Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.02.2018 19:10 | Šport | ZOH Pjongcang 2018

Novinky na ZOH: Pjongčang má v rukáve niekoľko prvenstiev!

Kým predchádzajúce dve zimné olympiády stavili na prímorské centrum, organizátori v Kórejskej republike ho umiestnili viac do vnútrozemia.

Srdcom XXIII. zimných olympijských hier bude športový park Alpensia v Pjongčangu, asi štyridsať minút autom od prímorského mesta Kangnung, kde sa uskutočnia halové súťaže v odvetviach na ľade. Horská provincia Kangwon na severe Kórejskej republiky privíta zimné hry od 9. do 25. februára 2018. Pod piatimi kruhmi sa očakáva účasť približne 3000 športovcov z vyše 90 krajín, ktorí budú súťažiť v rekordných 102 disciplínach v 16 športových odvetviach, takže sa prvýkrát v histórii na zimnej olympiáde rozdá viac ako sto medailových kolekcií.

Pjongčang nepatrí k tradičným "mekkám" zimných športov, aj preto hlavné motto kórejských organizátorov pri kandidatúre znelo: "Nové horizonty". Od roku 2004, keď sa mesto začalo uchádzať o hry, prebehlo v jeho okolí viac ako 25 testovacích podujatí, na ktorých sa zúčastnili športovci z vyše 45 krajín. Týmto spôsobom získali organizátori potrebné skúsenosti a aj vďaka nim dokázali napokon priviesť prvé zimné hry na kórejský polostrov a tretie na ázijský kontinent.

 

Tohtoročné ZOH zároveň odštartujú minisériu najväčších športových udalostí na ázijskom kontinente. Dva roky po Pjongčangu sa odohrá olympiáda v Tokiu a o ďalšie dva roky je so zimnými hrami na rade Peking. Za uplynulých 60 rokov sa doteraz stalo iba raz, aby jeden kontinent organizoval tri olympiády v rade. Podarilo sa to Európe, keď za sebou nasledovali ZOH 1992 v Albertville, OH 1992 v Barcelone a ZOH 1994 v Lillehammeri.

Pjongčang má už teraz niekoľko prvenstiev. Privíta rekordných 102 disciplín, čo je o štyri viac ako naposledy v Soči. MOV pristúpil po ZOH 2014 k zmenám, z programu vyradil súťaže mužov a žien v paralelnom slalome snoubordistov, no v rovnakom odvetví premiérovo pridal súťaže v Big Air. Novinkou sú aj preteky rýchlokorčuliarov s hromadným štartom mužov a žien a súťaže miešaných tímov v curlingu a v zjazdovom lyžovaní. Ďalší míľnik pokoril Pjongčang už pred štartom tým, že sa na jeho športoviskách uskutoční najviac pretekov žien a miešaných tímov v histórii ZOH.

A Pjongčang dosiahol "nový horizont" aj v ďalšej oblasti - ako hlása jedna časť motta o búraní hraníc. Na Olympijský štadión totiž počas otváracieho ceremoniálu vpochodujú spoločne športovci, tréneri, funkcionári a ďalší členovia tímov oboch strán aj KĽDR aj Južnej Kórey demarkačnou líniou rozdeleného polostrova. Týždeň pred štartom športového sviatku predali 74,8 percent zo vstupeniek, čo je približne 799.000 kusov. "Atakujeme hranicu 75 percent, ale máme ešte veľa najmä tých drahších vstupeniek, takže urýchlene potrebujeme prijať opatrenia, aby sme podporili ich predaj," zdôraznil šéf organizačného výboru Lee Hee-beom.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

8:48 hod. Zakrátko vyšiel a veľmi mu nebolo do reči.
Foto
Na súd s Černákom prišla aj jeho krásna priateľka Monika: Mikuláš povedal len 2 strohé slová
V koncerne VW pracoval niekoľko rokov v rámci rôznych značiek.
Foto
Jozef Kubáň prerazil vo svete automobilového dizajnu: Čínske fára bude navrhovať Slovák!
Zamestnanci RTVS protestovali v čiernom oblečení.
Nový zákon Šimkovičovej vyvoláva vášne: Zamestnanci RTVS protestovali v čiernom
Gukeš D sa počas Turnaja kandidátov snažil zachovať si chladnú hlavu.
Mladý Ind môže prepísať históriu šachu: Prefíkaná taktika ho dostala až k vrcholu!
Elle sa živí ako morská víla.
Foto
Kráľovský plat sexi morskej víly: Za jej služby sú ochotní zaplatiť astronomické sumy
Americký prezident Joe Biden
Dobré správy pre Pásmo Gazy, Američania začali s výstavbou móla: Humanitárna pomoc by mala byť dostupnejšia
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Stoltenberg to už nevydržal a povedal to bez okolkov: Tvrdá kritika Číny
Ilustračné foto
Opitý turista vystrájal na ceste, zachytilo ho auto: Zaujímavé, čo mu malo zachrániť život
Ruský prezident Vladimir Putin
Putin plánuje dôležitú návštevu: To, kam sa chystá, veľa napovie o budúcnosti Ruska
Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Na snímke podpredsedníčka Európskej komisie (EK) a komisárka pre hodnoty, transparentnosť a spravodlivosť Věra Jourová.
Príde Slovensko o eurofondy?! Jourová to povedala jasne: O STVR a zrušení špeciálnej prokuratúry si myslí, že…