Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.01.2018 11:05 | Správy | Domáce správy
Video

Rekonštrukcia vraždy prominentného právnika: Takto sme zastrelili Valka († 57)!

Po viac ako siedmich rokoch sa vrátili na miesto hrôzostrašného skutku. Obvinených Jozefa Radiča (43) a Jaroslava Klinku (45) doviezli do domu zavraždeného právnika Ernesta Valka († 57) z väzby, kde si odpykávajú tresty za inú protiprávnu činnosť. Obaja mali za prítomnosti znalcov a vyšetrovateľov zopakovať svoju verziu udalostí z roku 2010. Luxusnú vilu v Limbachu od skorého rána strážili desiatky ozbrojených kukláčov, ktorí uzatvorili celú ulicu a pri príchode lupičov im nad hlavami lietal policajný vrtuľník. Čo priniesla rekonštrukcia Valkovej vraždy?

Fotogaléria
11
fotiek v galérii

Len pred pár mesiacmi polícia vo veľkom ohlásila, že vypátrali vrahov známeho advokáta. Udalosť, ktorú nevedeli objasniť dlhých sedem rokov, posunulo dopredu priznanie Jaroslava Klinku, ktorý uviedol, že sa do vily vkradol so svojím kom­plicom Jozefom Radičom. Muži zákona po zaistení dôkazov oboch obvinili, pričom Klinku len z lúpeže a Radiča z Valkovej vraždy. Ten však svoju vinu popiera a prstom ukazuje práve na svojho bývalého parťáka. Viac svetla do prípadu priniesla piatková rekonštrukcia priamo na mieste zákerného činu. Vilu v súčasnosti vlastnia noví majitelia, ktorí ju polícii na niekoľko hodín sprístupnili a sami sa nachádzali aj pri vyšetrovaní.

„Predmetnou rekonštrukciou sa majú objasniť skutočnosti dôležité pre trestné konanie,“ uviedol hovorca policajného prezídia Martin Wäldl. Krátko pred deviatou hodinou tak na miesto na konci Limbachu neďaleko Bratislavy prišli aj hlavní aktéri činu. Sprevádzali ich po zuby ozbrojení policajti, ktorí uzavreli okolie domu v rozpätí niekoľkých stoviek metrov. Vzápätí sa začalo samotné preverovanie slov obvinených. Pri rekonštrukcii vraždy neboli obaja naraz, ale polícia najskôr spravila verziu jedného z nich a následne prechádzala udalosti, ktoré predchádzali vražde s druhým mužom. „Iný postup nemohol byť zvolený. Výsledky rekonštrukcie ovplyvnia závery znaleckého dokazovania. Budú sa robiť a dopĺňať posudky, budú prepočúvaní svedkovia, ktorí už boli vypočúvaní. Neviem povedať, ktorá verzia je pravdepodobnejšia, pretože to závisí od výsledkov znaleckého dokazovania,“ povedal prokurátor Jozef Kandera s tým, že obaja muži sa priznávajú k tomu, že boli na mieste činu. Posudky budú robiť znalci z troch oblastí - balistiky, súdneho lekárstva a geodézie.

Jasnejšie má vo verzii prípadu obhajca Klinku Daniel Lipšic. „Z veľkej časti sa potvrdila vyšetrovacia verzia. Samotné vyšetrovanie sa zásadným spôsobom objektivizovalo, nechcem však hovoriť konkrétnosti. Obvinení boli konfrontovaní aj so stopami, ktoré boli zaistené pri obhliadke miesta činu,“ priblížil Lipšic. Podľa neho je už dosť objektívnych dôkazov, ktoré pomerne jednoznačne ukazujú, ktorá výpoveď je vierohodná. „Môj klient začal vypovedať spontánne a sám, nebol vôbec podozrivý,“ tvrdí Lipšic s tým, že Klinka sa obával o život zo strany druhého obvineného, ktorý mu mal dať aj špeciálne upravený granát, ktorý by pri odistení ihneď vybuchol. Právnik Radiča Igor Cibula sa k rekonštrukcii vyjadrovať nechcel, keďže ho o to požiadal jeho klient.

 

 

Deň streľby 8. 11. 2010

1. Valko prichádza po 18.00 hod. domov. Na pozemku už striehnu lupiči, ktorí predtým vpustili do domu zapáchajúcu látku, aby Valka donútili pootvárať dvere.

2. Jozef R. vstupuje do domu už so zbraňou v ruke a na Valka vystrelí smrteľnú ranu do ľavej strany hrude. Polícia tají, či sa Valko bránil.

 

Vývoj prípadu

8. NOVEMBER 2010 - Vo vile našli mŕtveho právnika

NOVEMBER 2012 - Polícia vyšetruje, či Valkova smrť nesúvisí s lúpežou

NOVEMBER 2013 - Peter Šufliarsky z Generálnej prokuratúry SR tvrdil, že im chýba dôkaz na obvinenie vraha

MÁJ 2014 - Polícia preverovala stopu do zahraničia

OKTÓBER 2014 - v Kučišdorfskej priehrade našli Valkovu zbraň

OKTÓBER 2017 - Unikli informácie, podľa ktorých polícia vypátrala vraha - má ním byť lupič Jozef Radič, ktorého nabonzovali spolupáchatelia

9. OKTÓBER. 2017 - Polícia obvinila Radiča z vraždy Valka a z úkladnej vraždy Antona Hupku. Jaroslav Klinka je obvinený z lúpeže. Polícia zatiaľ hovorí o čisto lúpežnom motíve obvinených. Tí sa navzájom obviňujú.

26. JANUÁR 2018 - Po vzájomnom konfrontovaní výpovedí pred vyšetrovateľom sa uskutočnila rekonštrukcia vraždy vo Valkovom dome.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Martin Čeliga

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
V Bangladéži trhajú rekordy: Toto tu už nemali desiatky rokov
Spice Girls
Foto
Spajsky opäť spolu? Spev, tanec a dobrá nálada: VIDEO od prominentného manžela hovorí za všetko
Ilustračné foto
V spojitosti s Navaľného nadáciou zadržali dvoch novinárov: Neuveríte, z čoho sú obvinení!
Protipovodňové práce pokračujú po celom Maďarsku (ilustračná fotografia).
Pátracia akcia v Plzni: V rieke polícia niekoľko hodín hľadala človeka
(ilustračné foto)
V Nemecku došlo k zabitiu dvoch Ukrajincov: Polícia podozrieva ruského občana
Foto
Predčasné odchody: Ktoré slovenské športové hviezdy odišli priskoro?
(ilustračné foto).
Zelenskyj odsúdil najnovšie ruské útoky na Ukrajinu: Ohrozujú nimi vraj aj Európsku úniu
Stašák spomína na svojho dobrého priateľa Grúňa († 81)
Foto
Stašák spomína na svojho priateľa Grúňa († 81): Prezradil, čím spolu dostávali ľudí do kolien
Ľudia protestujú v uliciach mesta
Polícia v USA odstraňovala propalestínske tábory: Zadržala pri tom tisícky ľudí
Close up of legs of a woman
Biance infekcia zničila sexuálny život: Po tom, čo jej mal lekár povedať, nasledoval plač!
Tim Peake strávil vo vesmíre viac ako 185 dní.
Tim strávil vo vesmíre 185 dní: Šokujúce slová o mimozemšťanoch! O jednej veci je presvedčený
(ilustračné foto)
Na východe Indonézie vybuchla sopka Ibu: Chrlila oblak popola vysoký viac než tri kilometre