia zatiaľ napadla prevažne členov organizačného výboru, pomocníkov či dobrovoľníkov - športovcom sa vírus zatiaľ vyhýba. „Organizátori kontrolujú vodu, prípravu jedla a samotné potraviny. Nakazených pracovníkov izolovali a na ich miesto povolali 900 vojakov, ktorí budú pracovať namiesto pôvodného personálu,“ vyhlásil organizačný výbor. Symptómami sú silné bolesti hlavy, žalúdka a tiež hnačky. Preventívnemu vyšetreniu sa už podrobilo 1 023 rezidentov v lokalite medzi horským dejiskom a prímorským Kangnungom. V reštauráciách a jedálňach už posilnili hygienické kontroly.

 

Účasť susedov z KĽDR

Dlho sa nevedelo, či budú štartovať aj športovci zo Severnej Kórey. Napokon sa vedenie KĽDR rozhodlo využiť ZOH na zmiernenie napätia so susedom. Do Pjongčangu tak poslali 46-člennú delegáciu vrátane 22 športovcov. Krajiny z kórejského polostrova sa dohodli na vytvorení spoločného ženského hokejového tímu. Ako bezpečnostné riziko sa ukazuje možná účasť mladšej sestry vodcu Kim Čong-una. Kim Jo-džong je od roku 2014 zástupkyňou šéfa oddelenia propagandy v Ústrednom výbore Kórejskej strany práce.

 

Ignorácia zo strany NHL

Jedným z najväčších sklamaní pre hokejových fanúšikov je, že na olympijskom turnaji sa nepredstavia hráči z NHL. Mnohým z nich sa na olympiádu nechcelo cestovať a vedenie zámorskej profiligy sa navyše obávalo zranení hviezd. Majiteľov klubov ani hráčsku asociáciu neobmäkčilo ani to, že IIHF chcela zaplatiť cestovné náklady a poistenie za 20 miliónov dolárov. Sklamaný bol najmä Alexander Ovečkin z Washingtonu: „Olympiáda mi koluje v krvi. Všetci vedia, ako milujem svoju krajinu. Milujem Capitals a rovnako aj Rusko.“

 

Obrovské mrazy

Prírodného snehu je síce v dejisku hier málo, ale na mrazy sa nikto sťažovať nemôže! Športovcov aj návštevníkov prekvapujú teploty klesajúce pod mínus 20 stupňov Celzia a k nim sa pridáva aj ostrý ľadový vietor! Najmä biatlonisti či bežci na lyžiach, ktorí trávia v exteriéri počas tréningov či súťaží celé hodiny, si musia špeciálnymi maskami chrániť najmä nezakryté časti tváre. Pre 35- -tisíc návštevníkov otváracieho ceremoniálu už pripravili 27 vyhrievaných zón a 40 mobilných ohrievačov, okolo olympijského štadióna nainštalovali aj vetrolamy.

 

(NE)Vylúčení Rusi

Obrovskou politickou a tiež diplomatickou témou olympiády je vylúčenie Ruska z hier pre podozrenia zo štátom organizovaného dopingu z minulých hier. Športovci napokon na olympiáde štartovať môžu, ale len pod neutrálnou vlajkou olympijského výboru a s nápisom: Olympijský športovec z Ruska. Okrem toho sa ešte stále rozhoduje o osude ďalších športovcov. Tí pôvodne dostali doživotný zákaz štartovať na akýchkoľvek podujatiach vrátane olympiád. Lenže Športový arbitrážny súd v Lausanne v prípade 13 športovcov (napríklad olympijský víťaz v behu na lyžiach Legkov či šampión v skeletone Tretiakov) a 2 trénerov doživotné olympijské tresty zrušil a mohli by teda na olympiáde štartovať! To im však Medzinárodný olympijský výbor neumožnil, hoci sú po právnej stránke nevinní... Po tomto verdikte sa obrátili na Športový arbitrážny súd ďalšie desiatky suspendovaných Rusov!

 

V zmätku sa stráca batožina

Prepraviť do dejiska olympiády z celého sveta tisícky športovcov, trénerov, funkcionárov a fanúšikov je logistická výzva. A počas prepravy takého množstva ľudí aj tovarov vždy príde k drobným zlyhaniam. Zažil to aj predseda SOV Anton Siekel: „Privítalo nás tu krásne slnečné počasie, ale chladné. A mňa privítala aj nemilá správa, že nám neprišla batožina,“ vzdychol si po príchode do Južnej Kórey.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: rk, Novy Cas, jč, TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Fotografia z miesta nehody v Malackách.
Dráma na stanici v Malackách: Dieťa zasiahol elektrický prúd, ratoval ho vrtuľník
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruským hackerom sa podaril výnimočný kúsok: Z tohto vláda nebude nadšená
Vojenské drony dokážu so sebou niesť aj zničujúce bomby (ilustračné foto).
Na plynové pole zaútočili dronom: Malo to tragické následky
Ukrajinský vojak v Mariupole
USA oznámili dlhodobú vojenskú pomoc: Na Ukrajinu pôjdu zbrane za 6 miliárd dolárov
Slovenský vicepremiér a minister obrany Robert Kaliňák vystupuje s prejavom na úvod dvojdňovej konferencie v maďarskej metropole.
Kaliňák v Budapešti upozornil na jednu dôležitosť: Európska integrácia zohráva v našej bezpečnosti ...
Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie