Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.02.2018 10:00 | Tip od Vás | Slovensko
Foto

Roman zbiera skameneliny: Pozrite sa, aké unikátne kúsky objavil na Slovensku!

Ľudia zbierajú všeličo. Známky, autíčka, pivné tácky... Roman Arpáš (36) zbiera kamene. Ale nie hocijaké - kamenné odtlačky pravekých zvierat a rastlín. Ako sa k zbieraniu skamenelín dostal? A ktoré unikáty si cení najviac?

Roman Arpáš nás víta v panelákovom byte na prievidzskom sídlisku. Usádzame sa do izby, ktorej steny lemujú police a vitríny plné exponátov. Na prvý pohľad vyzerajú ako obyčajné kamene – malé, veľké, sivé, čierne, hnedé... Ale každý z nich v sebe skrýva kúsok dávno zaniknutého života, keď aj na Slovensku bolo more a panovala tu tropická klíma. „V zbierke mám viac ako tritisíc fosílií a okolo tisíc druhov rôznych živočíchov a rastlín,“ hovorí hrdo majiteľ najväčšej súkromnej zbierky skamenelín na Slovensku. „Väčšie majú už len múzeá...“ Ako sa mu podarilo takúto unikátnu zbierku vybudovať? „Prvú skamenelinu som našiel, keď som mal deväť rokov. Bol som s otcom na výlete v okolí Bojníc a zaujal ma taký nevšedný kamienok. Otec povedal, že je to skamenený slimák... Odvtedy sa toho neviem zbaviť,“ usmeje sa.

 

Nájsť sa dajú všade

Stredná Európa je bohatá najmä na druhohorné skameneliny staré 120 miliónov rokov, ale nájdu sa aj treťohorné, staré asi 15 - 25 miliónov rokov. Vznikli v časoch, keď územie Slovenska zalievalo z veľkej časti more, ktoré potom ustúpilo, po miliónoch rokov sa opäť vrátilo... A ako taká fosília vlastne vzniká? Keď nejaký živočích uhynul, zostal zahrabaný napríklad v piesku, kde nebol prístup vzduchu. Organické tkanivo sa vyplnilo minerálmi, ktoré ho zabalzamovali a premenili na kameň.

 

Skamenelinu podľa Arpáša môžete nájsť skoro všade, najmä na miestach odkryvov, v rašeliniskách či pieskoviskách. Mnohé exponáty v jeho zbierke pochádzajú z baní v okolí Prievidze, ktoré mu darovali známi. „Ale našiel som skameneliny už aj v štrku na koľajniciach alebo v rieke, napríklad lastúry či ježovky,“ vymenúva. Svoju zbierku neustále dopĺňa a podniká preto výpravy za novými kúskami po celej republike.

„Povedal by som, že sú to také prechádzky, žiadne náročné výpravy. Treba vedieť, kde hľadať, treba poznať geológiu krajiny,“ hovorí. Prípadných hľadačov však varuje: „Zbierať skameneliny je zakázané na chránených územiach a na túto činnosť treba mať od úradov špeciálne povolenie.“

Otvoriť galériu

Je to ako lotéria

Niekedy treba pri hľadaní použiť aj kladivko, skamenelina môže byť totiž skrytá. „Štiepite kameň po kameni, vrstvu po vrstve a nemusíte nájsť nič, alebo skamenelinu poškodíte. Je to ako lotéria a to ma na tom baví.“ Špecializuje sa najmä na nálezy zo Slovenska, ale má fosílie aj z Česka, Nemecka, Kaukazu... „Keď niečo chcem, tak vymieňam. Nemám rád kšeftovanie, a tak exponáty nikdy nekupujem,“ hovorí rozhodne.

Medzi svoje najvzácnejšie nálezy ráta odtlačok nohy tropickej žabky, ktorý našiel pri Bojniciach. Ale aj on má ešte nenaplnené výzvy. „Chcel by som nájsť list stromu ginko. Pár takých nálezov v okolí už bolo, ja som zatiaľ nemal to šťastie. Alebo fosíliu hmyzu, aspoň nejakú skromnú vážku...“ A čo tak niečo väčšie? „Slovensko je unikátne tým, že doteraz sa tu nenašli žiadne kostry dinosaurov, iba odtlačky ich stôp. Pritom tu určite žili, ale prečo sa nič nenašlo, to je záhada,“ vysvetľuje.

Keď už má fosíliu doma, musí určiť, čo je to zač. Aký tvor sa to pred miliónmi rokov preháňal po morskom dne? „Kedysi som vedomosti čerpal z encyklopédií, alebo som chodil za radami do múzeí, dnes je to už vďaka internetu ľahšie,“ hovorí.

Hoci má dnes Arpáš najväčšiu súkromnú zbierku, cíti sa stále ako amatér. A to napriek tomu, že sa k nemu chodia radiť vysokoškoláci, prednáša v školách a o fosíliách Slovenska napísal aj knihu. Odborníci sa však na amatéra neraz pozerajú cez prsty. „Akoby len človek s titulom mohol byť v tom a v tom odbore dobrý. Ale rozumiem tomu, strážia si svoje...“ A čo má na svojej záľube najradšej? „Ten pocit, keď si sadnem na gauč a pozerám sa na tú moju vitrínu, čo by som rád doplnil, našiel...“ 

 

Nájdete v jeho zbierke

Kus stromu

Do dreva sa dostanú minerály a tie zmenia drevo na kameň. Hovorí sa tomu drevný opál a je to skamenelina a minerál zároveň. Tento pochádza z Hornej Vsi.

Otvoriť galériu
Strom
Zdroj: Majo Peiger

Slimák

„Najcennejší kus mojej zbierky, lebo ním sa to všetko začalo. Túto skamenelinu som našiel ako 9-ročný na výlete v okolí Bojníc.“

Mamutí zub

„Našiel som ho v Bojniciach, keď bagrovali starý amfiteáter.“

Amonit

Morský hlavonožec z Maroka, ktorý žil asi pred 100 miliónmi rokov.

Ryba

Skamenelina je z Ameriky a táto ryba žila asi pred 15 miliónmi rokov.

List

Krásny odtlačok lista pochádza z bane Cígeľ.

Žabka

„Môj najväčší a zároveň najmenší objav. Odtlačok nôh tropickej žabky stromovej, ktorý som našiel v okolí Prievidze.“

Otvoriť galériu
Skamenelina žaby.
Zdroj: Majo Peiger

Koprolit

Názov znie honosne, ale je to skamenelý dinosaurí trus. „Je z Maroka a dal mi ho na narodeniny kamarát, ako darček som teda dostal...“ smeje sa Arpáš.

{{ question.text }} *
  • {{ displayedQuestions > 1 ? 'Stránka' : 'Otázka' }} {{ currentPage }}/{{ totalPages }}
{{ question.text }}
{{ answer.text }}
{{ displayPercent ? Number(answer.percent).toFixed(2) + '%' : answer.votes }}
Hlasovalo: {{ poll.votes }}
Vyhodnotenie
Úspešnosť
{{ succeeded.percent }}%
Počet správnych odpovedí
{{ succeeded.count }}/{{ questions.length }}
Ďakujeme za vyplnenie dotazníka.
 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Andrej Ďuríček

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Tréner Francesco Calzona na lavičke SSC Neapol.
Neapol sa dohodol s trénerským esom: Môže Calzona baliť?
Svadba Williama a Kate z roku 2011.
Foto
TAJNÉ detaily zo svadby Williama a Kate, ktoré vám unikli: Skryté ODKAZY a... To ste určite nevedeli!
(ilustračné foto)
Veľká tragédia na vojenskej základni: Výbuch munície zabil niekoľko vojakov!
Ilustračné foto
Ľahko prehliadnuteľné príznaky tichého zabijaka: Ak pociťujete TOTO, ihneď bežte k doktorovi
Útok na Crocus City Hall sa odohral večer 22. marca. Jeho obeťami sa stalo viac ako 140 ľudí a ďalších vyše 500 ich bolo zranených.
Novinky o teroristickom útoku v Moskve: Ďalší podozrivý?! Súd vydal jasné rozhodnutie
Ilustračné foto
KVÍZ Máte dobrý všeobecný prehľad? Otestujte sa! 10 otázok preverí vaše znalosti
(ilustračné foto)
Napätie na Západnom brehu Jordánu: Izraelské sily zabili Palestínčanov! Sila, čo urobili potom
Jana pustila do sveta nový album Obyčajnosti.
Foto
Jana Kirschner o nepríjemnom zážitku: Obrovská HANBA! Krik a urážky kvôli... To vážne?
Novela robí v systéme povolení akúsi hrubú čiernu čiaru
Novela stavebného zákona umožňuje amnestiu: Chcete zlegalizovať čiernu stavbu? Návod ako na to
Profesionálna MMA bojovníčka Melissa Balic.
Chlapi slintajú, ženy závidia: Na scéne nová najkrajšia MMA bojovníčka!
Roman Michelko
Michelko avizuje zmeny: Týkať sa majú tohto návrhu novely zákona! Súvisí to s umením
(ilustračná foto)
Žralok brutálne zmasakroval muža na dovolenke: Uzavreli niekoľko pláží! Mrazivý opis útoku