Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.02.2018 16:05 | Šport

Kuzminová sa do histórie ZOH už zapísala: Podarí sa jej v Pjončangu to, čo ešte nikomu?!

Fanúšikovia biatlonu už po prvom olympijskom víkende budú môcť riešiť podstatu biatlonovej úspešnosti.

Ženský šprint v sobotu 10. a mužský v nedeľu 11. februára nadobudnú v Alpensia Biathlon Centre špecifický význam. Kto v ňom zlyhá, prenesie si váhu neúspechu aj do stíhacích pretekov, a naopak, tí najúspešnejší si vytvoria nástupný mostík na ďalšie výsledkové eldorádo. Do stíhačky postupuje 60 najlepších zo šprintu a je jasné, že vystupňujú úsilie o zveľadenie náskoku, že nastane aj sklamanie zo strát a že sa ťažko zrodí vstávanie z popola po zbabranom šprinte. Šprint sa natesno spája aj s pretekmi s hromadným štartom, tzv. 'massom', v ktorom štartuje 30-ka podľa iného kvalifikačného kľúča. Určuje ju aktuálne poradie v seriáli Svetového pohára s 15 najlepšími, ktorú doplnia medailisti v Pjongčangu a zvyšok podľa bodov nadobudnutých v predchádzajúcich pretekoch na ZOH.

Podľa tohto kľúča si môže byť so štartom v masse istá zo slovenských olympionikov len Kuzminová. Jediná individuálna disciplína, ktorá nesúvisí s ďalšími, sa ponúka v podobe vytrvalostných pretekov, a práve v nich sa najčastejšie rodia prekvapujúce výsledky s medailovými menami outsiderov. Biatlon v jeho úplnom začiatku zastrešovala Medzinárodná únia moderného päťboja, na ZOH prenikol v zúženej podobe jednej disciplíny v roku 1960, s vytrvalostnými pretekmi mužov v americkom Squaw Valley. Postupne rástla jeho popularita i počet olympijských disciplín, ktorý sa zvýšil na 11, po päť mužských a ženských, druhýkrát sa pobeží populárny štafetový mix. Pred 16 rokmi v Salt Lake City ešte chýbali v programe preteky s hromadným štartom, keď pribudli až o štyri roky neskôr v Turíne'2006, Soči'2014 vstúpilo do histórie s premiérou miešaných štafiet. Či a kedy dostanú v budúcnosti prívlastok olympijské aj miešané 'single' štafety dvojíc je zatiaľ otázne.

Slovenská reprezentácia už nepredstavuje takú kolektívnu silu ako za čias starej gardy, ktorá držala olympijskú výpravu nad vodou v rokoch 1994-2002 na troch ZOH. Na druhej strane však ešte nikdy nemala vo svojom strede takú individualitu ako 33-ročnú Anastasiu Kuzminovú, všeobecne považovanú za jednu z najvážnejších kandidátok na medaily. Optimizmus pri jej mene neustále narastal, prvýkrát od MS'09 práve v Pjongčangu so striebrom v 'masse'. Veľké obavy vznikli po zlomených záprstných kostičkách a novoročnej operácii pred Vancouverom'2010, no impozantný záber so zlatom a striebrom z nej urobili hviezdu prvej veľkosti v slovenskej výprave. V Soči nadviazala ďalšou zlatou bravúrou, obhájila zlato v šprinte, čo sa v histórii žiadnej žene nepodarilo.

 

V mužskom tíme sa ťarcha zodpovednosti rozporciovala na viacerých. Pred Vancouverom i Soči dopadla najmä na Pavla Hurajta. Vo Vancouveri pred ôsmimi rokmi zvládol olympiádu fantasticky, s bronzom v mass pretekoch, s 5. miestom na vytrvalostnej 20-ke, so siedmym v šprinte a dokázal takmer nemožné, v Soči sa mu už husársky kúsok na konci kariéry zopakovať nepodarilo. Odvtedy sa čaká na jeho nástupcu, kto sa ním stane, je dosiaľ otázne.

Na ZOH v Pjongčangu sa bude riešiť aj základná otázka, či Francúz Martin Fourcade odrazí nápor konkurencie, najmä Nóra Johannesa Thingnesa Boea. Obaja túto sezónu pôsobia až geniálne, Francúz s bilanciou 6 - 7 - 2, Nór 8 - 2 - 2 a ak by sa Fourcademu zarátali aj ďalšie tri pódiové umiestenia v závere minulej zimy, tak jeho séria by narástla na 18. Činil sa aj severan s 11-násobným pódiovým reťazením, ktoré sa zastavilo tesne pred ZOH po 6. mieste v Anterselve v pretekoch s hromadným štartom. Okrem nich túto sezónu zvíťazil v SP už len Tarjei Boe, starší brat Johannesa, a to v Östersunde v šprinte ešte 2. decembra. Pred Soči bola plejáda favoritov oveľa širšia, vrátane fenomenálneho 44-ročného Nóra Björndalena, ktorý sa teraz do nórskej výpravy nezmestil a bude v Pjongčangu pôsobiť len ako manžel a poradca Bielorusky Domračevovej.

Medzi ženami je situácia favoritiek menej prehľadná, čo však teší slovenský biatlon, Anastasia Kuzminová s pódiovými umiesteniami 4 - 3 - 0 je v tejto bilancii najlepšia, aj keď je v priebežnom hodnotení SP druhá za Mäkäräinenovou. Fínka sa objavila na stupňoch len päťkrát (1 - 3 - 1) a aj preto sa Kuzminová považuje za najhorúcejšiu favoritku nielen na jednu, ale viac medailí.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Measuring radiation with a modern digital handheld device
Stav radiácie na Slovensku: Takto sme dopadli my, čo iné krajiny Európy?
(ilustračné foto)
Rozruch v Rusku: Plánované útoky? Zásah bezpečnostnej služby
Andrej Danko mal v bratislavskej Dúbravke nehodu.
Polícia zverejnila VIDEO dopravnej nehody Andreja Danka
Neprajníci tvrdia, že to medzi dvojicou má škrípať.
Kríza? Hájek mal byť Belohorcovej NEVERNÝ, Zuzana pení: Teraz budem hovoriť ja!
Ilustračné foto
Zadržali dvoch mužov podozrivých zo špionáže: Sila, ako sa maskovali!
(ilustračné foto)
Mimoriadna dopravná kontrola: Odhalené priestupky a prekvapenie pri dychovej skúške!
Andrej Danko počas upratovania Dúbravky.
AktualizovanéFoto
Danko pri zametaní v Dúbravke ukázal zlomený zub: Polícia sa vyjadrila k zverejneniu kamerových záznamov
(ilustračné foto).
Vodiči, toto vás nepoteší: Uzáverou prejde až osem tunelov! Ide o frekventované úseky
Kráľ Karol bojuje s rakovinou.
ZLÉ správy o zdravotnom stave kráľa Karola: To, čo sa v Británii deje, naznačuje jediné
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Zelenskyj sa obáva jadrovej hrozby: Slová o radiačnej katastrofe! Pripomenul Černobyľ
Žilinskí policajti žiadajú verejnosť o pomoc pri pátraní po nezvestnej 14-ročnej Liliane Sabovej zo Žiliny.
Nevideli ste Lilianu? Po 14-ročnej Žilinčanke pátra polícia! Na tomto mieste ju videli naposledy
Český premiér Petr Fiala
Český premiér Petr Fiala: Hlas štátov strednej a východnej Európy je pre EÚ dôležitý